Hore

Makro - focení kapek

Nafotit kapku rosy někde na konci listu nebo uprostřed květu - na tom opravdu není nic těžkého.

V začátcích fotografování často někteří obdivují, jak někdo dokáže nafotit kapku rosy někde na konci listu nebo uprostřed květu. Není na tom opravdu nic těžkého. Způsobů, jak tohoto dosáhnout je několik.

Jedna taková možnost je, že si ráno, kdy je v trávě ještě rosa, přivstaneme a při ranním slunci vidíme krásně nasvícené malé kapky lesknoucí se jako brilianty. Pak jen stačí málo, kleknout do trávy a fotit. Musíme však dávat pozor, aby se nám nepodařilo kapky shodit dolů i když nic se nestane, zrána je jich v trávě opravdu spousta .

Při větším přiblížení je v kapce dokonce dobře vidět obrácený odraz okolí jako v zrcadle.

Na některých listech se voda drží lépe na jiných hůř zaleží na jejich povrchu a velikosti kapky, když už je kapka příliš velká a těžká tak sklouzne dolů.

IMG_0382.jpg

Další taková dobrá příležitost, kdy si vyrazit s foťákem, je těsně po dešti, kdy se začne sluníčko zase vyjasňovat a na květech, trávě, listech, větvičkách a všude kolem jsou zachycené kapky vody. Je dost těžké někomu doporučit jestli fotit s bleskem či bez něho, protože v obou případech vycházejí zajímavé a při tom velice rozdílné obrázky.

Já fotím často stejnou fotografii klidně 2x s i bez blesku a někdy je rozdíl velký a nedá se opravdu určit, která možnost je lepší. Mnohdy jsou zajímavé obě.

K nasvícení můžeme také využít odrazové desky, ale pozor, ta je mnohdy vidět v odrazu v kapce vody. Velkou roli zde také hrají barvy ať už toho, na čem kapku vody fotíme, nebo barva pozadí, kterou můžeme dobře ovlivnit tím, že do pozadí za kapkou umístníme něco, co nám barvu pozadí změní. Může to být nějaký květ, suchý list, jiný zelený list, kousek kůry ze stromu……stačí se kolem sebe rozhlédnout a věřím že se vždycky něco najde.

      

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
vincenzo
2008-03-10 15:51:33
Hm....také jednoduché.Akurát by som rád vedel ako vieš,že akurát táto a nie tá vedľa je tá pravá?
 
ArcturusTO
2008-03-12 22:16:23
Dobry clanok to vzdy potesi taketo citanie, len jedna vec. Ked mam kompakt bohuzial zrkadlovka je pre mna dost vzdialena hlavne po financnej stranke ale aj skusenosti s fotenim ako mam pekne odftit kvapku na liste tak zblizka ako ty ked nemozem pouzit makro objektiv??? Asi nijak tak ako polovicu inych zaujimavych zaberov ktore by som chcel ale moj fotoaparat mi to nedovoli...
 
mattoslav
2008-03-13 10:26:59
ak to nieje protipravne, dovolil by som si uviest link na jedneho chlapciska, ktory foti makro a vyuziva pri tom "primitivne" zlapsovaky a vylepsovaky:)
http://tomatito.sk/fotogaleria/voda-mojim-pohladom/

a tuto nieco o tom, ako to robi: http://tomatito.sk/typi-triky/ako-fotit-kvapky/
http://tomatito.sk/zaujimavosti/moj-fotoaparat/
Ak by sa tento post niekoho dotkol, kludne ho zmazte.
 
erikab.
2008-03-13 20:01:19
Perfektne spracovaný "report" o makre...tuším som ešte tak dobrý ani nečítala, a so štipkou humoru :))) veľmi ma potešil, ďakujem
 
ovca
2008-03-14 11:58:53
skvely clanok. inspirativny.
raz sa do toho pustim.
 
vavrik
2008-03-17 22:54:26
Kvapka vody alebo kvapky, ako jedna z tém makrofotografie uchváti azda každého. Príspevok je napísaný každému zrozumiteľne a to je o.i. jeho veľkou prednosťou.
V jednom čísle Digi Fota z roku 2007 sa jeden český manželský pár fotografov vyjadril, že voda nie je fotografovateľná. Dovolil by som si doplniť ich názor v tom, že voda možno nie, ale kvapky vody sú určite veľmi dobre fotografovateľné. Dokonca poskytujú príležitosť na veľmi atraktívne umelecké kompozície.
Tiež som skúšal tento motív nafotiť. Robil som iba superkompaktom a zásadne z ruky a bez blesku. Napriek tomu a pri všetkej skromnosti niektoré zo záberov by možno potešili aj iných. Spomínam to len preto, že nie každý si môže dovoliť drahú makro výbavu a pre svoje potešenie si môže skúsiť odfotiť kvapku vody i s niektorým vhodným kompaktom.
 
computopia
2008-11-09 17:03:39
ručné ostrenie pri fotení padajúcej vody...co to, kde to? velmi rada by som si to vyskusala, ale je to možné aj s mojim ultrazoom kompaktom?
 
admin
redakcia ephoto.sk 2008-11-09 17:25:45
príspevok od: computopia
ručné ostrenie pri fotení padajúcej vody...co to, kde to? velmi rada by som si to vyskusala, ale je to možné aj s mojim ultrazoom kompaktom?
do pozornosti: http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/makro-fotografia/makro-s-kompaktom-a-ultrazoomom/&action=showComment
 
Gerry
2010-01-26 16:30:57
chystam sa kupit si makroobjektiv a chcem sa spytat ci je pri foteni makra potrebny aj nejaky filter?? napr. polarizacny
 
ander
2011-02-13 20:54:25
fotky sú masakerne a článok super
 
Anena
2011-02-14 09:29:47
Velmi dobry a pucny clanok, krasne zabery
 
KMich
2011-03-08 17:24:31
Super dobry popis.
 
Farisa
2011-03-18 12:24:26
A mam program na dnesny vecer! Budu fotit kvapky na listoch!
 
kulkovsky
2011-06-16 11:20:23
pekný článok
 
ahojahoj
2017-01-16 22:19:20
Ohladne toho sacku ako nahrada nizkeho stativu by sa nedala pouzit aj priamo zemina v lese/na luke a tym padom staci len nejaky sacok a gumicka ?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované