Hore

Svetlá pre domáci ateliér

Domáci amatérsky ateliér nemusí byť vybavený len štúdiovými bleskami. Použiť môžete aj systémové blesky alebo trvalé svetlá.

Domáci amatérsky ateliér nemusí byť vybavený len štúdiovými bleskami. Použiť môžete aj systémové blesky alebo trvalé svetlá.

Malý, skromne vybavený, domáci ateliér je snom mnohých amatérov, ktorým už nestačí fotenie v exteriéri. Možno ani nezvládli všetky taje portrétu, ale láka ich práca so svetlami. Nie je to tak dávno, čo bol žáner ateliérovej fotografie dostupný takmer len profesionálom. Ateliérové svetlá sa ťažko zháňali a boli príšerne drahé. Situácia sa radikálne zmenila a v posledných rokoch dupľovane. Zohnať lacné, pritom dostatočne kvalitné, svetlá, nie je problém. Poďme sa pozrieť, aké má fotograf pri výbere možnosti.

Symbolom ateliéru sú určite štúdiové blesky. Výkonné, s pilotnými žiarovkami a možnosťou použiť množstvo rôznych modifikátorov svetla. K dispozícii sú však aj iné alternatívy.


Najľahšie je vybaviť domáci ateliér klasickými štúdiovými bleskami. Sú cenovo dostupné a pritom výkonné. Na trhu je ich široká ponuka. Napr. aj od českej firmy Fomei. Pre začiatočníkov sú pripravené cenovo výhodné sety, ktoré možno ďalej rozširovať.

Blesky alebo trvalé svetlá

Svetelné zdroje, ktoré používame v ateliéri rozdeľujeme na zábleskové a trvalé. Obidva typy majú svoje výhody aj nevýhody. V počiatkoch fotografie sa používalo osvetlenie prirodzeným svetlom. To je však zdroj nestály a nemožno sa naň spoľahnúť. Preto dnes používame svetelné zdroje, ktoré máme plne pod kontrolou.

Najrozšírenejšie sú štúdiové blesky. Ich veľkou výhodou je vysoký výkon, bez veľkého odberu energie. Nevýhodou je, že samotný záblesk trvá zlomok sekundy. Aby sme vôbec videli, ako bude scéna nasvietená, potrebujeme pilotné žiarovky, ktoré do určitej miery dokážu nasimulovať, ako bude scéna osvetlená. Pilotná žiarovka má však inú teplotu svetla a aj oveľa nižší výkon. Je to len pomocník. Krátky čas záblesku je výhodou pri fotení pohybu, ktorý dokáže “zmraziť”.

Niektorí fotografi dávajú prednosť trvalým svetlám, dá sa povedať lampám. Výhoda je tu zrejmá, svetlo svieti trvale a my vidíme, ako bude scéna nasvietená aj počas expozície. Práca s trvalými svetlami je prirodzenejšia.

Donedávna sa používali halogénové lampy. Majú niekoľko nevýhod. Tou prvou je menší výkon ako u bleskov. Ani 1000W žiarovka sa nevyrovná obyčajnému štúdiovému blesku. Pritom má halogénová žiarovka vysoký odber prúdu a výrazne vyžaruje teplo do okolia. V malých nevetraných priestoroch to môže byť veľký problém. Ďalej to znemožňuje použitie mnohých druhov modifikátorov, ktoré by jednoducho zhoreli. Ďalej je tu problém s farebnou teplotou, ktorá je výrazne teplejšia ako u denného svetla, naviac sa môže líšiť podľa nastaveného výkonu. S nástupom úsporných žiariviek a LED svetiel, sa začínajú trvalé svetlá používať čoraz častejšie. Najmä LED svetlá čaká veľká budúcnosť. Majú oveľa menší odber energie, minimálne tepelné vyžarovanie a lepšie sa tu dá regulovať farebná teplota.

  • Nižší výkon trvalých svetiel môže byť výhodou. Zjednodušuje fotenie s použitím malej hĺbky ostrosti, napríklad pri fotení portrétov s vysokosvetelnými objektívmi.
  • Svetlo sa emituje vo veľmi krátkom čase, oveľa kratšom ako je nastavený expozičný čas. U trvalých svetiel sa záber exponuje počas celého času otvorenia uzávierky. Platia tu rovnaké pravidlá ako pri fotení pri prirodzenom svetle.

Výhody a nevýhody bleskov

+ vysoký výkon
+ “zmrazenie” pohybu
+ veľké množstvo príslušenstva
+ teplota svetla je podobná teplote denného svetla
+ ak má blesk výkonné pilotné svetlo, dá sa použiť aj ako trvalé svetlo

-  skutočné nasvietenie vidíte až po exponovaní záberu
-  nutnosť riešiť diaľkové odpaľovanie

Výhody a nevýhody trvalých svetiel

+ vidíte presné nasvietenie fotografovaného objektu/scény
+ prirodzenejšia práca
+ ľahšia práca s malou hĺbkou ostrosti

-  u svetiel s halogénovou lampou vysoká spotreba energie a vysoké tepelné vyžarovanie
-  výrazne nižší výkon ako u bleskov
-  obmedzenejšie použitie modifikátorov
-  problematické napájanie v exteriéri
-  problémy s teplotou svetla

Blesky

Ateliérové blesky

Začneme klasikou. Ateliérové blesky sú výkonné, oveľa výkonnejšie ako externé blesky, ktoré používame na našich fotoaparátoch. Do malého domáceho ateliéru vám postačujú slabšie svetlá, okolo 250 Ws. Silnejšie by sa vám ťažšie kontrolovali. Zdá sa vám 250 Ws málo? Je to ekvivalent výkonu systémového blesku so smerným číslom 63!


Tradičný štúdiový blesk má bleskovú výbojku a pilotné svetlo, pre posúdenie a nastavenie nasvietenia. Vďaka bajonetu je možné na blesk upevniť rôzne modifikátory svetla.

Blesky sú napájané z elektrickej siete, takže si netreba robiť starosti z batériami. Štandardne sú vybavené pilotným svetlom, čo nie je nič iné, ako viac či menej výkonná žiarivka, u niektorých bleskov sa používa aj výkonná LED dióda. Pilotné svetlo je praktické, pretože vám ukazuje ako bude fotografovaný objekt nasvietený. Pilotné svetlo môže byť jednoduché, len aby ste videli čo fotíte, alebo výkonné s reguláciou, to môžete použiť aj ako zdroj svetla pre nasvietenie objektu, kedy nepoužijete bleskové výbojky. Výkon pilotnej žiarovky by tu mal vtedy byť aspoň 500W. Ak pilotné svetlo nepoužijete na svietenie, stačí výkon menší.

Výhodou ateliérových bleskov je množstvo príslušenstva pre modifikovanie svetla, jeho zmäkčenia, usmernenia, alebo zmeny jeho farby. Sú to známe softboxy, dáždniky, beauty dishe, komínky, farebné filtre atď.

Keďže sa bavíme o amatérskej výbave, vynechám hi-tech modely s podporou TTL a HSS synchronizácie. Štandardom je manuálne nastavenie výkonu, čo je plne postačujúce. Máte tak výkon, a tým pádom aj nasvietenie, pod plnou kontrolou. Blesky sa odpaľujú väčšinou pomocou rádiového signálu, ktorý nahradil kedysi rozšírené ovládanie pomocou IR, alebo cez kábel.

Absencia TTL ovládania a HSS synchronizácie vás v domácom ateliéri nemusí trápiť. Sú užitočné pri fotení v exteriéri, ale aj tam sa dá bez nich zaobísť. Je to ale aktuálny trend a s TTL štúdiovými bleskami sa budeme stretávať čoraz častejšie a za dostupnejšie ceny.


Novým trendom sú štúdiové blesky s pokročilým TTL riadením, HSS synchronizáciou a napájaním aj z batérie. To ich predurčuje pre nasadenie v exteriéroch. Ich rozšíreniu zatiaľ bráni vyššia cena. Do domáceho ateliéru je to zbytočný luxus, pretože vylepšenia vôbec nevyužijete. Na obrázku blesk Profoto B2 a j s externým batériovým zdrojom.

Nevýhodou štúdiových bleskov je ich rozmernosť, najmä s príslušenstvom zaberú veľa miesta. Horšie sa prenášajú a problém je s ich napájaním v exteriéri, kde je nutné použiť ťažké a nie najlacnejšie batériové zdroje.

Výhody a nevýhody

+ overený systém
+ vysoký výkon
+ pilotné svetlo
+ množstvo príslušenstva

-  horšia prenositeľnosť
-  rozmerné príslušenstvo
-  podporu TTL ovládania má len niekoľko modelov a sú drahé
-  pre napájanie mimo siete je nutný ťažký batériový zdroj

Set štúdiových svetiel pre malý domáci ateliér vás vyjde na pár stoviek Eur. Väčšinou obsahuje dva blesky so stojanmi a modifikátormi (dáždniky alebo softboxy). Niekedy je set v praktickom puzdre a s rádiovým vysielačom. Ak neviete, či vás to bude baviť, nemusíte nad investíciou váhať, vždy sa nájde niekto kto výbavu od vás rád odkúpi.

Systémové blesky

Mnohí z vás vlastnia systémový blesk, ktorí sa nasadzuje na fotoaparát. Je to výkonné sofistikované zariadenie s vysokým výkonom a množstvom funkcií. Používame ho väčšinou v interiéroch, keď je nedostatok svetla, alebo v exteriéri na presvetlenie tieňov. U väčšiny fotografov nikdy neopustí päticu na fotoaparáte.

So systémovým bleskom sa dá však fotiť kreatívnejšie, rovnako ako so štúdiovými bleskami. Preto niektorí fotografi zvažujú, či miesto štúdiových bleskov radšej nepoužiť systémové.

Výhodou systémových bleskov je ich univerzálne použitie. Sú navyše malé, pritom výkonné a napájajú sa bežnými tužkovými batériami. Systémový blesk môžete mať v brašni vždy so sebou. Samozrejmá je tu podpora TTL ovládania a väčšinou je k dispozícii aj High speed synchronizácia s krátkymi časmi. Že systémové blesky dokážu nahradiť tie štúdiové, dokazuje celý fotografický smer, ktorý dostal meno Strobist. V našej Fotoškole sme sa mu už niekoľkokrát venovali.

Premeniť systémový blesk na štúdiový nie je vôbec ťažké. Stačí si dokúpiť držiak a môžete používať systémový blesk s kompletným príslušenstvom pre štúdiové blesky.


Prostredníctvom adaptéru je možné aj u systémového blesku použiť príslušenstvo pre štúdiové blesky. Stále tu však ostáva nevýhoda v absencii pilotného svetla. Preto sa systémové blesky používajú najmä v exteriéroch, kde je použitie štúdiových bleskov problematické.

Oproti štúdiovým bleskom majú systémové niekoľko nevýhod. V prvom rade je to absencia pilotného svetla. Pracujete tak vlastne naslepo. Blesk nenasvetľuje scénu, takže nevidíte ako ju osvetlí, kým neexponujete záber. Zároveň to znamená, že v tmavej miestnosti pracujete potme. Budete potrebovať nejakú lampu, aby ste vôbec videli, čo fotíte.  Z tohto dôvodu nie sú systémové blesky vhodné ako trvalá náhrada štúdiových bleskov. Ak ale potrebujete “domáci ateliér” len občas, je zbytočné kupovať kvôli tomu štúdiové blesky.Nepohodlie s chýbajúcou pilotkou sa dá prekonať.

Ďalšou nevýhodou systémových bleskov je menší výkon, ako u štúdiových. Pri bežnom používaní je výkon dostatočný. Na jeho hranice narazíte pri fotení vonku, na slnku, dupľovane ak použijete modifikátor svetla, ktorý časť svetla pohltí alebo rozptýli. To však trápi väčšinou len skúsených fotografov, ktorí dokážu tento problém riešiť.


Systémové blesky sa dajú použiť ako štúdiové, aj s modifikátormi svetla.

Výhody a nevýhody

+ univerzálne využitie
+ podpora TTL a HSS
+ napájanie batériami
+ malé rozmery a nízka hmotnosť
+ možnosť použiť príslušenstvo pre štúdiové blesky

-  absencia pilotného svetla
-  pri fotení na slnku niekedy nedostatočný výkon

Ak chcete vyslovene domáci ateliér, sú systémové blesk,y kvôli absencii pilotnej žiarovky, menej vhodné ako štúdiové blesky. Sú však oveľa praktickejšie, ak chcete svetlá prenášať, napr. pri fotení svadieb. Využiteľné sú aj v exteriéri, kde oceníte napájanie batériami a podporu TTL/HSS.

S rastúcou obľubou strobist svietenia, sa na trh dostáva nový typ bleskov, ktorý kombinuje systémové a štúdiové blesky. Majú väčší výkon ako systémové blesky, bývajú napájané výkonnými batériami a počíta sa u nich s použitím príslušenstva pre modifikovanie svetla.


Priam špeciálne pre strobistov, sú určené takéto blesky, ktoré kombinujú výhody systémových a štúdiových bleskov. Stále však zostávajú využiteľné skôr v exteriéri, ako náhrada štúdiových bleskov v domácom ateliéri.

Trvalé svetlá

O výhodách i nevýhodách trvalých svetiel sme si niečo povedali už na začiatku. Teraz sa podrobnejšie pozrime na to, aké rôzne zdroje trvalého svetla máme k dispozícii.

Výkon trvalých svetiel sa udáva vo Wattoch, alebo ich ekvivalente. Veď to poznáte z domáceho osvetlenia. Blesky, aj tie najmenej výkonné, majú pomerne veľký výkon. Ak si u bleskov vystačíte s menej výkonnými modelmi, u trvalých svetiel tomu tak nie je. Tu sa šetriť nedá. Menej výkonné svetlá sú použiteľné len pri produktovej fotografii a fotení zátiší, kde môže byť expozičný čas dlhší. Pri portrétoch by ste museli nastaviť veľmi vysokú citlivosť a to aj pri použití vysokosvetelných objektívov. Odporúčam neísť pod ekvivalent 500W. Vo väčšom ateliéri odporúčam aspoň u hlavného svetla výkon 1000W. Stretnúť sa môžete aj s udávaním výkonu v lumenoch alebo luxoch. Pri uvádzaní výkonu vo Wattoch sa niekedy udáva skutočný výkon a niekedy ekvivalent k žiarovke. Napr. LED svetlo s výkonom 30W môže mať rovnaký svietivý výkon ako 500W žiarovka.

Aj tie najvýkonnejšie trvalé svetlá, bežne používané vo fotografii, majú oveľa nižší výkon ako blesky. Fotograf sa tomu musí prispôsobiť. V ateliéri výkon postačuje, ale vonku by ste zistili, že svetlo s ekvivalentnom výkonu 1000W, v boji s priam slnečným svetlom, nestačí. Tu sú blesky nenahraditeľné.

Pri výbere svetiel si premyslite, ako ich budete používať. Použitie modifikátorov je tu, oproti bleskom, obmedzené.

Žiarovkové

Bežné žiarovky majú len obmedzený výkon. Ich použitie vo fotografii je preto tiež obmedzené. Kedysi sa používali pre produktovú fotografiu. Dnes ich nahradili iné svetelné zdroje. Žiarovky použijete len ako zdroj svetla u zátiší, alebo portrétov pri stávajúcom osvetlení. Nie je to zdroj svetla, ktorý sa používa ako štúdiové svetlo.

- veľmi obmedzený výkon

Halogénové

Oveľa väčší výkon môžu mať halogénové žiarovky. Dlho boli hlavným zdrojom trvalého svetla vo fotografii. Výhody sme si už vymenovali: vysoký odber energie, tepelné vyžarovanie, problematická teplota farby svetla. Halogénové žiarovky ešte nejaký čas ostanú vo výbave fotografov. Používajú sa aj ako pilotné žiarovky v štúdiových bleskoch. Momentálne sú to najdostupnejší trvalý svetelný zdroj. Vytláča ho však LED technológia.


Už len kvôli teplu, ktoré halogénové svetlá vyprodukujú, je lepšie používať blesky.

Výhody a nevýhody

+ vysoký výkon

-  vysoká spotreba energie
-  veľké tepelné vyžarovanie
-  teplota farby

Žiarivky

Nevýhody halogénových svetiel sa snažia výrobcovia riešiť použitím žiariviek. Tie sú hospodárnejšie a vyžarujú menej svetla. Nevýhodou je menší výkon a aj blikanie. Žiarivky sa ťažko regulujú a aj u nich je problém s farebnou teplotou. Bežné svetlo žiarivky je zelené, na trhu sú však aj žiarivky s teplotou denného svetla. Žiarivky sa používajú vo forme trubíc alebo v podobe “žiaroviek” s tradičnou Edisonovou objímkou. Kvôli nižšiemu výkonu sa používajú pri fotografovaní produktovej fotografie a pri detailných portrétoch, kedy môže byť svetelný zdroj pomerne blízko. Väčšina svetiel používa niekoľko trubíc. LED technológia nahradzuje žiarivky ešte rýchlejšie ako halogénové žiarovky.


Štúdiové svetlo používajúce až 9 špirálovitých žiariviek. Dosiahnuť dostatočný výkon nie je jednoduché.


Panel s trubicovými žiarivkami. Stretávame sa s ním napr. v setoch pre produktovú fotografiu.

Výhody a nevýhody

+ prijateľná spotreba

-  nižší výkon
-  blikanie
-  teplota farby u obyčajných žiariviek
-  obmedzené použitie modifikátorov svetla

LED

LED svetlám patrí budúcnosť. Postupne sa zlepšuje ich kvalita a zvyšuje výkon. Výhody netreba snáď ani pripomínať. Sú úsporné, malé a vyžarujú minimum tepla. Aktuálne sa rieši najmä zväčšovanie výkonu, aby nahradili nielen bežné žiarovky a žiarivky, ale aj výkonné halogénové žiarovky. Ďalej sa vylepšuje teplota farby a to aj pri nastavení na menší výkon.

Výhodou LED technológie je, že diódy sa dajú usporiadať do ľubovoľného tvaru. Preto sa môžeme stretnúť so svetlami štvorcovými, obdĺžnikovými, kruhovými, či dokonca osemuholníkovými. Niektoré svetlá tvoria panely s množstvom menších diód, iné len jediná výkonná LED dióda. Záleží na tom, aký charakter má mať svetlo. Výhodou LED svetiel je možnosť napájania batériou.


LED panel s desiatkami diód produkuje ploché svetlo.


Niektoré LED svetlá je možné napájať aj batériou.


Môže mať aj iný než obdĺžnikový tvar.


LED svetlo s jednou výkonnou diódou. Ak vám viac vyhovuje trvalé svetlo, toto je typ, ktorý je najlepším ekvivalentom k amatérskym štúdiovým bleskom. Používa rovnaké príslušenstvo.


Svietenie LED panelmi.

Výhody a nevýhody

+ výkon stále rastie
+ energeticky nenáročné
+ možnosť napájať batériami
+ minimálne tepelné vyžarovanie

- oproti bleskom stále malý výkon
- problémy s farebnou teplotou

Pri výbere LED svetiel sa musíte rozhodnúť, či chcete ploché, panelové s množstvom diód, alebo svetlá s jedinou výkonnou diódou. Tie sú bližšie tradičným štúdiovým bleskom, umožňujú použiť širšiu škálu modifikátorov svetla.

Fressnel

Fressnelové svetlá nie sú špecifické použitím zdroja svetla, ale tým, ako je svetlo modifikované. Svetlo prechádza špeciálnou šošovkou, ktorá mu dodá nezameniteľný charakter. Fressnelové svetlá sa používajú najmä v kinematografii. Pre ich nenapodobniteľný charakter si ich obľúbili aj niektorí fotografi.


Trvalé svetlá s fressnelovou šošovkou sú štandardom pri filmovej produkcii.


Fressnelová šošovka modifikuje svetlo, ktorého nezameniteľný charakter si obľúbilo aj množstvo fotografov.


Napodobneninu Arri svetla s výkonom len 125W, nájdete lacno na eBay.


Pri správnom použití, postačuje aj menší výkon.

Až donedávna sa v nich používali výkonné halogénové žiarovky. Postupne sa nahradzujú LED diódami, ktoré sú ale pri rovnakom výkone niekoľkonásobne drahšie. Najväčšiu výhodu LED svetiel vidím v minimálnom tepelnom vyžarovaní. To oceníte z hľadiska pracovného komfortu a umožňuje to používať modifikátory, ktoré by sa teplom zničili.

Svetlá s fressnelovou šošovkou sú výborné na portréty v štýle hollywoodskych hviezd.


Jedným z najlepších fotografov, ktorí používajú fressnelové svetlá, je Damien Lovegrove.


Damien používa svetlá Lupolux, používajúce ako zdroj svetla LED diódu.

Výhody a nevýhody

+ bodový zdroj svetla s nezameniteľným charakterom
+ halogénová aj LED variant

-  halogénové svetlo vyžaruje veľa tepla a má vysokú spotrebu
-  LED svetla sú zatiaľ drahé

Záver

Ak si chcete zriadiť len malý domáci ateliér, kúpte si tradičnú sadu amatérskych štúdiových bleskov, najlepšie v cenovo zvýhodnenom kite. Pokiaľ máte fotoaparát, ktorý produkuje málo šumu pri vyššom ISO a máte svetelnejší objektív, môžete investovať do trvalých svetiel. Musíte počítať s ich menším výkonom. Zato však presne vidíte ako svietite a čo bude na fotografiách. Trvalé svetlá sú vhodnejšie, ak chcete pracovať s veľmi malou hĺbkou ostrosti.

Pri vyššej investícii si môžete kúpiť štúdiové blesky s výkonnými pilotkami a používať obidva druhy svietenia, zábleskové i trvalé.

Ak sa vám páči svietenie v štýle hollywoodskych portrétov, môžete si kúpiť fressnelové svetlá s halogénovou žiarovkou, ktoré nie sú až tak drahé.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan21
2021-02-05 10:07:12
Pekne zhrnuté...palec hore!
...preto lebo svetlo je základ
 
LovuZdar
2021-02-07 10:20:14
Akurat som pred tyzdnom riesil tuto dilemu. Domaci atelier.
Rozhodol som sa pre mobilitu. A dobre som sa rozhodol.
Neviem si predstavit tahat predlzovacky po byte atd. Takto to zbalim, zoberiem so sebou a potom pohodlne odlozim.
Investoval som do Godoxu a konkretne AD200 Pro, V860II, 2x softbox. AD200 ma aj funkciu modelingoveho svetla, cize vidim svoju expoziciu, co je fajn.
 
preview
2021-02-08 04:28:52
tiež som hladal nejaké svetlo, nakoniec som kúpil chlieb maslo a mieko
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia