Hore

Vyberáme kompakt - dôležité parametre

V záverečnej časti nášho seriálu o výbere správneho kompaktu si zoberieme na mušku ďalšie parametre, ktoré môžeme objaviť v špecifikáciách jednotlivých modelov.

Ide o časy uzávierky, LCD displej, meranie a korekciu expozície, citlivosť, hľadáčik, vyváženie bielej, nekomprimovaný formát, pamäť, režim videa, napájanie, rozmery a prepojenie s PC.

Pre jedného môžu tieto parametre popri údajoch o senzore a objektíve predstavovať už len doplnkové informácie, iný sa môže rozhodovať práve podľa nich.

Časy uzávierky

Parameter, ktorý pri kompaktoch nie je tak významný ako pri zrkadlovkách,

v určitých situáciách pre vás však môže hrať čas uzávierky veľmi dôležitú rolu. Keďže v kompaktoch málo kedy nájdeme kreatívne manuálne režimy snímania, väčšinou je čas uzávierky spriahnutý s niektorým zo scénických režimov.

Pri snímaní v nočných podmienkach zo statívu vás bude určite zaujímať, aký maximálny čas vám môže váš aparát ponúknuť. V niektorých prípadoch je nutná aj expozícia v trvaní niekoľkých sekúnd, väčšina kompaktov však nezvláda viac než 1 sekundu. Dlhšie časy by sa aj tak prejavili vysokým šumom malého snímača.

Budete teda najčastejšie odkázaní na snímanie so vstavaným bleskom, bez plne prekresleného tmavšieho pozadia.

Naopak krátke časy uzávierky sú potrebné pri snímaní akčných scén, kedy sa snažíme pohyb zastaviť v určitom momente. Priemerné kompakty sú so svojou 1/1000-nou schopné zastaviť pohyb vo väčšine prípadov, tie kvalitnejšie ponúknu aj 1/2000.

Je potrebné povedať, že takto krátky čas budete potrebovať len v minime situácií.

Ak teda plánujete v náročných nočných podmienkach, prípadne akčné scény, orientovať by ste sa mali na aparáty, ktoré majú väčší rozsah použiteľných časov uzávierky.

LCD displej

Keďže pri digitálnych kompaktoch neslúži LCD displej len na kontrolu nasnímaného obrázku, ale aj na komponovanie záberu, ide o veľmi dôležitú súčasť…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia