Hore

Kompozícia: Horizont

Horizont je výrazným prvkom, ktorý musíme zahŕňať do kompozície a to z niekoľkých dôvodov. Tým prvým je náš každodenný problém s vyrovnaním horizontu a to aj vtedy, keď horizont na obzore nevidíme. Problém tkvie najmä v tom, že horizont niekedy nesledujeme. Sústreďujúc sa na hlavný objekt fotenia, nesledujeme horizont. Sledovať aj pozadie, to je znak pokročilejšieho fotografa. No ani ten nepohrdne pomôckami, ktoré ukazujú naklonenie fotoaparátu. Sú to napr. malé vodováhy, ktoré sa zasunú do sánok pre blesk. Čoraz viac fotoaparátov má zabudovanú elektronickú vodováhu.

Naklonený horizont je jednou z najčastejších chýb. Dodatočne sa dá napraviť pootočením fotografie, pri ktorej však dochádza k orezu časti snímku. Toľko akési upozornenie pred samotnou kompozičnou lekciou.

Teraz sa pozrieme ako komponujeme horizont vo fotografii. Prirodzenou tendenciou je umiestňovať všetko do stredu. Tak funguje náš zrak, sústredíme sa na to, čo máme priamo pred sebou. Nie vždy je to na škodu, ale väčšinou to prináša nudu vo fotografii. Pohrajme sa preto so zaujímavejším umiestnením horizontu.

Tretinová kompozícia

Horizont prirodzene rozdeľuje formát fotografie na dve časti. Ak by sme ho umiestnili do stredu, rozdelil by plochu na dve rovnaké poloviny. Povedali sme si, že to býva nudné. Využijeme preto najpoužívanejšie kompozičné pravidlo, o ktorom sme písali minule. Je to tretinová kompozícia. Líniu horizontu umiestnime na jednu z línií pomocnej tretinovej mriežky. Na hornú alebo spodnú? O tom rozhoduje obsah. Prednosť dávame ploche, ktorá má zaujímavejší obsah. Ak je zaujímavejšia zem/voda, dáme jej väčší priestor, ak obloha, dáme priestor jej.

Ak umiestnime horizont do hornej poloviny fotografie, hovoríme o vysokom horizonte, ak do dolnej, tak o nízkom horizonte. Štandardne umiestňujeme horizont na líniu tretinovej deliacej mriežky.

Jednoduchá scéna so zaujímavou svetelnou a farebnou atmosférou. Obloha sa odráža takmer v zrkadlovo hladkej hladine. Výrazná je čiara obzoru s majákom, ktorý ale nepôsobí dominantne. U takéhoto motívu môžete vyskúšať množstvo variácií umiestnenia horizontu a vlastne všetky budú správne. 

Povedali sme si, že pri komponovaní uprednostnime zaujímavejšiu plochu. Čo však ak sú obidve rovnako vyvážené? Nič nám nebráni urobiť dva zábery s rovnakým motívom, ale inak vyznejúco pre diváka.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jaroslav Machacek
2015-09-23 08:10:03
Skvelé čítanie a super fotky.
 
Separovany_Odpad
2015-09-23 08:10:03
super fotky ako vzdy, hlavne tie vinohrady..palec hore
 
Seemann Martin
2015-09-23 09:24:54
rád som si tento článok prečítal, pochvala pred naštartovanou V3S
 
miki33
2015-09-23 11:42:54
krasne foto
 
Jerry C.
2015-09-24 00:30:35
vďaka Karol ,dobre sa to číta a pozerá
 
tomino1980
2015-09-24 13:28:37
uvod ma navnadil...tak nech neze..m zaplatil som a precital ...diky za poucny clanok
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované