Hore

Vyberáme kompakt - parametre

Na chvíľu sa teraz pokúsim vžiť do pozície človeka, ktorý sa rozhodol, že práve teraz je tá vhodná doba na kúpu nového digitálneho fotoaparátu, keďže jeho starý kinofilmový kompakt zostal nefunkčný po nedobrovoľnom kúpeli vo vodách Jadranského mora.

Viem, na čo ten fotoaparát budem používať. Podobne ako doteraz, chcem zachytiť tie najkrajšie a neopakovateľné momenty z dovolenky s rodinou alebo priateľmi, ako aj z rôznych domácich osláv a podobných príležitostí.  

Do nového prístroja nechcem investovať príliš veľa financií a fotografie si budem bez vážnejších softvérových úprav prevažne uchovávať v počítači, prípadne si nechám tie najlepšie spracovať v minilabe v rozmere 10 x 15cm.  

Aký fotoaparát bude teda pre mňa ten najvhodnejší?    

Ponuka na trhu je veľmi bohatá a výrobcovia sa spolu s predajcami predháňajú v tom, aby ma upútali a získali práve pre svoj prístroj. Ja však viem, ktoré parametre fotoaaparátu sú pre mňa dôležité, a ktoré sú len marketingovým lákadlom.

Rozlíšenie snímača

To bude prvý parameter, na ktorom ma budú chcieť "dostať".  

12 megapixelov znie naozaj veľkolpo, ale mne je jasné, že na dokonalú tlač (300dpi) fotografií vo formáte 20 x 30cm (A4) mi bude bohate stačiť 8 Mpx.

Pre moje potreby (fotografie v počítači, 10 x 15cm) úplne postačí rozlíšenie 5-6 Mpx.

V porovnaní s mojimi priateľmi, ktorí si kúpia prístroje s veľkým rozlíšením snímača, získam niekoľko výhod:

- na pamäťovú kartu s kapacitou 1GB zmestím oveľa viac fotiek než oni

- na mojich fotografiách bude pri rovnakej citlivosti (ISO) menej digitálneho šumu, pretože platí, že čím viac pixelov je vtesnaných na malom snímači, tým viac šumu je v obraze

- môj prístroj bude o niekoľko tisíc korún lacnejší

- moje fotografie nebudú musieť byť pre potreby tlače a prezentácie na webe výrazne zmenšované a nebudú tak strácať na kvalite

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bear
2007-09-07 18:24:07
Mam podobne kriteria a zatial som taky nenasiel. Pouzivam Panasonic LX1, ktory som kupil na dovolenke hned po tom ako som tyzdna utopil 2 digitalne kompakty. Zial nie je na neho vodotesne puzdro, tak som si k nemu kupil aspon vodotesny sacok. Inak s tym topenim fotoaparatov to mame asi v rodine, s tatkom drzim vyrovnane score 2:2 :-)
 
Swedish
2009-08-12 13:53:49
Pomooc !!!!
Ludia prepacte ze otravujem ale mozte mi pomoct pri vybere nejakeho maleho fotaciku. Uz som strasne domileny (ako clona,svetelnost objektiv.)Chcel by som dat do toho cca 200 euro. Prosim poradte mi vybrat znacku a fotak. Dakujem
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-08-12 13:58:01
Kup si lubovolny znackovy fotak, najlepsie v akcii.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia