Hore

Výber správneho kompaktu

Zvoní mi telefón..., zodvihnem a na druhej strane sa ozve: "Ahoj. Prosím ťa, chcem si kúpiť nejaký foťák a neviem si vybrať. Ty máš určite prehľad, nevedel by si mi poradiť?"

Toto sa opakuje niekoľkokrát za týždeň, mení sa len záujemca o radu - raz je to bývalý kolega, inokedy kamarát, potom zas kamarátov kolega a pod.

 

Keď občas browsujem populárnymi foto-diskusiami na internete, nemôžem si nevšimnúť, že prosby o rady s výberom správneho prístroja tvoria skoro 50% všetkých príspevkov v sekcii techniky.

Je to pochopiteľné. Aj keď sa ceny foto-techniky stále znižujú, fotoaparát si nekupujeme každý deň a chceme, aby sa nám naša investícia do neznámeho produktu vyplatila.  

Spomínané rady žiadajú ľudia, ktorí s fotografovaním nemajú veľa skúseností, často nemajú žiadne. Ako teda pre nich vybrať ten najsprávnejší model? Pre mňa je na začiatku dôležité poznať odpovede na niekoľko základných otázok:

Na čo chcete fotoaparát prevažne používať?

Odpoveď je samozrejme jasná - CHCETE FOTIŤ! V tej otázke sa však skrýva kopa ďalších - kde? kto? koho? za akých podmienok? pri akej príležitosti? ako často?  

Upresňujúcich otázok je veľa a ešte viac je možných odpovedí... môžem chcieť fotografovať rodinnú dovolenku na Bahamách, expedíciu v Grónsku, kamarátovu svadbu v Novej Sedlici, bicyklovú túru vo Veľkej Fatre, festivalovú Pohodu atď.  

Pre každú príležitosť sa hodí iný fotoaparát. V mojej otázke je však zvýraznené slovo "prevažne".

Predpokladám, že dotyčný si fotoaparát nekupuje len pre jednu príležitosť a predpokladám tiež, že má nejaké záujmy, ktoré prevažujú nad ostatnými.

Šport, cestovanie, rodina ap. prinášajú zážitky a momenty, ktoré si chceme uchovať v pamäti alebo aspoň pripomínať pomocou fotografií. Fotoaparát si začiatočník väčšinou kupuje kvôli nejakej príležitosti a mal by zvážiť, či ho bude v podobných situáciách ešte niekedy používať.

Myslíte si, že by sa fotografovanie mohlo stať vaším koníčkom?

Na túto otázku nie je jednoduché…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Cuco2
2007-11-01 20:56:36
Zdravim Vas,


dovolujem si Vas poprosit o radu:

chcem zacat fotit, ale neviem aky fotak si mam vybrat

SONY H7 - ma brutalne parametre najma zoom a 31 mm ohnis. vzdialenost a ISO citlivost az 3200, ale neviem aku ma optiku a procesor a stabilizator - ma jednoznacne najlepsie parametre (ak porovnanvam iba hole cisla a udaje)

PANASONIC FZ8 - parametre v strede, ma vsak raw, co nema sony
nema taku rychlu uzavierku ako SONY a SONY ma
vacsie (blizsie makro)a vyssiu citlivost az ISO 3200

panasonic mam ako kompakt starsi, celkom dobre foti, ale ma aj dost rozmazane fotky

CANON SX100 - ma sice najhorsie parametre - zoom, ohnisk. najmensia 36 mm, mensi priemer objektivu, nema el. hladacik, vlastne sa radi nie do el. zrkadloviek ako dva vyssie, ale do kompaktov, avsak brat mi povedal, ze Canon je meno a robi najma dobre fotky – optika, ze je najlepsie a asi aj cip, ktory robi fotky

ide hlavne o fotky - farby, ostrost, celkova kvalita za sera

Ide o to, ktory robi najlepsie fotky, cize parametre su tiez dolezite, ale najdolezitejsie je ktory robi najlepsie a najkrajsie fotky, najma co sa tyka farieb, ostrosti (za znizeneho svetla - sero) a rozmazanosti, ktory ma lepsi stabilizator, cip a procesor na spracovanie obrazu.

Takze skutocne tazka dilema, lebo nemam skusenosti a viem, ze nemozem porovnavat hole cisla. Ide o nejake vychytavky, co poznaju ludia, ktori fotia.

SONY ma toto, PANASONIC toto a CANON toto

(sum cipu, svetlost, objektiv, sosovky atd. + sto inych faktorov)

je pre mna dolezite aj to, aby som bol pohotovy a fotil ostro ked idem na lodi, autobuse, fotim z lietadla cez okienko, proste hocikedy v pohybe + za sera ostro a s peknymi sytymi farbami

ten kompakt co mam foti dobre len ked je dostatok svetla a nehybem sa, ak fotim objekty vzdialene fotky su domodra a akokeby zahmlene (napr. z lietadla som chcel odfotit pyramidy – no mohol som zabudnut)

Chcem len robit normalne, pekne a nerozmazane fotky za vidna aj sera v pokoji aj v pohybe.

Velmi pekne dakujem za pomoc a radu.


S pozdravom

Uzivatel Cuco2. register.ca@gmail.com
 
bear
2007-11-01 21:37:48
Bojim sa, ze technologia zatial nedospela do stadia aby fotoaparat za teba spravil peknu fotku za kazdych podmienok. Fotenie cez okno lietadla, z autobusu, v pohybe, v slabom svetle, alebo vzdialene objekty cez hrubu vrstvu atmosfery su fotograficky narocnejsie podmienky. Taketo fotky je mozne spravit aj pekne, ale vyzaduje to aj zodpovedajucu techniku, znalosti, pripravu a pripadne dodatocnu upravu fotografii v pocitaci. Asi by som mozno odporucil skor zacat trocha knizkou o fotografovani a novy fotoaparat vyberat ked budes lepsie vediet v com chces aby bol lepsi ako sucasny (kazdy ma totiz aj svoje negativa).
 
Cuco2
2007-11-01 23:22:19
snad mi pomoze dpreview.com paradne porovnania,

neviem nakolko je hodnoverna, ale H7 opisali nie velmi pritazlivo, takze mi ostava FZ8, ktora tam mala porovnavacie fotky velmi pekne, ale pribudol mi novy super OLYMPUS SP 550
 
Jozef Krajčo
externý redaktor 2007-11-02 06:49:16
@Cuco2: no jo.. ked som ja zacinal tiez som chcel mat vsetko v jednom fotaku :) Pri uvedenych modelov zabudni na ISO vyssie ako 800.. takze je jedno ci ma nejaky ISO 100000000, pretoze je to aj tak nepouzitelne, pokial nechces mat nocnu oblohu vo fotke :))
 
make
2008-08-19 16:21:06
neviete kde sa nachadza ta on-line poradňa k výberu fotoaparátu? Dakujem
 
ondrej
2008-11-28 22:40:27
príspevok od: make
neviete kde sa nachadza ta on-line poradňa k výberu fotoaparátu? Dakujem
Tiez by ma zaujimala ta poradna, kedze mam dilemu; som zaciatocnik, a predpokladam, ze casom by som sa fotke venoval viac, laka ma fotit prirodu, ludi v pohybe a i. Vie mi niekto skusenejsi poradit, nieco co o.i. foti dobre aj v zhorsenych podmienkach, zrkadlovku zatial nechcem, nejaky bridge kompakt, napr.: fuji finepix S 1000fd, S 5800, S 800fd, Kodak easy share ZD710, alebo olympus SP 550 UZ a i. ..., dakujem.
 
Adrique
2008-11-30 21:59:50
Co sa tyka kompaktov, odporucal by som Canony. Hlavne kvoli moznosti firmwaroveho dopingu CHDK. Uz som sa o tom rozpisal na niektorom inom fore ephoto. Viac info o moznostiach a neustale rastucej rodine podporovanych modelov tu: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK
 
Marcel Rebro
2008-11-30 22:11:25
Na fotenie ludi v pohybe a este za zhorsenych podmienok je zial kazdy kompakt prikratky ... optika je fyzika a fyziku neoklames ;-)
 
Roman007
2009-11-13 20:45:38
AHoj,Prosím neporadili by ste mi?
Rád by som si kúpil Sony alpha 200 som len začiatočník ale fotil som zatial len na samsung i7 ato je aj MP tak moc fotky extra to niesu....c hcem sa proste spytat c i je to ten sony dobry fotak ak chcem fotit najme prirodu......A DAJU SA DAT DO SONY-ten druh FILTRE?
Dakujem za odpoved
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované