Hore

Svet bezstavovcov v objektíve

Hmyz je najpočetnejšia a najrozmanitejšia skupina živočíchov na našej planéte. Na svete je doposiaľ známych zhruba 925 000 druhov hmyzu, čo predstavuje až 80 % všetkých živočíšnych druhov. Ak by ľudstvo zmizlo z povrchu zemského, je pravdepodobné, že by vládu prevzal práve hmyz. Je natoľko prispôsobivý, že ho môžeme nájsť takmer v každom type životného prostredia našej planéty. U nás na Slovensku je známych viac ako 35 tisíc zástupcov tejto bohatej skupiny. Pri takýchto výnimočných atribútoch by bola škoda si ich nevšimnúť cez objektív fotoaparátu. Ako zvečniť niektorých zástupcov z tejto najstaršej skupiny suchozemských živočíchov vo voľnej prírode si prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

Fotografovanie hmyzu je veľmi širokým, a zároveň aj obľúbeným žánrom, u amatérov i profesionálov. Vyprodukovanie kvalitnej fotografie hmyzu je však komplikované a časovo náročné. Pri práci s fotoaparátom vo voľnej prírode treba mať vždy na pamäti tri základné pravidlá, ktoré sú špecifické práve pre hmyz. Ak sa fotograf nimi bude riadiť, uľahčí mu to jeho prácu.

So znižovaním intenzity slnečných lúčov klesá aj aktivita mnohých denných motýľov. Jasoň červenooký sa „ukladá“ na večerný odpočinok pri západe slnka. Stal sa z neho takmer nepohyblivý objekt. EXIF: 1/4000s, F5,6, ISO 500.

Základné zákonitosti

V prvom rade treba mať na zreteli, že všetky druhy hmyzu sú ektotermné organizmy, a teda teplota ich tela kolíše s teplotou okolitého prostredia. Táto vlastnosť sa odráža na aktivite organizmov. Pre fotografa bude teda najlepšie, ak sa na fotografický lov vyberie hneď ráno, pred svitaním, keď je teplota viac-menej nízka. Aktivita hmyzu relatívne klesá aj počas zamračených a sychravých dní. Naháňať lietajúci hmyz počas poludňajších hodín, pri priamom slnečnom svetle by spôsobilo problémy aj skúseným fotografom s dlhoročnou praxou.

Muchy pestrice sú počas dňa veľmi neposedné a aktívne tvory. Fotografia na steble s kvapkami rosy sa dala zhotoviť len počas skorých ranných hodín, kedy teplota bola nízka a pestrica pózovala ako zamrznutá. Pri fotografovaní bola použitá sada medzikrúžkov kenko a externý blesk. Dôležité bolo použiť vyššiu clonu, aby sa zvýšila hĺbka ostrosti. EXIF: 1/160s, F7,1, ISO1250.

Takmer každý živočích vo voľnej prírode má svoju takzvanú tolerančnú zónu. Je to jeho priestor, v…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Pallio
2013-05-13 11:43:51
Prijemny clanok. Pri 4-tej fotke odspodu nerozumiem aka technika bola pouzita. V komentare su opisane tusim dve. Makroobjektiv a 50-ka reverzne....?
 
blondak100
2013-05-13 12:27:44
Ano na tele boli makrokruzky potom 100mm macro objektiv a na neho reverzne cize naopak (pomocou reverzneho kruzku) 58m objektyiv. A na tom vsetkom treba ostrit manualne
 
Daniel Urban
2013-05-13 13:31:33
Skvelý článok aj fotky. Ďakujem
 
paldixy
2013-05-13 20:20:20
Pekný článok
 
misík
2013-05-13 20:27:11
Perfektný článok,zaujímavé a poučné čítanie.
 
Patrik Stedrak
externý redaktor 2013-05-14 09:03:25
Dobry clanok doplneny vhodne zvolenymi fotografiami. Vdaka za cenne rady.
 
Duvaliere
2013-05-14 10:03:59
ďakujem, veľmi poučný článok
 
Tunde
2013-05-14 10:46:15
Super článok a krásna práca...hlavne obdivuhodná trpezlivosť a obeta spánku
 
FajlajpB
2013-05-14 11:51:06
super článok ...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované