Hore

Čo v zime na seba

Fotografovanie v zime nie je jednoduché nielen pre fototechniku ale ani pre jej obsluhu. Základom pohody je udržať telo v suchu a teple. Určite vám príde na úžitok niekoľko rád od aktívnej turistky a fotografky.

Pre tých z Vás, ktorí sa chcú začať venovať prechádzkam po slovenských či zahraničných kopcoch aj v zime, vedia ako sa v mrazivých podmienkach správať ku svojmu fotomiláčikovi ale pri myšlienke na seba sú na pochybách,  pripájam pár informácií podľa ktorých by mohli nižšie zimné teploty prežiť v zdraví a šťastí bez prípadných prechladnutí, či iných neduhov.

Prvým krokom pri plánovaní výletu by mala byť kontrola príslušnej internetovej stránky ohľadne očakávaného počasia v mieste Vášho pobytu. Je síce pravdou, že veľakrát je realita na míle vzdialená od predpovede, ale získanie aspoň akej takej predstavy o podmienkach, v ktorých sa s veľkou pravdepodobnosťou budete pohybovať, stojí za námahu. Podľa toho sa budete rozhodovať, čo vlastne na seba.

Sme teda pri najdôležitejšom kroku Vášho foto - turistického pohodlia a tým je vhodný výber oblečenia. Pri výstupe na akýkoľvek kopec za akýchkoľvek poveternostných podmienok sa určite spotíte, pri nižších teplotách Vás následne po foto - pauzičkách môže premknúť pocit zimy a studený vietor Vás na 100% dofúka ani nie tak do cieľa ako rovno s prechladnutím do postele. Riešením a Vašou ochranou je systém obliekania, ktorý kombinuje rôzne vrstvy tak, aby spoločne zaistili optimálne prepojenie priepustnosti a nepremokavosti a Vy tak zostanete v suchu a teple.

1. vrstva -  TRANSPORTNÁ (základná)

Základnú…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
BYko
2012-02-08 08:12:24
do prasanu sneznice, na vyzsiu turu skialpovu vystroj a znackovy vreckovy nozik MacGyvera a liter borovicky.
Ta to kde sme? V krajine reklam?
 
jajav
2012-02-08 08:52:19
Nuž, čakala som nejaké užitočné rady, možno popis rôznych materiálov, v podstate mi z celého článku vyplýva "oblečte sa teplo a na spodok si dajte termo" Takisto by bodlo pár bodov aj na iné príslušenstvo - batohy, spomínané snežnice alebo mačky, topánky dostali pozornosť jedným obrázkom a ani slovkom... a podobne. Ale tak obrázky sú pekné, farebné
 
jani8814
2012-02-08 09:07:08
a samozrejme pripravte si 3000 euro na nakup oblecenia.....
 
rbr69
2012-02-08 09:07:47
a nezabudnite, ze cenu fototechniky treba vyvazit cenou oblecenia ... Tilak, Mammut, Devold, ...
 
DjLuke9
2012-02-08 09:08:49
Užitočné rady:


Vrstvené oblečenie je základ. Aká značka a materiál je bezpredmetné, predajcovia Vám poradia. Základ je ale vrstvy. Lepšie izolujú a hlavne sa dobre vyzliekajú.

Ďalšia dôležitá vec je, že nikdy netreba byť oblečený tak aby bolo človeku úplne teplo a potil sa. To znamená, že keď sa potím, vyzlečiem si bundu a pokračujem kludne na základnú vrstvu. Je to veľmi dôležité, lebo ak sa raz človek spotí, môže mať bundy za tisíce eur ale už mu bude zime. Preto lepši je mierny chlad ako potenie. Keď človek šľape platí to dvojnásobne.
U rukavíc odporúčam mať jedny tenké úplne obyčajné a druhé poriadne hrubé. Keď fotíte fotografické rukavice d nejakých -15 nehrejú a vždy sú hrubšie ako tie tenké a horšie sa manipuluje s nimi. Preto keď fotím, ak je treba dám dole hrubšie a mám tenké ktoré má na tú chvíľu chránia pred mrazom a zas nasadím.

Inak všetko je o psychickej a fyzickej zdatnosti. Kto nie je trénovaný a zvyknutý by nemal ísť na celý deň na túru a už vôbec nie na hory keď je napríklad -15. Keď je trénovaný a zvyknutý výdrži aj s flanelovou košeľou a šušťákovou bundou – kuk na staré fotky, alebo napríklad v takom Nórsku sú ľudia o polovicu menej oblečený ako my atd.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-08 09:12:45
no ja neviem, mne by takýto článok pomohol pred pár rokmi,

ja kým som ako neturista, prišiel na to že si mám nosiť ďalšie tričko na prezlečenie, že pred výstupom sa mám obliecť tak aby mi bolo trošku chladno lebo sa zohrejem naozaj poriadne s tým 10Kg techniky a 5 kg svačiny (hodne papám a rád ponúknem druhých a trepať pomaly dva ďalšie vlnené svetre ponožky (nie akryl a podobný sajrajt )lebo cestou dole mi bude zima, že softshield je hodne naprd aj s tým windstoperom (proste ma vo windstoperke krásne prefúklo...) a pomôže skôr ten goratex a ked nie ten tak poriadne vetráky na normálnej lepšej bunde.
 
DjLuke9
2012-02-08 09:14:56
Menší dodatok:

1. vrstva - TRANSPORTNÁ (základná)
Táto vrstva môže byť dvojakého typu. Prvý typ je tzv. ochladzujúci typ. Ten saje pot a ochladzuje teplo. Toto používajú napríklad Hasiči (robil som testera týchto tričiek u HaZS, asi napíše, reportáž). Ta na také túry je síce fajn ale ako by ste sa raz spotili už by Vám bola stále zima.

Druhý typ je udržiavacia a odvádzajúca pot. Tá ma hriať a odvádzať teplo. Tu ešte môže byť materiál ktorý udržuje teplo (ak ste zimomravý bude Vám stále zima) a materiál ktorí hreje, ten je asi na hory najlepší. Saje pot ale hreje.
 
DjLuke9
2012-02-08 09:20:44
príspevok od: jani8814
a samozrejme pripravte si 3000 euro na nakup oblecenia.....
Oblečenie na hory a celkovo do prírody je precenovana zalezitost. kedysi sa chodilo v sotkach, teplakoch sustakoch a ludia chodili viac ako dnes. Druha vec ale je ze keby to praktizovalo dnes tak by vsetky spolocnosti ktore robia oblecenie by skrachovali. Sice mam tieto veci ako je Mammut, Tilak a podobne a podobne a nmam len jendu budnu ale dve goretextove ale skrz to, ze to mam z prace...
 
Cako
ocenenie redakciou 2012-02-08 09:21:03
príspevok od: jani8814
a samozrejme pripravte si 3000 euro na nakup oblecenia.....
presne tak Ja sa obliekam normalne ako vzdy ked je zima a kym nie je -20 tak sa da...
 
juraj-jakubik
2012-02-08 09:50:03
Čo sa týka akože "reklamy" na niektoré značky, tak Zuzka asi vychádza z vlastnej skúsenosti. Píše o tom, čo pozná. Výber je dnes veľký a u každého funguje niečo iné. Mne je napríklad v merino termo tričku zima, nech robím čo robím. Keď použijem syntetické materiály, tak som v teple. Je to individuálne. A zasa v merino ponožkách mi je hej.

Za zmienku stojí ale iná skupina krajinárskych fotografov. Tých čo nechodia po horách ale túlaju sa "len" hájmi, lúkami, poliami, lesmi a podobne. Tam je fyzická aktivita výrazne nižšia a tradičné turistické veci nefungujú, keďže tie sú stavané na vyššiu/vysokú aktivitu. Pri takomto fyzicky menej náročnom fotografovaní sa mi osvedčilo poľovnícke a rybárske oblečenie. Je totiž stavané na nízku aktivitu až pasivitu (čakania ne posede). Cenovo je porovnateľné s vyššie menovanými značkami ale slúži úplne inému účelu.

No a potom je tu značka Páramo UK, ktorá robí handry špeciálne pre fotografov, ornitológov.
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 09:53:05
Mili citatelia,

chcem reagovat na Vase poznamky ku znackam a ich cene a aj k tomu, ako ma forum pod clankom podla mojho nazoru fungovat ako vymena informacii, skusenosti a nazorov - konstruktivnym sposobom. Presne tak, ako reaguje DjLuke9, ktoremu tymto dakujem za doplnenie informacii.
Ti z Vas, co maju nejake vyhrady ku znackam - pred 3 rokmi, ked som sla do Himalaji, tiez som si po zaplave informacii v obchode pri otazkach na predavacov chytala od smiechu brucho a neverila som, ze to co mi ponukaju aj poskytuje to co ma. Ale dobre, idete do sveta a chcete mat aku taku istotu, ze Vasa vystroj vydrzi. Investovala som rovnako vysoku palku za veci ako za fototechniku. A nelutujem - ked totiz doslo na lamanie chleba a naozaj sa menila teplota o niekolko 10 stupnov hore dole, juj velebila som vsetkych co mi poradili. Nie som taka bohata aby som kupovala lacne veci. Zatial co tricka z lacnych zdrojov po dvoch noseniach stratili tvar, farba po oprati tiez akosi vybledla a aj funkcnost akosi zmizla, veci ostrielanych znaciek nosim uz 3 roky a to casto a vsetky su ako keby som ich kupila teraz. Nikto od Vas nechce, aby ste teraz bezali do obchodu a kupovali si celu vystroj. Ak vsak budete menit veci, skuste zvazit, ci si postupne nepokupujete jednotlive kusky, aby ste sa dopracovali ku kvalite, ktora bude vyhovovat Vam. Nepisala som o prechadzke na Zeleznu studnicku - tam mozete naozaj zajst v hocicom. Pre nieco asi aj ta horska sluzba tie znackove veci pouziva - v extremnych podmienkach je to o nieco pohodlnejsie namiesto vlneneho svetra a flanelovej kosele v batohu niest o polovicu skladnejsie veci, ktore Vas ochrania pred vetrom ci dazdom. Clanok nemal sluzit ako platena reklama od vyrobcov, clanok vsak odraza moje vlastne skusenosti s vecami, ktore popisujem. Ospravedlnujem sa JAJAV, topankam ani mackam som sa naozaj nevenovala - mea culpa. Momentalne nemam cas vygooglit nejaky link na obuv, ale myslim, ze kazdy z nas si v internetovej dobe moze predmetne informacie dozistovat a ak nieco zaujimave najde, podelit sa s nami ostatnymi o informaciu.
Takze dakujem za pochopenie, nie som technicky spisovatel, som skor emocny pisalek, ktoreho bavi dat nieco na papier, ci obrazovku.

Zuzana
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2012-02-08 09:56:34
príspevok od: Cako
presne tak Ja sa obliekam normalne ako vzdy ked je zima a kym nie je -20 tak sa da...
Autor článku tu píše o oblečení na celodenné fotenie do hôr, nemyslel na pobehovanie okolo paneláku...
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 10:02:27
príspevok od: juraj-jakubik
Čo sa týka akože "reklamy" na niektoré značky, tak Zuzka asi vychádza z vlastnej skúsenosti. Píše o tom, čo pozná. Výber je dnes veľký a u každého funguje niečo iné. Mne je napríklad v merino termo tričku zima, nech robím čo robím. Keď použijem syntetické materiály, tak som v teple. Je to individuálne. A zasa v merino ponožkách mi je hej.

Za zmienku stojí ale iná skupina krajinárskych fotografov. Tých čo nechodia po horách ale túlaju sa "len" hájmi, lúkami, poliami, lesmi a podobne. Tam je fyzická aktivita výrazne nižšia a tradičné turistické veci nefungujú, keďže tie sú stavané na vyššiu/vysokú aktivitu. Pri takomto fyzicky menej náročnom fotografovaní sa mi osvedčilo poľovnícke a rybárske oblečenie. Je totiž stavané na nízku aktivitu až pasivitu (čakania ne posede). Cenovo je porovnateľné s vyššie menovanými značkami ale slúži úplne inému účelu.

No a potom je tu značka Páramo UK, ktorá robí handry špeciálne pre fotografov, ornitológov.
dakujem Juraj za doplnenie - super, nevedela som o ziadnej ornitologickej vybave.
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 10:03:05
príspevok od: Stratený Stano
Autor článku tu píše o oblečení na celodenné fotenie do hôr, nemyslel na pobehovanie okolo paneláku...
)))))))) si ma rozosmial .-))))))))))) - ale taky panelak v trojtisicovej vyske, ktozehovie .-)
 
Matej Michalik
ocenenie redakciou 2012-02-08 10:04:57
Clanok potesil, skoda, ze v mojom pripade neprisiel skor o dva tyzdne

Uplne suhlasim s tym, ze ked uz si nieco kupujem na seba, nech je to kvalitne a uz aj nieco vydrzi, ved beznemu turistovi napriklad kvalitne topanky vydrzia minimalne 10 rokov...
 
juraj-jakubik
2012-02-08 10:05:03
príspevok od: zuzuliena
Mili citatelia,

chcem reagovat na Vase poznamky ku znackam a ich cene a aj k tomu, ako ma forum pod clankom podla mojho nazoru fungovat ako vymena informacii, skusenosti a nazorov - konstruktivnym sposobom. Presne tak, ako reaguje DjLuke9, ktoremu tymto dakujem za doplnenie informacii.
Ti z Vas, co maju nejake vyhrady ku znackam - pred 3 rokmi, ked som sla do Himalaji, tiez som si po zaplave informacii v obchode pri otazkach na predavacov chytala od smiechu brucho a neverila som, ze to co mi ponukaju aj poskytuje to co ma. Ale dobre, idete do sveta a chcete mat aku taku istotu, ze Vasa vystroj vydrzi. Investovala som rovnako vysoku palku za veci ako za fototechniku. A nelutujem - ked totiz doslo na lamanie chleba a naozaj sa menila teplota o niekolko 10 stupnov hore dole, juj velebila som vsetkych co mi poradili. Nie som taka bohata aby som kupovala lacne veci. Zatial co tricka z lacnych zdrojov po dvoch noseniach stratili tvar, farba po oprati tiez akosi vybledla a aj funkcnost akosi zmizla, veci ostrielanych znaciek nosim uz 3 roky a to casto a vsetky su ako keby som ich kupila teraz. Nikto od Vas nechce, aby ste teraz bezali do obchodu a kupovali si celu vystroj. Ak vsak budete menit veci, skuste zvazit, ci si postupne nepokupujete jednotlive kusky, aby ste sa dopracovali ku kvalite, ktora bude vyhovovat Vam. Nepisala som o prechadzke na Zeleznu studnicku - tam mozete naozaj zajst v hocicom. Pre nieco asi aj ta horska sluzba tie znackove veci pouziva - v extremnych podmienkach je to o nieco pohodlnejsie namiesto vlneneho svetra a flanelovej kosele v batohu niest o polovicu skladnejsie veci, ktore Vas ochrania pred vetrom ci dazdom. Clanok nemal sluzit ako platena reklama od vyrobcov, clanok vsak odraza moje vlastne skusenosti s vecami, ktore popisujem. Ospravedlnujem sa JAJAV, topankam ani mackam som sa naozaj nevenovala - mea culpa. Momentalne nemam cas vygooglit nejaky link na obuv, ale myslim, ze kazdy z nas si v internetovej dobe moze predmetne informacie dozistovat a ak nieco zaujimave najde, podelit sa s nami ostatnymi o informaciu.
Takze dakujem za pochopenie, nie som technicky spisovatel, som skor emocny pisalek, ktoreho bavi dat nieco na papier, ci obrazovku.

Zuzana
Milá Zuzka,

trafila si kliniec po makovici hneď dvakrát: nie som tak bohatý aby som si kupoval lacné veci. Pri tomto type oblečenia to platí dvojnásobne. A že netreba kupovať všetko naraz. Ja som tiež veci kupoval sebe, manželke aj deťom postupne 3-4 roky. V marci netreba kupovať perovú bundu, ale možno radšej boty. Atď. Len si Zuzka zabudla na absolútne elementárny kus oblečenia, ten bez ktorého ani do obchodu neradno ísť, nieto ešte na hory: áno je to bufka )
 
Horal
2012-02-08 10:07:31
Moje skúsenosti s oblečením pre zimné hory: trup päťvrstvový princíp: 1. bielizeň typu klimatex - transport potu od tela. 2. flanelová košela (vlastne bavlna) - savá vrstva, 3. vlnený tenký pulover - prvá tepelnoizovlačná vrstva, (najlepšie z neodmastenej ovčej vlny = schopnosť absorbovať dostatok vody pri zachovaní potrebného objemu vzduchu ako jediného izolátora). 4. fleecová bunda. 5. hustotkaná jednoduchá bunda aj nepremokavá. NOhy: trojvrstvový princíp 1. bielizeň typu klimatex - transporstná vrstva, 2. fllecové dlhé nohavice, 3. Nepremokavé nohavice. Topánky: skialp skeletové s vnútornou papučkou, resp.trekové celokožené cca o 1/2 čísla väčšie ako obyčajne, do nich: hrubé vlnené pomnožky z neodmastenej ovčej vlny a do nich tenké ponožky, podkolienky ( aby ovčia vlna nekúsala).
Pre pohyb v zime za bezvetria: bez vrstvy 5 a 4 pre trup a bez vrstvy 3. pre nohy. Za vetra: bez vrstvy 4 pre trup.
Ruky: palčáky s vnútornými rukavičkami , ale často ich mám len vo vrecku a idem s holými rukami
V batohu mám rezevnú fleesku ( vrstva č. 4), rezevné rukavice ( len tenšie) a rezervné ponožky ( už sú tam zo dva roky a ešte som ich nepoužil), rezevná čiapka - hrubá fleecová, rezevné kamaše.
Hlava: pre pohyb: savá šatka resp. čelenka či tenšia čiapka
V článku sa nespomínajú kamaše, ktoré pre pohyb v zime na snehu sú jednou z najdôležitejších súčiastok, ktoré zabránia, aby sa dostal sneh do topánok.
 
juraj-jakubik
2012-02-08 10:09:33
príspevok od: zuzuliena
dakujem Juraj za doplnenie - super, nevedela som o ziadnej ornitologickej vybave.
Ani ja som nevedel, ale napr. Joe Cornish používa tie handry Páramo, takže asi na tom niečo bude. Je to len typ. Alternatíva, tie ja rád.
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 10:12:37
príspevok od: juraj-jakubik
Milá Zuzka,

trafila si kliniec po makovici hneď dvakrát: nie som tak bohatý aby som si kupoval lacné veci. Pri tomto type oblečenia to platí dvojnásobne. A že netreba kupovať všetko naraz. Ja som tiež veci kupoval sebe, manželke aj deťom postupne 3-4 roky. V marci netreba kupovať perovú bundu, ale možno radšej boty. Atď. Len si Zuzka zabudla na absolútne elementárny kus oblečenia, ten bez ktorého ani do obchodu neradno ísť, nieto ešte na hory: áno je to bufka )
ajajaaaaaaaj, pravdu vravis .

Pre ostatnych, kto nevie o co ide - tu je link http://www.buffusa.com/buffusa/collections/5
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 10:13:32
príspevok od: Matej Michalik
Clanok potesil, skoda, ze v mojom pripade neprisiel skor o dva tyzdne

Uplne suhlasim s tym, ze ked uz si nieco kupujem na seba, nech je to kvalitne a uz aj nieco vydrzi, ved beznemu turistovi napriklad kvalitne topanky vydrzia minimalne 10 rokov...
kedze teraz pises, nakoniec si prezil aj bez tohto clanku, co je super, lebo si sa super vybavil
.-)))
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 10:15:15
príspevok od: Horal
Moje skúsenosti s oblečením pre zimné hory: trup päťvrstvový princíp: 1. bielizeň typu klimatex - transport potu od tela. 2. flanelová košela (vlastne bavlna) - savá vrstva, 3. vlnený tenký pulover - prvá tepelnoizovlačná vrstva, (najlepšie z neodmastenej ovčej vlny = schopnosť absorbovať dostatok vody pri zachovaní potrebného objemu vzduchu ako jediného izolátora). 4. fleecová bunda. 5. hustotkaná jednoduchá bunda aj nepremokavá. NOhy: trojvrstvový princíp 1. bielizeň typu klimatex - transporstná vrstva, 2. fllecové dlhé nohavice, 3. Nepremokavé nohavice. Topánky: skialp skeletové s vnútornou papučkou, resp.trekové celokožené cca o 1/2 čísla väčšie ako obyčajne, do nich: hrubé vlnené pomnožky z neodmastenej ovčej vlny a do nich tenké ponožky, podkolienky ( aby ovčia vlna nekúsala).
Pre pohyb v zime za bezvetria: bez vrstvy 5 a 4 pre trup a bez vrstvy 3. pre nohy. Za vetra: bez vrstvy 4 pre trup.
Ruky: palčáky s vnútornými rukavičkami , ale často ich mám len vo vrecku a idem s holými rukami
V batohu mám rezevnú fleesku ( vrstva č. 4), rezevné rukavice ( len tenšie) a rezervné ponožky ( už sú tam zo dva roky a ešte som ich nepoužil), rezevná čiapka - hrubá fleecová, rezevné kamaše.
Hlava: pre pohyb: savá šatka resp. čelenka či tenšia čiapka
V článku sa nespomínajú kamaše, ktoré pre pohyb v zime na snehu sú jednou z najdôležitejších súčiastok, ktoré zabránia, aby sa dostal sneh do topánok.
. dik za tipy. Mam otazku - namiesto kamasi mam navleky - kamase su podla Teba lepsie?
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-08 10:41:52
príspevok od: zuzuliena
. dik za tipy. Mam otazku - namiesto kamasi mam navleky - kamase su podla Teba lepsie?
ja nosím na výlety štucne tuším od treksportu, jednoduché a funguje to..
 
Duny
2012-02-08 10:44:58
príspevok od: Matej Michalik
Clanok potesil, skoda, ze v mojom pripade neprisiel skor o dva tyzdne

Uplne suhlasim s tym, ze ked uz si nieco kupujem na seba, nech je to kvalitne a uz aj nieco vydrzi, ved beznemu turistovi napriklad kvalitne topanky vydrzia minimalne 10 rokov...
Ktore topanky vydrzia 10 rokov? Ja vyhadzujem kazde 2 roky 120eurove topanky. Ci myslis 300 eurove? Prve co som mal stali v korunach 5000,- musel som ich lepit v tatrach sekundakom, ktory nastastie nosim zo sebou, zial prisiel som o zaruku a po roku a pol uz boli nenositelne. Este sa chystam skusit nejake La Sportivy ale to az ked sa mi rozpadnu tie dalsie za 120 co som teraz kupil, celokozene, na rozpade pomalicky pracuju a to ich teraz v zime takmer ani nenosim, na hory do zimy mam armadne kanady, paradicka
 
teddy2007
2012-02-08 10:46:31
pridam do diskusie aj mojich par zimnych skusenosti:
- zakladom je dobra a nepremokava obuv + teple ponozky
- nohavice zateplene a neprefukave (ideal aj nepremokave) ... dnes je siroky vyber a celkom univerzalne su napr. lyziarske nohavice, ktore dokazu ciastocne suplovat aj absenciu navlekov (pri turistickej aktivite vydzrim do cca -10 stupnov aj bez spodiek ... ale su v ruksaku keby nieco)
- spodne pradlo - ani mne nevyhovovala merino vlna ... najlepsie skusenosti mam so znackou craft (ci uz zimne alebo letne veci) ... mam iba par triciek a tie tocim dokola a stale su bez zmeny tvaru a funkcnosti
- tepla vrstva (fleeska) ... vacsinou je v ruksaku a vytahujem az hore na kopci ... pocas vystupu mi uplne staci spodne pradlo a vrchna izolacna vrstva
- na hlave spominany buff alebo tenka ciapka (pripadne siltovka) ... tepla capica pride na rad az na zaver s fleeskou
- rukavice - nemam ich na rukach rad (vadia mi) ale nastastie mi nebyva zima na ruky ... a ak ano, tak skoncia ruky na chvilu vo vreckach ... ak treba ale pouzivat nejake naradie, tak mam vzdy zo sebou jedny tensie windstoperky + jedny teple goretexove v zalohe
- v zime a snehu urcite nezabudnut na slnecne okuliare !
 
rbr69
2012-02-08 10:48:33
ked niekto skutocne hladate ako sa obliect do hor na trek, kvantum informacii ziskate z webov zameranych na outdoor, kde su hromady informacii, nie len PR clankov, ale aj skutocnych skusenosti a testov jednotlivcov ... ziskate nie len podrobne informacie o funkcnosti jednotlivych komponent vybavy, prehlady o technologiach, prehlady o typoch membran, vyhodach a nevyhodach, ale aj prehlad o cenovych rovinach jednotlivych sucasti vybavenia ...
... mnohokrat po analyze tychto informacii zistite, ze 3laminat bunda s gore membranou od roznych vyrobcov stoji od 200 - 450 € ... chcem len podotknut, ze tu spominane znacky patria k spicke, ale nie len k technologickej spicke, ale aj k cenovej spicke ... kazdy vieme, ze za znacku sa plati, takze rovnaku alebo podobnu kvalitu kupite aj u inych znaciek ...
... ak nie ste horska sluzba, alebo nechodite casto bivakovat na hreben zakopany v snehu, kupujte veci s rozumom a hlavne po vlastnom zisteni a zanalyzovani potrebnych informacii ... predavac Vam ponukne tiez info, ale s velkou davkou snahy aj predat to najdrahsie ...

http://www.svetoutdooru.cz/
http://hiking.sk/hk/li/vybava-oblecenie.html

a mnoho mnoho dalsich
 
Petis
2012-02-08 10:50:18
super este nech sem da autor ceny oblecenia a bude to kompletne
 
DjLuke9
2012-02-08 10:50:38
Nech to trosku zrhniem. Zuzka napisala zaklad principu oblecenia a napisala aj zakladne najznamejsie aaj velmi dobre znakcy daneho typu oblecenia... Na kazdeho ale funguje nieco ine. Nejde o to aby ste mali Goretextovu bundu, ale o to ze vrchna cast je Budna a dobre su tie goretextove od tej a onej znacky...

Oblecenie je precenovana (cenou) a zaroven podcenovana (principom fungovania aobliekania) vec...

 
ivankortis
2012-02-08 10:51:53
Ľudia jedli ste už takúto tyčinku v zime? Iba pre velmi silny chrup!!!!

Marek sa som asi nikdy viac za topanky nedal ako 120 Eur a poviem ti otestovane v inych nepohodach Ale mas pravdu .. vydrzia cca 3 roky intenzivneho chodenia po horach

v sucasnosti pouzivam http://www.adamsport.eu/images/obuv/pinacle.jpg

na ozaj velku zimu pouzivam tieto http://4.bp.blogspot.com/_aJSSVQfC4Hg/S9kRNmdC7pI/AAAAAAAAAfY/Kij27_r2qZw/s1600/f_2321V_4.jpg (ale tie uz pod 200 Eur nove asi nezozenies) ..
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2012-02-08 10:57:54
príspevok od: zuzuliena
. dik za tipy. Mam otazku - namiesto kamasi mam navleky - kamase su podla Teba lepsie?
Doplním aj ja niečo zo svojich skúseností: Kamaše sú ozaj dôležitá vecička - a tu pozor hlavne na upevňovací popruh popod topánku - musí byť oceľový, aby sa už pri prvej túre nepredral. Kamaše doporučujem "nastaviť" už doma pred túrou, vyskúšať si i viackrát ich navliekanie a zapínanie (podobne ako reťaze na aute). Tam v snehu pri prezúvaní sa to ide ťažšie...
Čo sa týka kvality spodného oblečenia - pri túre sa človek spotí a prádlo je potrebné vyprať. Lacné veci už po dvoch-troch praniach strácajú svoje vlastnosti a sú dobré potom ako handry na utieranie podlahy...
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2012-02-08 11:10:03
Je ozaj na každom, kto koľko a za čo chce investovať. Ja som tiež z tých, ktorý vsádza na kvalitu, nebudem tu uvádzať, čo nosím a za koľko - len taká rada z praxe - je dobre vybrať sa po sezóne viacerí, nech sa to ešte viac oplatí, do niektorých alpských miest a nakúpiť veci vo výpredaji... vyjdú často i za tretinovú cenu, ako u nás...
 
Duny
2012-02-08 11:13:07
príspevok od: Stratený Stano
Doplním aj ja niečo zo svojich skúseností: Kamaše sú ozaj dôležitá vecička - a tu pozor hlavne na upevňovací popruh popod topánku - musí byť oceľový, aby sa už pri prvej túre nepredral. Kamaše doporučujem "nastaviť" už doma pred túrou, vyskúšať si i viackrát ich navliekanie a zapínanie (podobne ako reťaze na aute). Tam v snehu pri prezúvaní sa to ide ťažšie...
Čo sa týka kvality spodného oblečenia - pri túre sa človek spotí a prádlo je potrebné vyprať. Lacné veci už po dvoch-troch praniach strácajú svoje vlastnosti a sú dobré potom ako handry na utieranie podlahy...
Keby si videl kolko mi vydrzali Milo s nylonovym hrubym remienkom pod topankou a stale nieje predraty. Zlomil sa mi uchyt jazdca na zipse ale aj tak nebol problem, potom sa mi zlomila pracka kde ten spodny remienok drzal, ale po 8 rokoch. Teraz som kupil nove Milo, po jednej ture v snehu som ich vratil, lebo kazdych 20 metrov som musel zapinat navliekat remienok. Vymenil som ich za 40eurove Treksporty, ktore stoja zahovno, lebo v prednej casti ako je hacik nieje guma po obvode a hacik nedrzi na snurke. A gombiky su uplne naprd na vsetkych, slabo drzia. Oproti tomu co som mal su to sunty. Ale uz som vymienat nesiel, uz mi to aj blbe bolo. A po dvoch tyzdnoch co som tam bol pozerat batoh mi povedali, ze mali ste pravdu, tie Milo su nepouzitelne
 
Duny
2012-02-08 11:15:43
príspevok od: ivankortis
Ľudia jedli ste už takúto tyčinku v zime? Iba pre velmi silny chrup!!!!

Marek sa som asi nikdy viac za topanky nedal ako 120 Eur a poviem ti otestovane v inych nepohodach Ale mas pravdu .. vydrzia cca 3 roky intenzivneho chodenia po horach

v sucasnosti pouzivam http://www.adamsport.eu/images/obuv/pinacle.jpg

na ozaj velku zimu pouzivam tieto http://4.bp.blogspot.com/_aJSSVQfC4Hg/S9kRNmdC7pI/AAAAAAAAAfY/Kij27_r2qZw/s1600/f_2321V_4.jpg (ale tie uz pod 200 Eur nove asi nezozenies) ..
Lutujem len jednu vec, ze ked som kupoval zase topanky nekukol som na Bazos. Je tam dost novych za dobre ceny.
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2012-02-08 11:27:58
príspevok od: Duny
Keby si videl kolko mi vydrzali Milo s nylonovym hrubym remienkom pod topankou a stale nieje predraty. Zlomil sa mi uchyt jazdca na zipse ale aj tak nebol problem, potom sa mi zlomila pracka kde ten spodny remienok drzal, ale po 8 rokoch. Teraz som kupil nove Milo, po jednej ture v snehu som ich vratil, lebo kazdych 20 metrov som musel zapinat navliekat remienok. Vymenil som ich za 40eurove Treksporty, ktore stoja zahovno, lebo v prednej casti ako je hacik nieje guma po obvode a hacik nedrzi na snurke. A gombiky su uplne naprd na vsetkych, slabo drzia. Oproti tomu co som mal su to sunty. Ale uz som vymienat nesiel, uz mi to aj blbe bolo. A po dvoch tyzdnoch co som tam bol pozerat batoh mi povedali, ze mali ste pravdu, tie Milo su nepouzitelne
Samozrejme, každý máme iné skúsenosti, pozitívne i negatívne... Ja som preto uviedol tento môj postreh, lebo mne sa to stalo - hrubý nylonový remienok sa mi predral na druhej túre, ktorá viedla zčasti v skalnatom teréne... Teraz mám kamaše za 150 eur (Salewa), všetky dôležité opotrebiteľné časti sú kovové a nedám na ne dopustiť.... Nechcel som uvádzať značku ani cenu, ale vyprovokoval si ma...
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 11:32:42
príspevok od: Jozef Peniak
ja nosím na výlety štucne tuším od treksportu, jednoduché a funguje to..
tiez mam take a volam ich navleky .-))), takze hovorime o tom istom uzitocnom doplnku .-)
 
Duny
2012-02-08 11:34:29
A preco neuvadzat znacku a cenu, ved to aspon pomoze pri rozhodovani. Daj na nich nejaky link. Chcem si ich pozriet. Ja napr nedam dopustit na neznackove nohavice, ktore su ale kvalitneho prevedenia a sitia za 30eur. Tu to cinanom, ci kto to sil vyslo, teplo, neprefuka, som spokojny
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 11:36:26
príspevok od: Duny
Ktore topanky vydrzia 10 rokov? Ja vyhadzujem kazde 2 roky 120eurove topanky. Ci myslis 300 eurove? Prve co som mal stali v korunach 5000,- musel som ich lepit v tatrach sekundakom, ktory nastastie nosim zo sebou, zial prisiel som o zaruku a po roku a pol uz boli nenositelne. Este sa chystam skusit nejake La Sportivy ale to az ked sa mi rozpadnu tie dalsie za 120 co som teraz kupil, celokozene, na rozpade pomalicky pracuju a to ich teraz v zime takmer ani nenosim, na hory do zimy mam armadne kanady, paradicka
moje prve topanky Planika vydrzali 8 rokov a boli pouzivane dostatocne. Teraz mam Hanwegy uz 3. rok a nejavia znamky ziadneho poskodenia - dufam, ze opat vydrzia nejaky ten piatok.
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 11:37:26
príspevok od: teddy2007
pridam do diskusie aj mojich par zimnych skusenosti:
- zakladom je dobra a nepremokava obuv + teple ponozky
- nohavice zateplene a neprefukave (ideal aj nepremokave) ... dnes je siroky vyber a celkom univerzalne su napr. lyziarske nohavice, ktore dokazu ciastocne suplovat aj absenciu navlekov (pri turistickej aktivite vydzrim do cca -10 stupnov aj bez spodiek ... ale su v ruksaku keby nieco)
- spodne pradlo - ani mne nevyhovovala merino vlna ... najlepsie skusenosti mam so znackou craft (ci uz zimne alebo letne veci) ... mam iba par triciek a tie tocim dokola a stale su bez zmeny tvaru a funkcnosti
- tepla vrstva (fleeska) ... vacsinou je v ruksaku a vytahujem az hore na kopci ... pocas vystupu mi uplne staci spodne pradlo a vrchna izolacna vrstva
- na hlave spominany buff alebo tenka ciapka (pripadne siltovka) ... tepla capica pride na rad az na zaver s fleeskou
- rukavice - nemam ich na rukach rad (vadia mi) ale nastastie mi nebyva zima na ruky ... a ak ano, tak skoncia ruky na chvilu vo vreckach ... ak treba ale pouzivat nejake naradie, tak mam vzdy zo sebou jedny tensie windstoperky + jedny teple goretexove v zalohe
- v zime a snehu urcite nezabudnut na slnecne okuliare !
Andrej, super zhrnutie - dakujem. Zvlastne ze Vam nesedi Merino tricko - mne zase ano, umelace su pre mna horsie.
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 11:38:06
príspevok od: rbr69
ked niekto skutocne hladate ako sa obliect do hor na trek, kvantum informacii ziskate z webov zameranych na outdoor, kde su hromady informacii, nie len PR clankov, ale aj skutocnych skusenosti a testov jednotlivcov ... ziskate nie len podrobne informacie o funkcnosti jednotlivych komponent vybavy, prehlady o technologiach, prehlady o typoch membran, vyhodach a nevyhodach, ale aj prehlad o cenovych rovinach jednotlivych sucasti vybavenia ...
... mnohokrat po analyze tychto informacii zistite, ze 3laminat bunda s gore membranou od roznych vyrobcov stoji od 200 - 450 € ... chcem len podotknut, ze tu spominane znacky patria k spicke, ale nie len k technologickej spicke, ale aj k cenovej spicke ... kazdy vieme, ze za znacku sa plati, takze rovnaku alebo podobnu kvalitu kupite aj u inych znaciek ...
... ak nie ste horska sluzba, alebo nechodite casto bivakovat na hreben zakopany v snehu, kupujte veci s rozumom a hlavne po vlastnom zisteni a zanalyzovani potrebnych informacii ... predavac Vam ponukne tiez info, ale s velkou davkou snahy aj predat to najdrahsie ...

http://www.svetoutdooru.cz/
http://hiking.sk/hk/li/vybava-oblecenie.html

a mnoho mnoho dalsich
dik za uzitocne linky .-)
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 11:39:27
príspevok od: Petis
super este nech sem da autor ceny oblecenia a bude to kompletne
... kedze autor nie je vlastnikom ziadneho sportoveho obchodu a kedze v kazdom sportovom obchode su ceny takeho isteho produktu odlisne, snad mi odpustis, ze tento clanok pre Teba autor neskompletizuje ...
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 11:42:06
príspevok od: Stratený Stano
Doplním aj ja niečo zo svojich skúseností: Kamaše sú ozaj dôležitá vecička - a tu pozor hlavne na upevňovací popruh popod topánku - musí byť oceľový, aby sa už pri prvej túre nepredral. Kamaše doporučujem "nastaviť" už doma pred túrou, vyskúšať si i viackrát ich navliekanie a zapínanie (podobne ako reťaze na aute). Tam v snehu pri prezúvaní sa to ide ťažšie...
Čo sa týka kvality spodného oblečenia - pri túre sa človek spotí a prádlo je potrebné vyprať. Lacné veci už po dvoch-troch praniach strácajú svoje vlastnosti a sú dobré potom ako handry na utieranie podlahy...
kamase - po mojom navleky - nosim v ruksaku, zatial mi stacili mamutacke snowboardove gate, ktore nepouzivam na ucel pre ne urceny ale na turistiku. Maju spodnu gatu s gumkou velmi dobre usitu, sneh sa mi zatial donutra nedostal. Pre kazdy pripad vsak Tebou spominany doplnok v ruksaku nosim .-)))
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 11:42:41
príspevok od: Stratený Stano
Je ozaj na každom, kto koľko a za čo chce investovať. Ja som tiež z tých, ktorý vsádza na kvalitu, nebudem tu uvádzať, čo nosím a za koľko - len taká rada z praxe - je dobre vybrať sa po sezóne viacerí, nech sa to ešte viac oplatí, do niektorých alpských miest a nakúpiť veci vo výpredaji... vyjdú často i za tretinovú cenu, ako u nás...
... tak, tak ...
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 11:44:31
príspevok od: Stratený Stano
Samozrejme, každý máme iné skúsenosti, pozitívne i negatívne... Ja som preto uviedol tento môj postreh, lebo mne sa to stalo - hrubý nylonový remienok sa mi predral na druhej túre, ktorá viedla zčasti v skalnatom teréne... Teraz mám kamaše za 150 eur (Salewa), všetky dôležité opotrebiteľné časti sú kovové a nedám na ne dopustiť.... Nechcel som uvádzať značku ani cenu, ale vyprovokoval si ma...
aaaaa, tak to Ta castejsie budeme vyprovokovavat, lebo ja mam rada odporucanie na konkretnu vec, ak je uz overena, naco testovat nieco ine .-)
 
teddy2007
2012-02-08 11:49:52
príspevok od: zuzuliena
Andrej, super zhrnutie - dakujem. Zvlastne ze Vam nesedi Merino tricko - mne zase ano, umelace su pre mna horsie.
a uz len taka mala drobnost na zaver ... ako si ale pisala na zaciatku clanku, treba si pozriet predpoved pocasia a pocitat s tym, ze predpoved nemusi vyjst ... vietor zvysuje pocit chladu, hmla a snezenie zhorsuju orientaciu ... GPS-ko moze posluzit, funkcny mobil s nabitou baterkou je nutnost ... a neprecenit vlastne sily a nehrat sa na hrdinov ... akakolvek kvalitna vybava je dobra iba po urcitu hranicu ... nechem strasit a zelam radsej pekne chvile na horach a super fotky
 
Matej Michalik
ocenenie redakciou 2012-02-08 11:55:55
príspevok od: Duny
Ktore topanky vydrzia 10 rokov? Ja vyhadzujem kazde 2 roky 120eurove topanky. Ci myslis 300 eurove? Prve co som mal stali v korunach 5000,- musel som ich lepit v tatrach sekundakom, ktory nastastie nosim zo sebou, zial prisiel som o zaruku a po roku a pol uz boli nenositelne. Este sa chystam skusit nejake La Sportivy ale to az ked sa mi rozpadnu tie dalsie za 120 co som teraz kupil, celokozene, na rozpade pomalicky pracuju a to ich teraz v zime takmer ani nenosim, na hory do zimy mam armadne kanady, paradicka
Ja som si kupil pred 3 rokmi za 5.000 Meindl a su stale ako nove, nosim ich aj v lete aj v zime a naozaj si neviem predstavit co by som s nimi musel robit aby sa mi znicili.
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 12:04:09
príspevok od: Jozef Peniak
no ja neviem, mne by takýto článok pomohol pred pár rokmi,

ja kým som ako neturista, prišiel na to že si mám nosiť ďalšie tričko na prezlečenie, že pred výstupom sa mám obliecť tak aby mi bolo trošku chladno lebo sa zohrejem naozaj poriadne s tým 10Kg techniky a 5 kg svačiny (hodne papám a rád ponúknem druhých a trepať pomaly dva ďalšie vlnené svetre ponožky (nie akryl a podobný sajrajt )lebo cestou dole mi bude zima, že softshield je hodne naprd aj s tým windstoperom (proste ma vo windstoperke krásne prefúklo...) a pomôže skôr ten goratex a ked nie ten tak poriadne vetráky na normálnej lepšej bunde.
Jozef, ak to nie je tajomstvo aku soft shellku si mal? Lebo ma prekvapila Tvoja skusenost, ja som od Jeziska dostala softeshellku od Odlo a aj napriek vetru som bola v super komforte.
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 12:05:23
príspevok od: teddy2007
a uz len taka mala drobnost na zaver ... ako si ale pisala na zaciatku clanku, treba si pozriet predpoved pocasia a pocitat s tym, ze predpoved nemusi vyjst ... vietor zvysuje pocit chladu, hmla a snezenie zhorsuju orientaciu ... GPS-ko moze posluzit, funkcny mobil s nabitou baterkou je nutnost ... a neprecenit vlastne sily a nehrat sa na hrdinov ... akakolvek kvalitna vybava je dobra iba po urcitu hranicu ... nechem strasit a zelam radsej pekne chvile na horach a super fotky
... a ze toto vravi odbornik na slovo vzaty .-)))

www.tkjamp.sk
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2012-02-08 12:11:30
príspevok od: Duny
A preco neuvadzat znacku a cenu, ved to aspon pomoze pri rozhodovani. Daj na nich nejaky link. Chcem si ich pozriet. Ja napr nedam dopustit na neznackove nohavice, ktore su ale kvalitneho prevedenia a sitia za 30eur. Tu to cinanom, ci kto to sil vyslo, teplo, neprefuka, som spokojny
Opäť si ma vyprovokoval... Tak dobre - po kadejakých pokusoch a testoch a skúsenostiach vsadil som na značku Salewa, je to švajčiarska firma, link je tu: www.salewa.com. U nás jej výrobky predáva športový obchod vo Smokovci, ktorého majiteľ Robo Gálfy, majster sveta v skialpinizme a horal telom i dušou je zárukou, že nepredáva brak. Viď. www.obchod.galfy.sk
Kvalitný komplet - nohavice plus bunda vo vyhotovení AlpinExtrem, tenké, ľahké, s nastriekanou vnútornou hliníkovou vrstvou však stoja vyše 1200 eur.
Nie sú to lacné veci, ale napíšem jedno - ja tento komplet mám šiesty rok a nie je tam prasknutý jediný šev. Pod bundu stačia dve tenké vrstvy, človek je pohyblivý a cíti sa dobre. Ale ako som už uviedol, tieto veci sa dajú kúpiť podstatne lacnejšie vo výpredaji napr. v mestečku Brenner - na diaľnici medzi Innsbruckom a Bolzanom.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-08 12:19:21
príspevok od: zuzuliena
Jozef, ak to nie je tajomstvo aku soft shellku si mal? Lebo ma prekvapila Tvoja skusenost, ja som od Jeziska dostala softeshellku od Odlo a aj napriek vetru som bola v super komforte.
nejaku Mc Kinley či čo a bez kapuce - strašne je v tom sparno - uplny shit a to nebola lacna kupoval som ju v Mikulaši... ,
moja Zuza ma Husky nejaku normálnu outdoorovu bundu -stredne hrubšiu skôr na zimu ale nosi ju aj na jar a na jesen nepremokavu stala ešte menej ako moja, ma ju s kapucou a je to lepsie o 100%, ja mam zimnu NFčo vôbec nie je na turistiku ale na snowboard (stala tolko co ta softshieldka cca) je nepremokava s vetrakmi vreckami a poriadnou kapucou tiež super mám ju 4 zimu ale nosim ju len na hory..
 
quintes
2012-02-08 12:24:53

liter domacej, pohyb, a clovek moze ist aj v sustakoch
 
Duny
2012-02-08 12:30:53
príspevok od: Stratený Stano
Opäť si ma vyprovokoval... Tak dobre - po kadejakých pokusoch a testoch a skúsenostiach vsadil som na značku Salewa, je to švajčiarska firma, link je tu: www.salewa.com. U nás jej výrobky predáva športový obchod vo Smokovci, ktorého majiteľ Robo Gálfy, majster sveta v skialpinizme a horal telom i dušou je zárukou, že nepredáva brak. Viď. www.obchod.galfy.sk
Kvalitný komplet - nohavice plus bunda vo vyhotovení AlpinExtrem, tenké, ľahké, s nastriekanou vnútornou hliníkovou vrstvou však stoja vyše 1200 eur.
Nie sú to lacné veci, ale napíšem jedno - ja tento komplet mám šiesty rok a nie je tam prasknutý jediný šev. Pod bundu stačia dve tenké vrstvy, človek je pohyblivý a cíti sa dobre. Ale ako som už uviedol, tieto veci sa dajú kúpiť podstatne lacnejšie vo výpredaji napr. v mestečku Brenner - na diaľnici medzi Innsbruckom a Bolzanom.
Pre mna astronomicke sumy .... chcem stan do snehu a poriadny spacak ale zial nejde sa pohnut uz druhy rok. Skoda, ze je to take drahe, alebo zeby malo zarabame? Ale aj tak spim v skalach, sice nie v zime co by uz som rad .
 
quintes
2012-02-08 12:32:47
btw, privital by som nejaky clanok, prip vase skusenosti s batohmi... co kde a ako.. samozrejme kombinacia veci + foto
 
Duny
2012-02-08 12:40:34
príspevok od: quintes
btw, privital by som nejaky clanok, prip vase skusenosti s batohmi... co kde a ako.. samozrejme kombinacia veci + foto
napis mejla do redakcie
 
quintes
2012-02-08 12:43:00
príspevok od: Duny
napis mejla do redakcie
ha ha...
 
sunajn
2012-02-08 12:46:59
príspevok od: jajav
Nuž, čakala som nejaké užitočné rady, možno popis rôznych materiálov, v podstate mi z celého článku vyplýva "oblečte sa teplo a na spodok si dajte termo" Takisto by bodlo pár bodov aj na iné príslušenstvo - batohy, spomínané snežnice alebo mačky, topánky dostali pozornosť jedným obrázkom a ani slovkom... a podobne. Ale tak obrázky sú pekné, farebné
Tož, kritika Ti ide... é, a načo popis rôzných materiálov, nestačí, keď viem na čo slúžia a kedy si ich vziať?
 
sunajn
2012-02-08 12:48:34
príspevok od: Duny
Pre mna astronomicke sumy .... chcem stan do snehu a poriadny spacak ale zial nejde sa pohnut uz druhy rok. Skoda, ze je to take drahe, alebo zeby malo zarabame? Ale aj tak spim v skalach, sice nie v zime co by uz som rad .
Však hore máš napísané, ako na to! Vrstvy! Dva spacáky a je to!
 
sunajn
2012-02-08 12:49:01
Zuzi, fajn článoček.
 
Duny
2012-02-08 12:49:18
príspevok od: quintes
ha ha...
no co haha, sak napis mejla ci daco nechystaju, aj ked neviem ci uz daco nebolo
 
Koma
ocenenie redakciou 2012-02-08 12:55:45
príspevok od: quintes

liter domacej, pohyb, a clovek moze ist aj v sustakoch
Ja zas celkom fasa bezpracne a bezpeňažne......úplne prirodzene vypĺznem a nahodím hustejšiu zimnú srsť......v zime sa cítim venku kúsek bezpečnejšie...telovými fľakami s prostredím splyniem...a ešte mám aj jennu takú fasa protislnečnú šiltačku, takú viacej menej pamätnú by som povedala ...raz som sa tak venku pásla a furt pred slnkom žmúúrila a prišiel ku mne jeden taký sympoš vôl športového typu, tuším Erik ho volali....zrazu ma tak srdečne celú oblapeu a že na..... tu máš a nacapeu mi ju na hlavu medzi rohy...od vtedy ju nosím.
 
quintes
2012-02-08 12:57:34
príspevok od: Koma
Ja zas celkom fasa bezpracne a bezpeňažne......úplne prirodzene vypĺznem a nahodím hustejšiu zimnú srsť......v zime sa cítim venku kúsek bezpečnejšie...telovými fľakami s prostredím splyniem...a ešte mám aj jennu takú fasa protislnečnú šiltačku, takú viacej menej pamätnú by som povedala ...raz som sa tak venku pásla a furt pred slnkom žmúúrila a prišiel ku mne jeden taký sympoš vôl športového typu, tuším Erik ho volali....zrazu ma tak srdečne celú oblapeu a že na..... tu máš a nacapeu mi ju na hlavu medzi rohy...od vtedy ju nosím.
este stale ju mas???
 
Koma
ocenenie redakciou 2012-02-08 13:06:14
príspevok od: quintes
este stale ju mas???
Ná jakoš ..aj ju nosím....minule sa mi niekde v Peklisku na chalupe v tom bordeli rárohovom kde majú všetcia po celej chate veci rozťahané na pár hodín z očí stratila - všetci ju museli hľadať...nervačil som jak šialená krava kým sa našla
 
Koma
ocenenie redakciou 2012-02-08 13:09:24
príspevok od: quintes
este stale ju mas???
k darovaným veciam mám vrúcny vzťah..hlavne keď to bolo tak z ničoho nič a spontánne.....pripomínajú mi tú chvíľu..
 
quintes
2012-02-08 13:21:24
príspevok od: Koma
k darovaným veciam mám vrúcny vzťah..hlavne keď to bolo tak z ničoho nič a spontánne.....pripomínajú mi tú chvíľu..
Uz cakam na dalsiu akciu kedy sa nieco bude organizovat, a sa aj celkm tesim.. Donesiem tu carovnu vodu ako minule
 
rbr69
2012-02-08 13:21:37
príspevok od: Stratený Stano
Opäť si ma vyprovokoval... Tak dobre - po kadejakých pokusoch a testoch a skúsenostiach vsadil som na značku Salewa, je to švajčiarska firma, link je tu: www.salewa.com. U nás jej výrobky predáva športový obchod vo Smokovci, ktorého majiteľ Robo Gálfy, majster sveta v skialpinizme a horal telom i dušou je zárukou, že nepredáva brak. Viď. www.obchod.galfy.sk
Kvalitný komplet - nohavice plus bunda vo vyhotovení AlpinExtrem, tenké, ľahké, s nastriekanou vnútornou hliníkovou vrstvou však stoja vyše 1200 eur.
Nie sú to lacné veci, ale napíšem jedno - ja tento komplet mám šiesty rok a nie je tam prasknutý jediný šev. Pod bundu stačia dve tenké vrstvy, človek je pohyblivý a cíti sa dobre. Ale ako som už uviedol, tieto veci sa dajú kúpiť podstatne lacnejšie vo výpredaji napr. v mestečku Brenner - na diaľnici medzi Innsbruckom a Bolzanom.
nazdar Stano, dobra volba Salewa ... tiez nie jedna z najlacnejsich, ale maju sortiment velmi siroky od ludovejsich veci az po profesionalnu vybavu ... osobne mam macky, softshellku, palice, sneznice a jeden z batohov od Salewy ... pri trendoch a cenach za origos vyrobky sa snazia vyrobcovia minimalizovat svoje dalsie naklady na vyrobky a teda sa snazia v novych super kolekciach zamenit/nahradit overene (ale nie ich membrany) vlastnym vyvojom svojich membran ... takze "odidu" pri niektorych vyrobkoch napriklad o GORE a davaju tam vlastne TEXy ... niektorry porovnatelne a niektory horsie, avsak tiez funkcne, len parametricky trosku ine ... mnohym sa podarilo vyvinut zrovnatelne, mozno v niektorych charakteristikach aj lepsie membrany napr. EVENT, SYMPATEX ... specialna rada AlpineXtrem pouziva tusim ich lacnejsi Powertex

http://www.svetoutdooru.cz/rady-a-zkusenosti/?zalozka=reakce&namet=106952-powertex-a-gore-tex
http://bouldering.lezec.cz/diskuse.php?ckat=72&lim=10&key=15719

kedysi som sa velmi zaoberal tymito vecami a skumal kade tade po webe info a postupne aj podla vlastnych analyz nakupoval ... POWERTEX je memrana v roznych prevedeniach kvalit - vodny stlpec 8.000 alebo 20.000 a roznych priedusnosti
http://www.sunshop.cz/documents/salewa/manu%C3%A1ly/powertex.pdf

ale tieto debaty sa skor hodia na specificke outdoor weby, len ma tu zaujala zmienka o Salewe, ktoru tiez mam rad a nasledne k specifikam materialov, v tomto pripade membran ... inak cesky Pinquin ma zrovnatelnu extremnu membranu s 20.000 H2O stlpcom na vyrobkoch za polovicne ceny nez Salewa ... preto som hore vyssie pisal, nech ludia najskor zbieraju vlastne informacie o fungovani funkcnych veci + analyzy skusenosti ludi z outdoor for ... skutocne tento clanok vyvola skor viac diskusiu, nez dobre poradi ...
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 13:42:58
príspevok od: rbr69
nazdar Stano, dobra volba Salewa ... tiez nie jedna z najlacnejsich, ale maju sortiment velmi siroky od ludovejsich veci az po profesionalnu vybavu ... osobne mam macky, softshellku, palice, sneznice a jeden z batohov od Salewy ... pri trendoch a cenach za origos vyrobky sa snazia vyrobcovia minimalizovat svoje dalsie naklady na vyrobky a teda sa snazia v novych super kolekciach zamenit/nahradit overene (ale nie ich membrany) vlastnym vyvojom svojich membran ... takze "odidu" pri niektorych vyrobkoch napriklad o GORE a davaju tam vlastne TEXy ... niektorry porovnatelne a niektory horsie, avsak tiez funkcne, len parametricky trosku ine ... mnohym sa podarilo vyvinut zrovnatelne, mozno v niektorych charakteristikach aj lepsie membrany napr. EVENT, SYMPATEX ... specialna rada AlpineXtrem pouziva tusim ich lacnejsi Powertex

http://www.svetoutdooru.cz/rady-a-zkusenosti/?zalozka=reakce&namet=106952-powertex-a-gore-tex
http://bouldering.lezec.cz/diskuse.php?ckat=72&lim=10&key=15719

kedysi som sa velmi zaoberal tymito vecami a skumal kade tade po webe info a postupne aj podla vlastnych analyz nakupoval ... POWERTEX je memrana v roznych prevedeniach kvalit - vodny stlpec 8.000 alebo 20.000 a roznych priedusnosti
http://www.sunshop.cz/documents/salewa/manu%C3%A1ly/powertex.pdf

ale tieto debaty sa skor hodia na specificke outdoor weby, len ma tu zaujala zmienka o Salewe, ktoru tiez mam rad a nasledne k specifikam materialov, v tomto pripade membran ... inak cesky Pinquin ma zrovnatelnu extremnu membranu s 20.000 H2O stlpcom na vyrobkoch za polovicne ceny nez Salewa ... preto som hore vyssie pisal, nech ludia najskor zbieraju vlastne informacie o fungovani funkcnych veci + analyzy skusenosti ludi z outdoor for ... skutocne tento clanok vyvola skor viac diskusiu, nez dobre poradi ...
BINGO - presne o toto v clanku slo - vyvolat diskusiu. Nie som ani macher, ani expert, iba som zhrnula zakladne fakty a zvysok mal byt presne o tom, ze si tu ludia navzajom poradia, odporucia linky, napisu vlastne skusenosti. A aj Tebe velmi pekne dakujem, ze si bol napomocny a podelil sa so svojimi poznatkami .-).
 
ivankortis
2012-02-08 13:44:44
príspevok od: Duny
Lutujem len jednu vec, ze ked som kupoval zase topanky nekukol som na Bazos. Je tam dost novych za dobre ceny.
Jasne tam mas superceny, ale vystihnut nejaky dobry vypredaj ako ja Ja uz potrebujem s nastavcom na macky a ine debilinky
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 13:45:10
príspevok od: sunajn
Zuzi, fajn článoček.
Janci, nie je to ziaden moj top clanok, technicke pisania nie su moja parketa, presne ako si napisal, staci ak mi niekto povie vyhody a vysledky, viem na co to sluzi a kedy si to vziat. A potesilo ma, ze sa nakoniec rozprudila normalna debata, co, kto, ako, kedy a preco. Presne o to mi slo - sme na fotoportali, ziadni experti na outdoorove materialy .-).
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 13:46:53
príspevok od: Stratený Stano
Opäť si ma vyprovokoval... Tak dobre - po kadejakých pokusoch a testoch a skúsenostiach vsadil som na značku Salewa, je to švajčiarska firma, link je tu: www.salewa.com. U nás jej výrobky predáva športový obchod vo Smokovci, ktorého majiteľ Robo Gálfy, majster sveta v skialpinizme a horal telom i dušou je zárukou, že nepredáva brak. Viď. www.obchod.galfy.sk
Kvalitný komplet - nohavice plus bunda vo vyhotovení AlpinExtrem, tenké, ľahké, s nastriekanou vnútornou hliníkovou vrstvou však stoja vyše 1200 eur.
Nie sú to lacné veci, ale napíšem jedno - ja tento komplet mám šiesty rok a nie je tam prasknutý jediný šev. Pod bundu stačia dve tenké vrstvy, človek je pohyblivý a cíti sa dobre. Ale ako som už uviedol, tieto veci sa dajú kúpiť podstatne lacnejšie vo výpredaji napr. v mestečku Brenner - na diaľnici medzi Innsbruckom a Bolzanom.
Mala som skvely batoh SALEWA, vydrzal mi 10 rokov intenzivneho napratavania a vypratavania. A aj jednu softshellku som mala od nich, bola super.
 
teddy2007
2012-02-08 14:06:46
a este nieco pre nascih mensich turistov - SALEWA robi detske veci tak, ze su v dvoch velkostaich a daju sa jednoducho gumickami prisposobit tomu, ako dieta rastie ... velmi prakticke a netreba kupovat kazdy rok nove veci
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2012-02-08 14:09:58
príspevok od: Duny
Pre mna astronomicke sumy .... chcem stan do snehu a poriadny spacak ale zial nejde sa pohnut uz druhy rok. Skoda, ze je to take drahe, alebo zeby malo zarabame? Ale aj tak spim v skalach, sice nie v zime co by uz som rad .
Nemaj hlavybôľ, ja by som na to tiež takéto sumy nenašiel v peňaženke... Uvádzam len ceny v obchode, nie že som to za to kúpil...
Pokiaľ sa niekto nechystá na nákupy do alpských končín, lebo nemusí natrafiť na to čo chce a na svoju veľkosť, doporučujem služby iných predajcov, ktorí vozia tovar zvonku... v Tatrách je ich zopár... Stačí nájsť výrobok na stránke výrobcu, nechať si ho kúpiť, alebo využiť internetový obchod... a počkať si na výpredaje...
 
Bpali
2012-02-08 14:13:57
z mojej osobnej skusenosti chcem povedat,ze zacinal som s lacnymi vecami,co som potom olutoval...su to zbytocne vyhodene peniaze,....teraz frcim na topankach LaSportiva,mam ich od vianoc,uvidime,ake budu,ale predtym som mal Lowy a boli uzasne...ponozky odporucam merino na zimu, fakt su asi najlepsie...cosa tyka prvej vrstvy,mam rozne...v lete sa mi osvedcil Craft a mam jedno Nebbia z bambusu,vrelo odporucam bambusove vlakna na leto....na zimu odporucam prvu vrstvu tiez merino,mam aj Devold,aj Icebraeker,ja osobne som za Icebraeker,Devold sa mi moc nepaci...a zvysok mam znacky NordBlanc a ine,ceske a svetove znacky,ale z tych drahsich veci...maximalna spokojnost...
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2012-02-08 14:17:01
príspevok od: quintes
btw, privital by som nejaky clanok, prip vase skusenosti s batohmi... co kde a ako.. samozrejme kombinacia veci + foto
Podobne ako Zuzka, ja mám tiež len tie najlepšie skúsenosti s batohmi Salewa... ale tento rok kupujem nový a prechádzam na značku Deuter, viď www.deuter.com
U nás túto značku predáva sieť predajní HudySport, viď www.hudy.cz
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2012-02-08 14:25:24
príspevok od: rbr69
nazdar Stano, dobra volba Salewa ... tiez nie jedna z najlacnejsich, ale maju sortiment velmi siroky od ludovejsich veci az po profesionalnu vybavu ... osobne mam macky, softshellku, palice, sneznice a jeden z batohov od Salewy ... pri trendoch a cenach za origos vyrobky sa snazia vyrobcovia minimalizovat svoje dalsie naklady na vyrobky a teda sa snazia v novych super kolekciach zamenit/nahradit overene (ale nie ich membrany) vlastnym vyvojom svojich membran ... takze "odidu" pri niektorych vyrobkoch napriklad o GORE a davaju tam vlastne TEXy ... niektorry porovnatelne a niektory horsie, avsak tiez funkcne, len parametricky trosku ine ... mnohym sa podarilo vyvinut zrovnatelne, mozno v niektorych charakteristikach aj lepsie membrany napr. EVENT, SYMPATEX ... specialna rada AlpineXtrem pouziva tusim ich lacnejsi Powertex

http://www.svetoutdooru.cz/rady-a-zkusenosti/?zalozka=reakce&namet=106952-powertex-a-gore-tex
http://bouldering.lezec.cz/diskuse.php?ckat=72&lim=10&key=15719

kedysi som sa velmi zaoberal tymito vecami a skumal kade tade po webe info a postupne aj podla vlastnych analyz nakupoval ... POWERTEX je memrana v roznych prevedeniach kvalit - vodny stlpec 8.000 alebo 20.000 a roznych priedusnosti
http://www.sunshop.cz/documents/salewa/manu%C3%A1ly/powertex.pdf

ale tieto debaty sa skor hodia na specificke outdoor weby, len ma tu zaujala zmienka o Salewe, ktoru tiez mam rad a nasledne k specifikam materialov, v tomto pripade membran ... inak cesky Pinquin ma zrovnatelnu extremnu membranu s 20.000 H2O stlpcom na vyrobkoch za polovicne ceny nez Salewa ... preto som hore vyssie pisal, nech ludia najskor zbieraju vlastne informacie o fungovani funkcnych veci + analyzy skusenosti ludi z outdoor for ... skutocne tento clanok vyvola skor viac diskusiu, nez dobre poradi ...
Rada AlpinXtrem používa originálny Gore-Tex XCR - kopírujem z netu: Membrána GORE-TEX® s vylepšenou priedušnosťou. XCR® - Extended Comfort Range - o 25% priedušnejšia ako štandardná GORE-TEX® membrána...
 
Cago
2012-02-08 14:25:37
...škoda, že EXIF info nezobrazuje aj oblečenie fotografa Možno sa raz dočkáme aj druhého objektívu, ktorý bude snímať fotografa a po pripojení fotoaparátu na internet identifikuje všetky vrstvy oblečenia a link na výrobcov. Ide tu ešte o fotografiu ? Doteraz som si myslel, že sa dá fotiť aj v štrikovaných slipoch, dôležitý je výsledok.
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2012-02-08 14:30:07
príspevok od: Cago
...škoda, že EXIF info nezobrazuje aj oblečenie fotografa Možno sa raz dočkáme aj druhého objektívu, ktorý bude snímať fotografa a po pripojení fotoaparátu na internet identifikuje všetky vrstvy oblečenia a link na výrobcov. Ide tu ešte o fotografiu ? Doteraz som si myslel, že sa dá fotiť aj v štrikovaných slipoch, dôležitý je výsledok.
Áno i tak sa dá... Ale len raz... potom sa umiestni tabuľka na skale pod Ostrvou...
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 14:49:44
príspevok od: teddy2007
a este nieco pre nascih mensich turistov - SALEWA robi detske veci tak, ze su v dvoch velkostaich a daju sa jednoducho gumickami prisposobit tomu, ako dieta rastie ... velmi prakticke a netreba kupovat kazdy rok nove veci
a toto som vobec nevedela, super, ked sa budu pytat maminy, tatovia - viem co im poviem. Dik .-)
 
rbr69
2012-02-08 14:50:26
príspevok od: Stratený Stano
Rada AlpinXtrem používa originálny Gore-Tex XCR - kopírujem z netu: Membrána GORE-TEX® s vylepšenou priedušnosťou. XCR® - Extended Comfort Range - o 25% priedušnejšia ako štandardná GORE-TEX® membrána...
som siel po Tvojom odkaze na http://www.salewa.com/alpinextrem-pro a pri vyrobkoch tejto rady pouzivaju Powertex ... jediny jacket, ktory som pri filtrovani s goracom nasiel pre panov je
http://www.salewa.com/product/jackets/krishna+gore-tex+3l+jacke
mozno mas starsiu kolekciu
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 14:55:43
príspevok od: Stratený Stano
Podobne ako Zuzka, ja mám tiež len tie najlepšie skúsenosti s batohmi Salewa... ale tento rok kupujem nový a prechádzam na značku Deuter, viď www.deuter.com
U nás túto značku predáva sieť predajní HudySport, viď www.hudy.cz
... batoh mam tiez Deuter - spokojnost. Pouzivala som do neho vnutro tasky Lowepro - myslim Reporter 300, vtedy ak chcem viac objektivov. Teraz mam na jednodnovku do hor na fotak s mensou vybavou - max 2 male objektivy taky maly Ferrino - este netestovany.
Problem s batohmi na fotenie je ten, ze sa zle po x hodinach nesu, boli z nich chrbtica a je problem kde dat veci na prezlecenie a hlavny bod problemu je co s pitim - kam ho dat, aby nebolo spolu s fotakom.
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 14:56:36
príspevok od: Bpali
z mojej osobnej skusenosti chcem povedat,ze zacinal som s lacnymi vecami,co som potom olutoval...su to zbytocne vyhodene peniaze,....teraz frcim na topankach LaSportiva,mam ich od vianoc,uvidime,ake budu,ale predtym som mal Lowy a boli uzasne...ponozky odporucam merino na zimu, fakt su asi najlepsie...cosa tyka prvej vrstvy,mam rozne...v lete sa mi osvedcil Craft a mam jedno Nebbia z bambusu,vrelo odporucam bambusove vlakna na leto....na zimu odporucam prvu vrstvu tiez merino,mam aj Devold,aj Icebraeker,ja osobne som za Icebraeker,Devold sa mi moc nepaci...a zvysok mam znacky NordBlanc a ine,ceske a svetove znacky,ale z tych drahsich veci...maximalna spokojnost...
dik za koment, suhlasim. Bambusove vlakna nepoznam a ani som zatial nepocula.
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 14:57:59
príspevok od: Cago
...škoda, že EXIF info nezobrazuje aj oblečenie fotografa Možno sa raz dočkáme aj druhého objektívu, ktorý bude snímať fotografa a po pripojení fotoaparátu na internet identifikuje všetky vrstvy oblečenia a link na výrobcov. Ide tu ešte o fotografiu ? Doteraz som si myslel, že sa dá fotiť aj v štrikovaných slipoch, dôležitý je výsledok.
... nuz asi ako Strateny /mimochodom Stano - vtipna odpoved/ - bavime sa aj o foteni na hrebenoch pocas vetra a poriadnych minusovych teplotach.
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 14:58:11
príspevok od: Stratený Stano
Áno i tak sa dá... Ale len raz... potom sa umiestni tabuľka na skale pod Ostrvou...
 
rbr69
2012-02-08 15:34:02
príspevok od: Stratený Stano
Rada AlpinXtrem používa originálny Gore-Tex XCR - kopírujem z netu: Membrána GORE-TEX® s vylepšenou priedušnosťou. XCR® - Extended Comfort Range - o 25% priedušnejšia ako štandardná GORE-TEX® membrána...
inak vyznat sa v ich produktovej rade je zaujimave
tu uvadzaju pri GTX = ActiveXtreme a PTX = Active
http://salewa.org/cz/11/185/herren_jacken.html
a tu pri ActiveXtreme = PTX
http://www.salewa.com/alpinextrem-pro
... iste to pri vybere ostatnym tu pritomnym objavovatelom funkcneho oblecenia bude teraz jasne
 
Cako
ocenenie redakciou 2012-02-08 16:40:07
príspevok od: Stratený Stano
Autor článku tu píše o oblečení na celodenné fotenie do hôr, nemyslel na pobehovanie okolo paneláku...
ked uz tak byvam dost daleko od mesta v dome haha
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2012-02-08 17:26:00
príspevok od: Cako
ked uz tak byvam dost daleko od mesta v dome haha
Zrejme si nepochopil, na čo narážam, ale nevadí... vysvetľovať sa mi nechce...
 
Rudek
2012-02-08 17:43:11
príspevok od: BYko
do prasanu sneznice, na vyzsiu turu skialpovu vystroj a znackovy vreckovy nozik MacGyvera a liter borovicky.
Ta to kde sme? V krajine reklam?
 
quintes
2012-02-08 17:49:53
príspevok od: Stratený Stano
Podobne ako Zuzka, ja mám tiež len tie najlepšie skúsenosti s batohmi Salewa... ale tento rok kupujem nový a prechádzam na značku Deuter, viď www.deuter.com
U nás túto značku predáva sieť predajní HudySport, viď www.hudy.cz
mal som na mysli kombinaciu aj pre fototechniku.... Naneu Pro Backpack Adventure K5 napriklad
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2012-02-08 17:57:06
príspevok od: quintes
mal som na mysli kombinaciu aj pre fototechniku.... Naneu Pro Backpack Adventure K5 napriklad
Podobne ako Zuzka nie som zástancom batohov na fototechniku a s nimi chodiť na túry. Preto mám fotokabelu, ktorú vkladám do turistického batohu. Aby bola technika chránená pred nápojmi, pred mastnou slaninkou a aby som mal dostatok miesta na všeličo ostatné. A jasné - aby sa mi to dobre nieslo, pokiaľ idem na celý deň...
 
robon
2012-02-08 18:03:06
To všetko je ideálny stav na ktorý potrebuješ, začneme z dola keďže zima od nôh je tá najhoršia zima:
topánky: 150-250€
ponožky_podkolienky:7-25€
termoprádlo:50-200€
nohavice: 100-350€
tričko dlhým rukávom:20€
flísovka:50-150€
bunda:250-550€
čiapka:20-30€
rukavice:20-50€
- - - - - - - - - - - - - - - - - = podtrženo a sečteno
suma:667-1625€
ide vždy o to kam sa chystáš ísť fotiť do akej veľkej zimy, keď je -5°C ale fúka 15 m/s je pocitová teplota -17,3°C takže vynára sa praktická skúsenosť nie ako je zima ale ako veľa fúka!!!
Ja som bol fotiť v lese pri -10°C bezvetrie a vydržal som cca 6 hodín aj v snehu.

PS: nezáleží či máš Gore-Tex alebo obyčajnú bundu po 3 hodinách vonku sa ti budú ruky klepať zimou a potom zistíš že aj baterka vo foťáku už má jednu čiarku (pre tých čo si zabudnú zobrať plne nabitú), a už ťa nebaví sa tárať po vonku.
V zime je vysoká vlhkosť ktorá ti môže vykryštalizovať na spojoch (ak nemáš f2,8-teraz už aj f4) na bajonete alebo diplejoch potom začína tá pravá sranda keď doma tri dni sušíš zrkadlovku
 
rbr69
2012-02-08 18:14:10
príspevok od: robon
To všetko je ideálny stav na ktorý potrebuješ, začneme z dola keďže zima od nôh je tá najhoršia zima:
topánky: 150-250€
ponožky_podkolienky:7-25€
termoprádlo:50-200€
nohavice: 100-350€
tričko dlhým rukávom:20€
flísovka:50-150€
bunda:250-550€
čiapka:20-30€
rukavice:20-50€
- - - - - - - - - - - - - - - - - = podtrženo a sečteno
suma:667-1625€
ide vždy o to kam sa chystáš ísť fotiť do akej veľkej zimy, keď je -5°C ale fúka 15 m/s je pocitová teplota -17,3°C takže vynára sa praktická skúsenosť nie ako je zima ale ako veľa fúka!!!
Ja som bol fotiť v lese pri -10°C bezvetrie a vydržal som cca 6 hodín aj v snehu.

PS: nezáleží či máš Gore-Tex alebo obyčajnú bundu po 3 hodinách vonku sa ti budú ruky klepať zimou a potom zistíš že aj baterka vo foťáku už má jednu čiarku (pre tých čo si zabudnú zobrať plne nabitú), a už ťa nebaví sa tárať po vonku.
V zime je vysoká vlhkosť ktorá ti môže vykryštalizovať na spojoch (ak nemáš f2,8-teraz už aj f4) na bajonete alebo diplejoch potom začína tá pravá sranda keď doma tri dni sušíš zrkadlovku
+++
 
mato.draho
2012-02-08 18:32:16
Viem, že napísať článok nie je len tak a chce to čas, nervy a hlavne vôľu. O to viac je treba oceniť každú snahu podeliť sa s ostatnými či už o zážitok alebo vedomosti.

Každopádne ale tento článok, Zuzi, ide veľmi po povrchu a jeho informačná hodnota je otázna.
Namiesto gigantických tip-top fotiek z katalógov konkrétnych výrobcov a medzi nimi porozhadzovaného textu by som uprednostnil jednoduchšie neutrálne fotky z terénu, a hlavne menšie. Text by mohol byť koncentrovanejší s prehľadnejšou štruktúrou. A aj keď toto je fotoportál, tak by sa zišlo ísť viac do hĺbky. Pretože odporúčanie "dogoogliť si niečo o topánkach", to znie už fakt trochu divne...

Myslím to v dobrom a verím, že si nad článkom nejaký ten čas posedela. Preto je škoda prečítať si v diskusii, že šlo hlavne o to, že vrchná časť oblečenia je bunda..
 
robon
2012-02-08 18:45:23
príspevok od: mato.draho
Viem, že napísať článok nie je len tak a chce to čas, nervy a hlavne vôľu. O to viac je treba oceniť každú snahu podeliť sa s ostatnými či už o zážitok alebo vedomosti.

Každopádne ale tento článok, Zuzi, ide veľmi po povrchu a jeho informačná hodnota je otázna.
Namiesto gigantických tip-top fotiek z katalógov konkrétnych výrobcov a medzi nimi porozhadzovaného textu by som uprednostnil jednoduchšie neutrálne fotky z terénu, a hlavne menšie. Text by mohol byť koncentrovanejší s prehľadnejšou štruktúrou. A aj keď toto je fotoportál, tak by sa zišlo ísť viac do hĺbky. Pretože odporúčanie "dogoogliť si niečo o topánkach", to znie už fakt trochu divne...

Myslím to v dobrom a verím, že si nad článkom nejaký ten čas posedela. Preto je škoda prečítať si v diskusii, že šlo hlavne o to, že vrchná časť oblečenia je bunda..
pár tipov na topánky čo sú aj do -30°C skúsenosti sú overené:
http://www.grube.sk/katalog/action/productdetail/oc/292/product/obuv-meindl-garmisch-gtx.xhtml
http://www.grube.sk/katalog/action/productdetail/oc/327/product/obuv-meindl-antarktis-gtx.xhtml
 
quintes
2012-02-08 19:48:34
príspevok od: Stratený Stano
Podobne ako Zuzka nie som zástancom batohov na fototechniku a s nimi chodiť na túry. Preto mám fotokabelu, ktorú vkladám do turistického batohu. Aby bola technika chránená pred nápojmi, pred mastnou slaninkou a aby som mal dostatok miesta na všeličo ostatné. A jasné - aby sa mi to dobre nieslo, pokiaľ idem na celý deň...
no, neviem, ci 75litrovy batoh, v ktorom som v auguste mal zimne veci (nocovacka na jahnacom stite v tatrach), jedlo, vodu, spacak, by bol postacujuci este aj na fototechniku, preto som ju mal prehodenu cez batoh vo fotobrasni... Momentalne mam lowepro inverse, a ten sa nosi bud na remeni, alebo v pase, ak v pase, tak pod batoh sa tazko vojde, a vpredu ho nosit pri turach je dost narocne na predny naklon... Preto som dal link na ten Naneu, pretoze uz ked nosit fotobrasnu z batoha vpredu, tak sikovne zaveseny... Mozno som lama v tomto, ale to co by mne vyhovovalo, asi nevymysleli
 
istvic
ocenenie redakciou 2012-02-08 19:51:06
príspevok od: ivankortis
Ľudia jedli ste už takúto tyčinku v zime? Iba pre velmi silny chrup!!!!

Marek sa som asi nikdy viac za topanky nedal ako 120 Eur a poviem ti otestovane v inych nepohodach Ale mas pravdu .. vydrzia cca 3 roky intenzivneho chodenia po horach

v sucasnosti pouzivam http://www.adamsport.eu/images/obuv/pinacle.jpg

na ozaj velku zimu pouzivam tieto http://4.bp.blogspot.com/_aJSSVQfC4Hg/S9kRNmdC7pI/AAAAAAAAAfY/Kij27_r2qZw/s1600/f_2321V_4.jpg (ale tie uz pod 200 Eur nove asi nezozenies) ..
nie je nad talianske boty
 
izzino
2012-02-08 20:07:14
pekne napisane. dakujeme
 
Andras
2012-02-08 20:12:31
Riadna debata o oblečení Ja som včera vysekával loď z ladu na Malom Dunaji. Občas som stál v 20cm-vej vode na 15 cm-ovom lade v mínus 13tich stupňoch a vetre. A znova sa mi potvrdila už roky nepodceňovaná vec.
Topánky a ponožky. Treba investovať do poriadnych topánok s velmi kvalitnou a viacvrstvovou podrážkou. A nemusí to vôbec stáť majetok. Samozrejme za renomované značky sa platí, ale bohužial nie vždy za kvalitu. Za 3€ kupujem teké bavlnené-hustotkané ponožky, ktoré ma ešte nezklamali. Ostatné oblečenie používam bežné zimné veci a ako tu už odznelo, treba sa obliecť vrstvene, aby mal človek možnosť regulovať teplo pri zmene zaťaženia. Náhradné ponožky a tričko je samozrejmosťou.
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 20:14:56
príspevok od: mato.draho
Viem, že napísať článok nie je len tak a chce to čas, nervy a hlavne vôľu. O to viac je treba oceniť každú snahu podeliť sa s ostatnými či už o zážitok alebo vedomosti.

Každopádne ale tento článok, Zuzi, ide veľmi po povrchu a jeho informačná hodnota je otázna.
Namiesto gigantických tip-top fotiek z katalógov konkrétnych výrobcov a medzi nimi porozhadzovaného textu by som uprednostnil jednoduchšie neutrálne fotky z terénu, a hlavne menšie. Text by mohol byť koncentrovanejší s prehľadnejšou štruktúrou. A aj keď toto je fotoportál, tak by sa zišlo ísť viac do hĺbky. Pretože odporúčanie "dogoogliť si niečo o topánkach", to znie už fakt trochu divne...

Myslím to v dobrom a verím, že si nad článkom nejaký ten čas posedela. Preto je škoda prečítať si v diskusii, že šlo hlavne o to, že vrchná časť oblečenia je bunda..
Mato, nikde som nenapisala, ze toto je super clanok a ani si to nemyslim. Mala som napisat clanok o zimnom obleceni, snazila som sa vypichnut co je asi najdolezitejsie. Ak sa mi to nepodarilo, je mi to luto. Za topanky som sa ospravedlnila, ano tie mi totalne vypadli a uz som dnes nedohladala linky. Fotky som nedodavala, iba text a ani rozmiestnenie som nerobila, nechala som na redakciu. Clanok som dostala na kontrolu po zapracovani fotiek, zdal sa mi ok. Ale ano, suhlasim s Tebou, ze by boli lepsie priame akcne fotky z fotenia v prirode. Bohuzial sama seba nefotim a to som aj pri poziadavke na text podotkla. Nemam k tomu fotky. To je vsetko na vysvetlenie. Ako som uz velakrat povedala, pisat zechnicke clanky neviem. Takze zostanem verna svojim fotopointom a blogom, slubujem .-).
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-08 20:15:28
príspevok od: izzino
pekne napisane. dakujeme
prosime .-) a tesime sa na Tvoj najnovsi pribeh fotografie .-)
 
rbr69
2012-02-08 20:52:11
odporucam aj sem tam pozriet do predajni s pracovnymi odevmi ... znie to sice divne, ale mnohe firmy SK a CZ vyrabajuce ako pre turistiku veci tak aj siju aj termopradlo, fleece a neprefuk bundy ako pracovne odevy pre tento segment trhu ... mnohi zamestnavatelia su narocni a pre svojich pracovnikov pozaduju takuto kvalitu - potom si tam daju svoje loga a pod.
daju sa tam kupit za 2.5-3 € termoponozky so striebornm vlaknom, rukavice, topanky ... setriaci a skuseni turista oceni ... ved vieme, ze uz aj outdoor je vydavanie modnych kolekcii a chrlenie novych modelov
priklad pracovnych odevov
http://www.arlam.sk/index.php?sekcia=produkty
topanky pre turistiku, silove zlozky, polovnikov
http://www.prabos.cz/
alebo GORE z Bardejova
http://www.obuvspecial.sk/produkty.php?podmenu=obuvProf&id=S08073
alebo jedna z najlepsich na mieru rucne sitych SK topanok Makara
http://www.makaraobuv.sk/turisticka-seria-montain/
nie kazda topanka musi mat membranu, ktora pri chodeni aj tak vydrzi cca 2 roky a v ohyboch popraska ... spoliehajte aj na kvalitnu kozu a potrebu jej impregnacie (radsej hladku a pouzivat lacnejsie vosky, nez brusenu alebo textilnu korduru a kupovat drahe impreg.spreje)

uvedomte si, ze dobre rozchodene topanky sa oplati reparovat uplne novymi Vibram podrazkami
http://www.restday.cz/sk/opravy-trekingovych-turistickych-topanok
netreba kvalitne veci zahadzovat, pretoze mnohe dobre firmy si nadvyrobou do spotreby znizili kvalitu, priklad Garmont cca 6 rokov dozadu a teraz ...

nie vsetko musite kupovat za drahy peniaz a v drahych outdoor obchodoch
... uvedomit si, ze kupujete funkcnost a nie modu

toto vsetko a viac najdete vsade na diskusnych forach venovanych outdooru a hikingu ...
 
Cago
2012-02-08 21:00:37
príspevok od: zuzuliena
... nuz asi ako Strateny /mimochodom Stano - vtipna odpoved/ - bavime sa aj o foteni na hrebenoch pocas vetra a poriadnych minusovych teplotach.
...tiež som bol kedysi hotový zo všetkých tých ultramoderných technických materiálov, ktoré hrejú aj keď sú mokré a nesmrdia keď sú totálne prepotené až som na jednom kopci uvidel jedného "starého fotra", ktorý si po tomto výstupe vytiahol zo starého minimálne 20 ročného batoha úplne obyčajné čisté suché bavlnené tričko a to spotené si hodil do batoha. Niektoré veci sú jednoduché, ľudia fungovali v prírode už aj pred objavením výdobytkov firmy GORE a vcelku sa im to darilo, moja.
 
Morka
2012-02-08 21:03:03
príspevok od: Duny
Ktore topanky vydrzia 10 rokov? Ja vyhadzujem kazde 2 roky 120eurove topanky. Ci myslis 300 eurove? Prve co som mal stali v korunach 5000,- musel som ich lepit v tatrach sekundakom, ktory nastastie nosim zo sebou, zial prisiel som o zaruku a po roku a pol uz boli nenositelne. Este sa chystam skusit nejake La Sportivy ale to az ked sa mi rozpadnu tie dalsie za 120 co som teraz kupil, celokozene, na rozpade pomalicky pracuju a to ich teraz v zime takmer ani nenosim, na hory do zimy mam armadne kanady, paradicka
Mam Meindle Island už štvrtý rok a keďže som ich kupoval na túry, pochodil som v nich už pomerne dosť. Okrem iného aj Trnavskú stovku. Celú a prežili. Moje nohy ale nie..
Menil som na nich podrážku minulý rok vo februári. Akože musím povedať, že sa o ne aj starám, krémujem a nechávam pekne vyschnúť, tak očakávam, že nejaké tie 2-3 roky by poslúžiť ešte mohli.
Takže celokoženné Hanwagy, Meindle, Lowy a trezety majú potenciál dožiť sa aj vyššieho veku, myslím.
 
Bpali
2012-02-08 21:12:40
príspevok od: rbr69
odporucam aj sem tam pozriet do predajni s pracovnymi odevmi ... znie to sice divne, ale mnohe firmy SK a CZ vyrabajuce ako pre turistiku veci tak aj siju aj termopradlo, fleece a neprefuk bundy ako pracovne odevy pre tento segment trhu ... mnohi zamestnavatelia su narocni a pre svojich pracovnikov pozaduju takuto kvalitu - potom si tam daju svoje loga a pod.
daju sa tam kupit za 2.5-3 € termoponozky so striebornm vlaknom, rukavice, topanky ... setriaci a skuseni turista oceni ... ved vieme, ze uz aj outdoor je vydavanie modnych kolekcii a chrlenie novych modelov
priklad pracovnych odevov
http://www.arlam.sk/index.php?sekcia=produkty
topanky pre turistiku, silove zlozky, polovnikov
http://www.prabos.cz/
alebo GORE z Bardejova
http://www.obuvspecial.sk/produkty.php?podmenu=obuvProf&id=S08073
alebo jedna z najlepsich na mieru rucne sitych SK topanok Makara
http://www.makaraobuv.sk/turisticka-seria-montain/
nie kazda topanka musi mat membranu, ktora pri chodeni aj tak vydrzi cca 2 roky a v ohyboch popraska ... spoliehajte aj na kvalitnu kozu a potrebu jej impregnacie (radsej hladku a pouzivat lacnejsie vosky, nez brusenu alebo textilnu korduru a kupovat drahe impreg.spreje)

uvedomte si, ze dobre rozchodene topanky sa oplati reparovat uplne novymi Vibram podrazkami
http://www.restday.cz/sk/opravy-trekingovych-turistickych-topanok
netreba kvalitne veci zahadzovat, pretoze mnohe dobre firmy si nadvyrobou do spotreby znizili kvalitu, priklad Garmont cca 6 rokov dozadu a teraz ...

nie vsetko musite kupovat za drahy peniaz a v drahych outdoor obchodoch
... uvedomit si, ze kupujete funkcnost a nie modu

toto vsetko a viac najdete vsade na diskusnych forach venovanych outdooru a hikingu ...
mudro pises kde si videl "strieborne" ponozky za 3ecka?

co sa tyka Makara topanok,aj jedna znama si dala sit,ale vraj nic moc..moc tvrde..tak aj nad tym treba popremyslat....topanky by mali sediet...

a odporucam aj dokupit vhodne vlozky,ak tam nie su kvalitne..lebo zaklad zdravej chodze je v topankach....
 
rbr69
2012-02-08 21:34:42
príspevok od: Bpali
mudro pises kde si videl "strieborne" ponozky za 3ecka?

co sa tyka Makara topanok,aj jedna znama si dala sit,ale vraj nic moc..moc tvrde..tak aj nad tym treba popremyslat....topanky by mali sediet...

a odporucam aj dokupit vhodne vlozky,ak tam nie su kvalitne..lebo zaklad zdravej chodze je v topankach....
ano, makary treba "krvavo" rozchodit, a potom ich mas na tretinu zivota ...
.... napr. vyborne vlakno Prolen, ktoreho vyrobcom je Chemosvit Svit pouziva aj tusim Moira, Klimatex, ... tak z tohto vlakna pletu v Chemosvite ponozky Svitoni
http://www.fibrochem.sk/index.php?pageId=13
osobne som teraz vytiahol nove Trekking zo skrine s vysitym na podrazke "Fresssh Ag" s oznacenim Stop Bacteria na obale a cenovkou 2.20 € ... kupovane v Arlame pracovne odevy v Trencine
http://www.fibrochem.sk/index.php?pageId=909
snad som vycerpavajuco presvedcil ... inak tie trekking su na 3/4 roka, thermo su na zimu, tam to bude kvoli pouzitemu vlaknu isto viac nez 2.20 € .... ale aj na zimu do prace a do mesta su trekking dostacujuce
 
rbr69
2012-02-08 21:43:49
príspevok od: Duny
Ktore topanky vydrzia 10 rokov? Ja vyhadzujem kazde 2 roky 120eurove topanky. Ci myslis 300 eurove? Prve co som mal stali v korunach 5000,- musel som ich lepit v tatrach sekundakom, ktory nastastie nosim zo sebou, zial prisiel som o zaruku a po roku a pol uz boli nenositelne. Este sa chystam skusit nejake La Sportivy ale to az ked sa mi rozpadnu tie dalsie za 120 co som teraz kupil, celokozene, na rozpade pomalicky pracuju a to ich teraz v zime takmer ani nenosim, na hory do zimy mam armadne kanady, paradicka
mam doma 3.5 roka pouzivane Hanwagy, za ktore som dal este v SKK 6.500 a stoja v skrini ... teraz uz stoja a "cakaju" lebo nosim nieco cez 3 rok vyssie lahke "kanady" z Bardejova S03010-005 s Goretexom za cca 100€, voskujem ceskymi outdoorovymi vcelimi voskami a v pohode ...
http://www.obuvspecial.sk/produkty.php?podmenu=obuvProf&id=S03010
 
Bpali
2012-02-08 21:47:54
príspevok od: rbr69
ano, makary treba "krvavo" rozchodit, a potom ich mas na tretinu zivota ...
.... napr. vyborne vlakno Prolen, ktoreho vyrobcom je Chemosvit Svit pouziva aj tusim Moira, Klimatex, ... tak z tohto vlakna pletu v Chemosvite ponozky Svitoni
http://www.fibrochem.sk/index.php?pageId=13
osobne som teraz vytiahol nove Trekking zo skrine s vysitym na podrazke "Fresssh Ag" s oznacenim Stop Bacteria na obale a cenovkou 2.20 € ... kupovane v Arlame pracovne odevy v Trencine
http://www.fibrochem.sk/index.php?pageId=909
snad som vycerpavajuco presvedcil ... inak tie trekking su na 3/4 roka, thermo su na zimu, tam to bude kvoli pouzitemu vlaknu isto viac nez 2.20 € .... ale aj na zimu do prace a do mesta su trekking dostacujuce
ano Svitske vlakno poznam...mam jedny strieborne,su vynikajuce,neviem,kolko stali,to bol darcek..ale mam aj na leto cyklo a tie su nic moc....
 
garyfisher
2012-02-08 22:37:24
príspevok od: jani8814
a samozrejme pripravte si 3000 euro na nakup oblecenia.....
a netreba zabudat ze na niektore kopce treba aj horskeho vodcu a preukaz JAMESu alebo ineho clena UIAA no kidding
 
rk.
2012-02-09 00:22:15
príspevok od: quintes
no, neviem, ci 75litrovy batoh, v ktorom som v auguste mal zimne veci (nocovacka na jahnacom stite v tatrach), jedlo, vodu, spacak, by bol postacujuci este aj na fototechniku, preto som ju mal prehodenu cez batoh vo fotobrasni... Momentalne mam lowepro inverse, a ten sa nosi bud na remeni, alebo v pase, ak v pase, tak pod batoh sa tazko vojde, a vpredu ho nosit pri turach je dost narocne na predny naklon... Preto som dal link na ten Naneu, pretoze uz ked nosit fotobrasnu z batoha vpredu, tak sikovne zaveseny... Mozno som lama v tomto, ale to co by mne vyhovovalo, asi nevymysleli
Presne tuto istu dilemu som riesil ja. Ked som siel na hory a bral len jeden objektiv, tak no problem, pistolove puzdro a ides. Mam tak isto Lowepro Inverse, co je uplne super, ked si chces zobrat aj cosi viac ako len fotak. Obcas zvyknem nosit Inverse na pase a na pleciach maly batoh (do 25L) a to sa este celkom da, ale moc pohodlne to uz nieje. Nakoniec som to vyriesil tak, ze som si kupil foto vlozku do batoha, kedze vacsina turistickych batohov co mam maju oddeleny spodny priecinok, do ktoreho sa mi to pohodovo vojde. Takto si spravim (skoro) z hociktoreho turistickeho batohu foto batoh (a osvedcilo sa mi to aj v meste, lebo tu vlozku v pohode hodim aj do tasky na plece, alebo priatelke do vacsej kabelky a nekrici to "Aha, mam pri sebe kopu techniky!"
 
Kapustin
2012-02-09 01:01:56
Tak či tak, samotný článok je jedna totálna reklama. Určite viac som sa dozvedel z komentárov k článku. Kedysi som nosieval viacerými produktami vyobrazenú švajčiarsku značku - samá komercia. V Nemecku to nosí na ulici každý druhý človek. Teraz ma už oveľa viac oslovujú škandinávski výrobcovia. Myslím, že tí čo sa vyznajú, vedia, o ktoré firmy sa jedná a aj prečo sa k nim prikláňam...
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-09 05:55:46
príspevok od: Cago
...tiež som bol kedysi hotový zo všetkých tých ultramoderných technických materiálov, ktoré hrejú aj keď sú mokré a nesmrdia keď sú totálne prepotené až som na jednom kopci uvidel jedného "starého fotra", ktorý si po tomto výstupe vytiahol zo starého minimálne 20 ročného batoha úplne obyčajné čisté suché bavlnené tričko a to spotené si hodil do batoha. Niektoré veci sú jednoduché, ľudia fungovali v prírode už aj pred objavením výdobytkov firmy GORE a vcelku sa im to darilo, moja.
Cago, zaverecne oslovenie si do buducna prosim odpusti. Nie som ani truba zo serialov ani Pipina z Auparku. Nemam nic proti bavlnenym trickam a ani nikomu neprikazujem kupovat moderne materialy. Viem presne co mal oblecene Sir Hillary a Tenzing Norgay ked vyliezli na Everest, tiez nechodili v goracoch. Vyvoj je ale vyvoj a je na kazdom co si v dnesnej dobe vyberie.
 
Cago
2012-02-09 08:21:11
Zuzi určite som Ťa nechcel nahnevať, len sa mi zdá, že sa to tu celé točí okolo techniky (nemyslím, len tento článok) a na iné veci sa zabúda. Toť vsjo.
 
zuzuliena
externý redaktor 2012-02-09 08:53:58
príspevok od: Cago
Zuzi určite som Ťa nechcel nahnevať, len sa mi zdá, že sa to tu celé točí okolo techniky (nemyslím, len tento článok) a na iné veci sa zabúda. Toť vsjo.
Cago, to je ok, iba oslovenie "moja" naozaj nemusim. To na co sa zabuda je tema na milion inych clankov, tema vsak znela - zimne oblecenie.
 
JaroD.
2012-02-09 09:41:03
Súhlasim, že jedne z najlepších odevov do tejto zimy robia severania, osobne mám dvojvrstvové termo Deer Hunter a som veľmi spokojný http://hunters.sk/spodne-pradlo/1313-deerhunter-nordkap-jersey-nigh-zip-neck-termopradlo.html
 
quintes
2012-02-09 10:38:34
príspevok od: rk.
Presne tuto istu dilemu som riesil ja. Ked som siel na hory a bral len jeden objektiv, tak no problem, pistolove puzdro a ides. Mam tak isto Lowepro Inverse, co je uplne super, ked si chces zobrat aj cosi viac ako len fotak. Obcas zvyknem nosit Inverse na pase a na pleciach maly batoh (do 25L) a to sa este celkom da, ale moc pohodlne to uz nieje. Nakoniec som to vyriesil tak, ze som si kupil foto vlozku do batoha, kedze vacsina turistickych batohov co mam maju oddeleny spodny priecinok, do ktoreho sa mi to pohodovo vojde. Takto si spravim (skoro) z hociktoreho turistickeho batohu foto batoh (a osvedcilo sa mi to aj v meste, lebo tu vlozku v pohode hodim aj do tasky na plece, alebo priatelke do vacsej kabelky a nekrici to "Aha, mam pri sebe kopu techniky!"
ano, aj to je riesenie, ale mne ide o to, ak potrebujem pohotovo vymenit objektiv ci napr nasadit cokin filtre a pod, tak musim dat dole batoh, otvarat a pod... moj batoh ma sice oddeleny spodok, no bal by som sa aj tak toho tlaku zhora na fototechniku....
 
PAKKK
2012-02-09 11:28:26
Ja odporucam maskace vzor 85. Viem zohnat za 25e komplet z podsivkou aj z baranicou. Hodne som predal a vseci len chvalia. Ja nosim k 85 este dobre naboxovane kozene pollitraky a zime sa smejen a to som kazdu 2 noc vonku za malo penez vela muziky he he he.
 
wildkat
externý redaktor ocenenie redakciou 2012-02-09 14:29:45
Podla poctu videni a kometarov som si tipla ze Zuzuliena nam pripravila autoportrety od naha az po paperku. No a mylila som sa. Fajn clanocek a merino, to mozem tiez vrelo doporucit. Take merinove spodare clovek nie a nie zo seba stiahnut aj niekolko dni......az do uplnej chrumkavosti ;o))
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-02-09 22:44:36
príspevok od: mato.draho
Viem, že napísať článok nie je len tak a chce to čas, nervy a hlavne vôľu. O to viac je treba oceniť každú snahu podeliť sa s ostatnými či už o zážitok alebo vedomosti.

Každopádne ale tento článok, Zuzi, ide veľmi po povrchu a jeho informačná hodnota je otázna.
Namiesto gigantických tip-top fotiek z katalógov konkrétnych výrobcov a medzi nimi porozhadzovaného textu by som uprednostnil jednoduchšie neutrálne fotky z terénu, a hlavne menšie. Text by mohol byť koncentrovanejší s prehľadnejšou štruktúrou. A aj keď toto je fotoportál, tak by sa zišlo ísť viac do hĺbky. Pretože odporúčanie "dogoogliť si niečo o topánkach", to znie už fakt trochu divne...

Myslím to v dobrom a verím, že si nad článkom nejaký ten čas posedela. Preto je škoda prečítať si v diskusii, že šlo hlavne o to, že vrchná časť oblečenia je bunda..
celkom suhlas.

Clanok fajn.. a pozeram ze aj dobre komentovaný
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-02-09 22:44:37
príspevok od: mato.draho
Viem, že napísať článok nie je len tak a chce to čas, nervy a hlavne vôľu. O to viac je treba oceniť každú snahu podeliť sa s ostatnými či už o zážitok alebo vedomosti.

Každopádne ale tento článok, Zuzi, ide veľmi po povrchu a jeho informačná hodnota je otázna.
Namiesto gigantických tip-top fotiek z katalógov konkrétnych výrobcov a medzi nimi porozhadzovaného textu by som uprednostnil jednoduchšie neutrálne fotky z terénu, a hlavne menšie. Text by mohol byť koncentrovanejší s prehľadnejšou štruktúrou. A aj keď toto je fotoportál, tak by sa zišlo ísť viac do hĺbky. Pretože odporúčanie "dogoogliť si niečo o topánkach", to znie už fakt trochu divne...

Myslím to v dobrom a verím, že si nad článkom nejaký ten čas posedela. Preto je škoda prečítať si v diskusii, že šlo hlavne o to, že vrchná časť oblečenia je bunda..
celkom suhlas.

Clanok fajn.. a pozeram ze aj dobre komentovaný
 
Koma
ocenenie redakciou 2012-02-09 23:45:32
príspevok od: wildkat
Podla poctu videni a kometarov som si tipla ze Zuzuliena nam pripravila autoportrety od naha az po paperku. No a mylila som sa. Fajn clanocek a merino, to mozem tiez vrelo doporucit. Take merinove spodare clovek nie a nie zo seba stiahnut aj niekolko dni......az do uplnej chrumkavosti ;o))
Prepáčte slečna kolegyňa že som si dovolila zasiahnuť do diskusie o obliekaní, viete oceňujem že pani autorka sa podelila o cenné rady ale mňa to v podstate popravde nezaujíma...ja sa neobliekam , mám svoju kožku a srsť a medzisrsťové zateplovacie vzduchové minivložky ..to mi stačí a keď sú veľké zimy tak si s kamoškami v maštali na seba nadýchame a poriadne napr...napr...napríklad sa poriadne najeme a napr..napr...naprodukejem si teplo iným spôsobom. Ale viete ja som taká zvedavá strašne...lebo som ešte nikdy na sebe nemala spoďáre a nie to ešte hen od minikamošiek merinové....to ako je s tými niekoľkými dňami a chrumkavosťou.? To asi akože keď ich opriete o stenu tak sa k zemi nezvezú..ale opreté stoja? Ja myslím že asi niečo také ako keď si gazda vyzlečie po niekoľkých dňoch ponožky a si ich oprie ..potom keď sa prejde po dlažbe alebo linoleume...tak vlastne chodidlami nechodí ticho ale mľaská. A inak keď Vám môžem poradiť niekoľkodňové spoďáre si hentak o stenu nevetrajte....to fakt nie - normálne pokojne mi ich môžte na rohy zavesiť, jak sa budem venku pásť tak Vám ich slniečko na mojich rohoch fajn opere, vo svojich lúčoch vykúpe a jak budem furt hlavou hore dole hýbať kukať kde čo spásť.. muchy a ovady do strán hlavou zaháňať tak sa Vám aj fajn vyvetrajú. A inak aby ste vedeli ja mám k merinovým plavečkám...pardón ..ovečkám - naozaj vrúcny vzťah. Raz sme sa tak spolu s merinkami pásli hen hore po lesom...a prišiel hladný veľký vlk....a za ten svet sa v tých merinkách nevedel vyznať , sa im v mysliach usadiť, nevedel ako na ne, merinky tak vlastne ochránili aj nás ..no skrátka vlk sa na merinky nechytal...musel byť z toho domotaný a dezorientovaný asi, lebo keď nás gazda zahnal dole do dediny do dvora....tak hovorí gazdine...........doboha tam, zasek som chytev vlka.
Len toľko som chcela...šak niekedy nabudúce môžeme spolu podebatiť a danú problematiku detailnejšie prebrať ..rada som Vás tu znovu videla a stretla..aspoň na chvílenku. Dovíí
 
Trevor
2012-02-10 21:40:26
príspevok od: Duny
Ktore topanky vydrzia 10 rokov? Ja vyhadzujem kazde 2 roky 120eurove topanky. Ci myslis 300 eurove? Prve co som mal stali v korunach 5000,- musel som ich lepit v tatrach sekundakom, ktory nastastie nosim zo sebou, zial prisiel som o zaruku a po roku a pol uz boli nenositelne. Este sa chystam skusit nejake La Sportivy ale to az ked sa mi rozpadnu tie dalsie za 120 co som teraz kupil, celokozene, na rozpade pomalicky pracuju a to ich teraz v zime takmer ani nenosim, na hory do zimy mam armadne kanady, paradicka
La Sportiva, Mammut, Salomon atď.-dobré, no tých 10 rokov skutočne nevydržia, odporúčam Meindl, majú ich v lepších outdoorových obchodoch a skutočne majú snahu vydržať aj tých 10 rokov, samozrejme podľa toho, ako často ich človek nosí...Napríklad model Himalaya je veľmi dobrý a často krát aj dostupný za celkom rozumnú cenu-cca 225 Eur, poznám horárov, čo v podobnom modely chodia denno denne aj 5 rokov...Čiže pre bežného človeka majú skutočne dlhú životnosť...
 
Duny
2012-02-13 16:26:14
príspevok od: rbr69
mam doma 3.5 roka pouzivane Hanwagy, za ktore som dal este v SKK 6.500 a stoja v skrini ... teraz uz stoja a "cakaju" lebo nosim nieco cez 3 rok vyssie lahke "kanady" z Bardejova S03010-005 s Goretexom za cca 100€, voskujem ceskymi outdoorovymi vcelimi voskami a v pohode ...
http://www.obuvspecial.sk/produkty.php?podmenu=obuvProf&id=S03010
Take vysoke kanady na zimu mam aj ja ale nemaju goretex ale sympatex. Nosim ich len v zime na tury, ale nenormalne sa v nich smyka , vcera som ich mal ako lyze pri schadzani z Troch korun
 
rbr69
2012-02-13 20:12:20
príspevok od: Duny
Take vysoke kanady na zimu mam aj ja ale nemaju goretex ale sympatex. Nosim ich len v zime na tury, ale nenormalne sa v nich smyka , vcera som ich mal ako lyze pri schadzani z Troch korun
tieto maju protismyk na olej a farby, na snehu uplne v pohode ... ak je lad a namraza na horach potrebujes macky alebo sneznice ...
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2012-02-14 09:57:32
príspevok od: JaroD.
Súhlasim, že jedne z najlepších odevov do tejto zimy robia severania, osobne mám dvojvrstvové termo Deer Hunter a som veľmi spokojný http://hunters.sk/spodne-pradlo/1313-deerhunter-nordkap-jersey-nigh-zip-neck-termopradlo.html
Aj ja súhlasím... Však musia, lebo by pomrzli... Ja osobne mám veľmi dobrú skúsenosť s termoprádlom od nórskej firmy Brynje, viď.: www.brynje.no
Kolekcia Arctic - vypraná vyše 300 krát, periem po každom použití, ale stále si zachováva pôvodné vlastnosti...
 
Duny
2012-02-14 11:32:02
príspevok od: rbr69
tieto maju protismyk na olej a farby, na snehu uplne v pohode ... ak je lad a namraza na horach potrebujes macky alebo sneznice ...
uslapany sneh v dost strmom klesani/stupani....sneznice mam, macky idem dokupit v sobotu
 
Duny
2012-02-14 11:36:35
príspevok od: rk.
Presne tuto istu dilemu som riesil ja. Ked som siel na hory a bral len jeden objektiv, tak no problem, pistolove puzdro a ides. Mam tak isto Lowepro Inverse, co je uplne super, ked si chces zobrat aj cosi viac ako len fotak. Obcas zvyknem nosit Inverse na pase a na pleciach maly batoh (do 25L) a to sa este celkom da, ale moc pohodlne to uz nieje. Nakoniec som to vyriesil tak, ze som si kupil foto vlozku do batoha, kedze vacsina turistickych batohov co mam maju oddeleny spodny priecinok, do ktoreho sa mi to pohodovo vojde. Takto si spravim (skoro) z hociktoreho turistickeho batohu foto batoh (a osvedcilo sa mi to aj v meste, lebo tu vlozku v pohode hodim aj do tasky na plece, alebo priatelke do vacsej kabelky a nekrici to "Aha, mam pri sebe kopu techniky!"
Taka vlozka sa da kupit aj samostane? Dobre vediet
 
rk.
2012-02-14 19:23:42
príspevok od: Duny
Taka vlozka sa da kupit aj samostane? Dobre vediet
Ano ano, da sa samostatne, ja som kupoval cez eBay, ale urcite najdes aj inde.
 
total empty
2012-02-16 19:49:05
Ste nevideli toho taliana čo behá po slovensku v kraťasoch v správach?

Mňa by skôr zaujímalo ako ochrániť techniku pred snehom a silným vetrom,ktorý zapečie tú vlhkosť až do vnútra.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované