Hore

Recept na nočnú fotografiu

Receptár je nová sekcia našej Fotoškoly, kde budeme variť pre začínajúcich fotografov. Dozvedia sa tú základné postupy pre fotení v konkrétnych situáciach. V tejto časti si popíšeme, ako nafotiť známe bratislavské dominanty.

Nočná fotografia má svoje čaro a veľa začiatočníkov považuje jej snímanie za obtiažne. Nie je tomu tak, len sa treba vyvarovať niektorých chýb.

Prv než vyrazíte na ostré fotenie, naštudujte si ovládanie fotoaparátu. Môžete aj večer v izbe. Od fotenia nočných záberov v exteriéri sa to až toľko nelíši.

Fotografované z ruky, plná automatika. Fotografia je mierne neostrá, zašumená, zle exponovaná. Nezodpovedá kvalite techniky, ktorou bolo urobená. Niektorí “fotografi” použijú navyše aj vstavaný blesk, bez toho aby sa zamysleli nad jeho krátkym dosahom.

Detail hornej fotografie.

Najčastejšie chyby

Neostrá fotografia

Neostrosť vo fotografii má dve príčiny. Prvou je nesprávne zaostrenie, prípadne aj priclonenie objektívu. Druhou príčinou je pohyb fotoaparátu počas expozície. Preto je nutné použiť kvalitný statív. V mnohých prípadoch postačí aj dostatočne robustný stolový statív.

               “Fotografujeme výhradne s použitím dostatočne robustného statívu.”

Vysoký šum

Veľmi častou začiatočníckou chybou je, že je fotografia zašumená. Najčastejšie je to spôsobené tým, že fotograf nechá nastavovať citlivosť ISO automatikou fotoaparátu. Ten sa snaží predísť rozostreniu fotografie tým, že skráti čas. Pri nízkej hladine svetla však musí zvýšiť citlivosť. Podľa kvality snímača je potom na fotografiách viac, či menej vidieť šum. Na klasických nočných fotografiách (výnimkou sú astronomické zábery, krajina s hviezdnou oblohou), nemá byť viditeľný šum. Ak, tak len nepatrne. Šum na nočnej fotografii je…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Marcel Rebro
2015-02-16 07:50:27
Nie je to sice moja salka kavy, ale za zaciatocnikov davam BIG LIKE
 
jan.f.lukas
2015-02-16 09:02:02
Vyborny clanok, super!
Tu je moja (nocna) fotografia "Hrad pod palmami"

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/333743/hrad-pod-palmami/?s=photos
 
alexmenti
2015-02-16 09:31:39
Patrím do generácie, ktorá bola "odchovaná" na knižkách...myslím, že by som nebol sám, ktorý by siahol po knižnej podobe FOTOreceptov autora viac, ako po teplom rožku...výborný, vyvážený článok, napísaný ľudskou rečou a podporený aj dostatkom praktických ukážok...
 
dodo023
2015-02-16 14:07:17
Pekne polopatisticky písané. Oceňujem že sú tam písané aj jednotlivé číselné hodnoty expozície (aj pre rôzne veľkosti senzora). Už sa teším na ďalší článok.
 
Roman Point
2015-02-16 16:43:47
Je to na štýl Scotta Kellbyho čo sa mi veľmi páči ( tento štýl písania )

Karol ak ti vyjde nejaká knižná publikácia obsahovo podobná tomuto článku som ti za ňu ochotný zaplatiť 30€ Nájdi ešte zopár kupcov na rozbeh a zbytok môžeš predávať za 50% ceny
 
marek loduha
ocenenie redakciou 2015-02-16 19:39:35
vdaka za clanok - velmi dobre ++
 
nehemah
2015-02-17 06:44:30
Mna zaujala ta vodovaha do sanok na blesk, to som veru este nepocul a zda sa mi to prakticke, hlavne ked nemam velky stativ s vahou, alebo uplne ziady a improvizujem ... idem si to tusim kuknut
 
Roman Point
2015-02-17 08:42:07
príspevok od: nehemah
Mna zaujala ta vodovaha do sanok na blesk, to som veru este nepocul a zda sa mi to prakticke, hlavne ked nemam velky stativ s vahou, alebo uplne ziady a improvizujem ... idem si to tusim kuknut
Aj ja som to chcel kým som nezistil že by to bola už 6ta vodováha ktorú mám zo sebou 3x statív 2x Foťák
 
nehemah
2015-02-17 08:45:55
príspevok od: Roman Point
Aj ja som to chcel kým som nezistil že by to bola už 6ta vodováha ktorú mám zo sebou 3x statív 2x Foťák
Pravda je, ze teraz nosim vacsinou len fotak s vahou, ale tak overim aspon ci je spolahliva
 
Roman Point
2015-02-17 08:54:21
príspevok od: nehemah
Pravda je, ze teraz nosim vacsinou len fotak s vahou, ale tak overim aspon ci je spolahliva
Ešte kým som nemal 055ku statív tak som si myslel, že mám vodováhu iba po prepínaní tlačidla info kedy sa aktivuje vodováha na lcd displeji môjho foťáku.. Potom som "omylom" zmenil nejaké nastavenia a zistil som že aj keď mám vypnutý displej ( výrazne to šetrí batériu ) tak dokážem jedným tlačidlom aktivovať vodováhu vo view finderi S kúpov kvalitného statívu prišli ďaľšie 3 vzduchové bublinky dve na statíve a jedna na statívovej doštičke.
Ale každopádne som si kvôli ochrane hot shoe kúpil krytku
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované