Hore

Z digitálu na film

Tiež ste už na niektorom výlete sledovali skúseného filmového fotografa? Pozorne komponuje, šetrí každé políčko, namiesto zoomovania chodí, podľa typu scény použije telo s farebným alebo čiernobielym filmom. Po každom zábere nekontroluje displej, či sú všetky pixely dokonale ostré, nerieši viac expozícií kvôli HDR. Nepotrebuje každý záber 5 x opakovať, aby konečne nemal žiadnu chybu a zožal úspech vo webovej galérii. Musí sa pozerať očami a tvoriť fotoaparátom.

Prípadne naopak stretneme fotografa s tridsaťročným kompaktom, z ktorého po dofotení proste nechá film v najbližšom labe, druhý deň si vyberie fotky a založí skutočné papierové fotografie do skutočného, fyzického, nevirtuálneho albumu. Namiesto zdieľania každej fotky s celým okolím pomocou malého displeja si užije dovolenku a spomína potom. A žiadne nočné vysedávanie pri počítači, triedenie stoviek fotiek a sharovanie na fejsbuku. Pekne, jednoducho, bez starostí.

Alebo ste možno na povale našli starý Flexaret, Minox či Canonet a hovoríte si, hm, ako sa tým asi fotilo? Žiadne stabilizátory či autofokus, nie to ešte scénické režimy, žiadne vodenie za ručičku. A potom na večer do tmavej komory privoňať k vývojke a s potom na čele čakať, ako sa film podaril. Všetko si fotograf urobil sám, nepotreboval žiadne moderné pomôcky, ktoré iba dištancujú tvorcu od jeho diela.

Nie ako dnes, keď sa nový model fotoaparátu musí predstaviť každý rok, a vždy musí mať aspoň o polovicu viac „hyper super“ ako ten predošlý. Keď bežný fotograf dobre pozná možno tak 10 % možností svojho aparátu a kým sa naučí ovládať zvyšok, už treba kúpiť niečo úplne nové, aby sme nezaostávali (veď to tak šumí!). A do toho všetka tá automatika, zoomy, inteligentné merania, digitálne či HD to a ono... A nakoniec celé večery pri Photoshope, aby moje HDR bolo také dobré ako susedove HDR a dokonalosť výsledného výtvoru nehyzdila nejaká zabudnutá zlomená vetvička v Pravom Dolnom Rohu (PDR). A nebola z toho nakoniec šestka namiesto sedmičky. Alebo bude treba nový objektív, aby bola zelená na lúke zelenšia a tráva trblietavejšia? A ktorý teda, 10-170/1,8-2,4 Mark XIII XXL alebo 500-800/11-16 Ultra Macro Digital?

Nečudo, že sa každú chvíľu na fotografickom fóre objavujú otázky ohľadom filmu. Fotenie na celulózu so sebou proste nesie romantický podtón, asi ako keď sa hovorí o viktoriánskom Anglicku. Márne môžu pamätníci nadávať na hodiny dusenia sa v tmavej komore alebo sa triasť pri spomienkach na pretrhnuté filmy.

Film má v sebe proste niečo lákavé a navyše predstavuje úplný protiklad dnešnej preautomatizovanej doby. Mnohí dokonca tvrdia, že kto nefotil na film, nemôže sa dobre naučiť fotiť. To je asi trochu prehnané tvrdenie, ale naozaj práve pri filme sa človek najlepšie naučí fotografickej disciplíne. Na jednej strane sa síce nedá učiť ad hoc priamo v teréne pomocou prezerania už nafoteného, na druhej strane sa cibrí fotografické videnie, pretože ten správny moment alebo scénu…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
millana
2011-07-11 08:41:00
Paráda, pochutnal som si.
 
javelin
2011-07-11 08:56:36
Mi prepne z článkov ako tento....na kieho otca som prechádzal už skoro pred desaťročím na digišrot...
Pekne si to napísal...
Pre mňa síce nič nové , ale prečítal som si to do konca.....
 
juraj-jakubik
2011-07-11 08:57:49
Prečo fotiť na film? Alebo otázka inak: film či nefilm? To je otázka. Osobne preferujem fotografovanie na film, vrátil som sa z DSLR ku kinofilmu a je to krásny zážitok. Áno, presne tak by som to pomenoval: fotografovanie na film je zážitok, aspoň pre mňa, s digitálom je to sterilné, bez pocitov, emócií, vzrušenia a pravdu povediac aj bez sklamania.
 
haplo602
2011-07-11 08:59:19
hmm ... taka zlatanina roznych filmovych tem bez hlavy a paty ... inac davat na jeden obrazok 35mm film a APS film asi nieje dobre pre tych co sa nevyznaju v tychto formatoch. hlavne ked APS filmove fotaky v podstate neexistuju.

porovnavat iso 400 35mm film s iso 400 kompaktom je tiez silna kava. ten film bude stale kvalitnejsi ako 99% kompaktov na danom ISO.
 
dusan1973
2011-07-11 09:30:12
No pekný článok. Začínal som s fotením na film. Síce som si fotky dával robiť vo foto-labe ale presne si pamätám ako som rozmýšľal čo a ako od-fotiť. 36 je 36 a keďže som vtedy chodil do školy tak rozpočet nebol veliký.
Tatko má ešte kinofilmovú exaktu tak rozmýšľam, že by som nejaký ten film skúsil, normálne ma tento článok navnadil.
 
Crazy41
2011-07-11 09:35:55
dobry clanok, ja som sa tiez vratil k filmu,je to nieco nenapodobitelne, ma to proste svoj kind of magic akurat by som este dodal ze zas ta filmova technika neni taka super lacna ako sa pise , hlavne ak je v dobrom stave
 
fsm1956
2011-07-11 09:54:54
Ja používam zrkadlovku pentax K200 D digital a používam na ňu manuálne objektívy z Pentagonu six tl. Mám viac objektívov, dokonca aj sonnar 4/300. To je skoro akoby som fotil na film, musím manuálne zaostriť a nastaviť clonu, čas mi dopočíta sam. Pri zaostrení mi pomáha - keď je zaostrené , tak mi pipne a zobrazí sa znak zaostrenia v hľadáčiku.
Redukciu mi urobili v Prahe Foto škoda Praha zhruba za 1000 .-korún. Mam aj telo z pentagonu six Tl, tak skúsim aj na filmy a aj keď je to dosť drahé fotenie, občas vyskúšať nezaškodí.
Priznám sa že aj keď je to menej pohodlné a pohotové, fotenie z manuálnými objektívmi má baví viac, lebo aj výsledné fotografie sú krajšie.
 
immortal20
2011-07-11 10:41:04
ja predavam revue ml + 50 F1,8
a co hovorite na toto ?
http://www.edigital.sk/Analogove_fotoaparaty/Lomo_Fisheye2_analogovy_fotoaparat_cierny-p34110.html
 
immortal20
2011-07-11 10:45:08
planujem ho kupit len ci s tym niekto nema skusenosti
 
Miro-F
2011-07-11 10:45:51
Pekne pripomenutie starych casov.
Fotit znova na CB film by som si na skusku aj dal povedat. CB fotografia s vyvolavanim fotiek doma ma bavila. Ked zacal byt problem so zhananim chemie a skusil som prejst na diapozitivy a farebne fotky vyvolavane vo fotolaboch, uz to nebolo ono.
Zaujimave boli zaciatky, ked som fotil kompaktom Smena a expoziciu urcoval podla papierika s informaciami o kombinacii pocasie/expozicia pribaleneho k filmu
 
quaq
2011-07-11 10:56:14
fotenie na celulózu , nie náhodou na celuloid ?
 
panpriatel
2011-07-11 11:00:17
Pracudesne napisany clanok. Skoro az matuci ale aj tak som rad za neho.
Vela z nas sme unaveni fotenim jednotiek a nul na spotrebnu elektroniku.
Je to super pocit fotit zo starym fotakom ktory daco vydrzi s vedomim ze prezije este moje deti.
Je to super pocit drzat v ruke papierovu fotku, neuspokojit sa s pohladom na obrazovku.
Je to super pocit moct si kupit spickovu techniku a skla za zanedbatelnu sumu.
Doporucujem.
 
panpriatel
2011-07-11 11:03:31
príspevok od: immortal20
planujem ho kupit len ci s tym niekto nema skusenosti
Ked chces lacny plastovy fisheye ktory nevysvieti cele policko a supisne deformuje- go for it.
Ked chces fotak s ktorym budes fotit normalne dobre fotky nechaj si revue a potom kup nieco lepsie.
Cim nechcem urazit fisheye... Vela ludi na neho neda dopustit...
 
Corvus
2011-07-11 11:25:20
takychto clankov sa na internete vyrojilo za posledny polrok strasne vela... mam dojem ze sa z fotenia na film stava novy fad
 
panpriatel
2011-07-11 12:35:14
príspevok od: Corvus
takychto clankov sa na internete vyrojilo za posledny polrok strasne vela... mam dojem ze sa z fotenia na film stava novy fad
Co je pre nas v konecnom dosledku len dobre, a ci?
 
panpriatel
2011-07-11 12:37:01
príspevok od: Corvus
takychto clankov sa na internete vyrojilo za posledny polrok strasne vela... mam dojem ze sa z fotenia na film stava novy fad
Ono v dnesnej dobe ma kazdy pocit ze ked narazi na nieco pre neho nove a uzasne co mu dava novy pohlad na realitu tak by sa dalo brat ako trestny cin neinformovat o tom svoje internetove okolie... A ja sa tesim s toho ze cim dalej tym viac ludi obiavuje caro filmu.
 
juraj-jakubik
2011-07-11 13:00:41
FAD? čo je "FAD" na filmovej fotografií, ktorá tu je približne 160 rokov nepretržite?
 
bubo_ke
2011-07-11 13:31:42
Mam otazku pre tych, ktori fotia na film. Co robite z vyfotenym filmom? Skenujete, alebo robite z neho priamo fotky bez uprav? Dik.
 
borišov
2011-07-11 13:39:49
Pred krátkym časom ma napadlo, že by som mohol k digitálu Nikon D300 pribaliť do fotobatohu ešte kinofilmový Nikon AF 80 (zostalo mi v ľadničke ešte niekoľko farebných filmov). Pri dobrom zábere by som tento zopakoval kinofilmom. Posúdil by som následne aj kvalitu fotografie z digitálu (nastavený je na najvyššiu kvalitu) a z kinofilmu.
 
noske
2011-07-11 13:44:46
príspevok od: bubo_ke
Mam otazku pre tych, ktori fotia na film. Co robite z vyfotenym filmom? Skenujete, alebo robite z neho priamo fotky bez uprav? Dik.
pre seba fotim vyhradne na film .. vsetko vyvolavam sam (bez toho by to stratilo to caro)
filmy skenujem a z nahladou si vyberam policka, ktore stoja za to zvacsit ich ...
co je to bez uprav ? pod zvacsovakom vies robit vsetko to co vo photoshope
 
juraj-jakubik
2011-07-11 13:45:26
príspevok od: bubo_ke
Mam otazku pre tych, ktori fotia na film. Co robite z vyfotenym filmom? Skenujete, alebo robite z neho priamo fotky bez uprav? Dik.
Ja osobne skenujem fotografie. Neviem kde kto vie spraviť kvalitné fotky mokrou cestou, teda mám na mysli na Slovensku, možno to niekto ešte robí, ale neviem o takom, v zahraničí je napr Cibachrome stále k dispozícií.
 
noske
2011-07-11 13:49:15
k tejto filmovej renesancii by som dodal len tolko, ze mam z nej velku radost, pretoze som so strachom sledoval, ako stupaju ceny fotomaterialou koli nezaujmu a tym padom aj malej ponuke.
Potom si prolaika kludne uctuje 6 eur za film a kazdy je vdacny, ze aspon zohnal. Len smelo do toho Som vdacny za kazdeho blazna
 
juraj-jakubik
2011-07-11 13:54:47
príspevok od: borišov
Pred krátkym časom ma napadlo, že by som mohol k digitálu Nikon D300 pribaliť do fotobatohu ešte kinofilmový Nikon AF 80 (zostalo mi v ľadničke ešte niekoľko farebných filmov). Pri dobrom zábere by som tento zopakoval kinofilmom. Posúdil by som následne aj kvalitu fotografie z digitálu (nastavený je na najvyššiu kvalitu) a z kinofilmu.
to nerob, ani náhodou.

Po prvé, film a digitál sa kvalitatívne nedajú porovnať. To je ako porovnať maľbu Michelangela a Da Vinciho, bol jeden z nich kvalitnejší??? Ide o odlišné záznamové média a nedajú sa porovnať. čo chceš porovnať? Rozlíšenie? Zrno? Saturáciu? Expozičný rozsah? To je zbytočná strata času.

Po druhé. Ja mám D200 a zhodou okolností F80. Naraz ich nikdy nenosím, bud jedno alebo druhé. človek je lenivý tvor a zvolí si to jednoduchšie: digitál. Navyše ťa to bude rozptylovať, čím fotiť. Je to svetlo super idem na film? alebo je to tak-tak a radšej cvaknem s digitálom? Vyber si jedno a teš sa. F80 je navyše v batohu neporovnateľne ľahšia ako D200/D300.
 
velecky
2011-07-11 14:05:43
som predával Nikon FM 10 a 2 manuálne obj. k nemu, som bol prekvapený záujmom, dokonca som mal ten luxus, že som si mohol vybrať záujemcu priamo z mesta, kde bývam - mladý chalan, ktorý vyslovene chcel fotiť na film. (Ak sú tí odmietnutí tu na e-phote, mrzí ma to, nešiel som cestou licitovania, kto dá viac, uprednostnil som to, čo bolo jednoduchšie, záujemcu z mesta, kde bývam...) Myslím si, že film čaká osud divadla - kedysi doň chodili masy (aj ľudové), teraz je len pre užšiu skupinu ľudí, čo chcú zažiť niečopekné, niekedy až dokonalé. A masy sledujú televíziu (internet).
 
panpriatel
2011-07-11 14:23:12
príspevok od: juraj-jakubik
to nerob, ani náhodou.

Po prvé, film a digitál sa kvalitatívne nedajú porovnať. To je ako porovnať maľbu Michelangela a Da Vinciho, bol jeden z nich kvalitnejší??? Ide o odlišné záznamové média a nedajú sa porovnať. čo chceš porovnať? Rozlíšenie? Zrno? Saturáciu? Expozičný rozsah? To je zbytočná strata času.

Po druhé. Ja mám D200 a zhodou okolností F80. Naraz ich nikdy nenosím, bud jedno alebo druhé. človek je lenivý tvor a zvolí si to jednoduchšie: digitál. Navyše ťa to bude rozptylovať, čím fotiť. Je to svetlo super idem na film? alebo je to tak-tak a radšej cvaknem s digitálom? Vyber si jedno a teš sa. F80 je navyše v batohu neporovnateľne ľahšia ako D200/D300.
To prirovnanie s michelangelom a leonarda je troska od veci podla mna... Ked uz tak by som prirovnal k malovaniu akrylovymi a olejovymi farbami. napriklad.
 
panpriatel
2011-07-11 14:25:02
Ja skenujem tiez len ako nahlady.
 
dedo Milan
2011-07-11 14:35:59
príspevok od: panpriatel
Pracudesne napisany clanok. Skoro az matuci ale aj tak som rad za neho.
Vela z nas sme unaveni fotenim jednotiek a nul na spotrebnu elektroniku.
Je to super pocit fotit zo starym fotakom ktory daco vydrzi s vedomim ze prezije este moje deti.
Je to super pocit drzat v ruke papierovu fotku, neuspokojit sa s pohladom na obrazovku.
Je to super pocit moct si kupit spickovu techniku a skla za zanedbatelnu sumu.
Doporucujem.
"Je to super pocit moct si kupit spickovu techniku a skla za zanedbatelnu sumu". Som zo starej analógovej školy, je mi za ňou ľúto, ale hop, Tvoja veta je krajne zavádzajúca. Nech si aký nadšenec analógu, treba poznať hranice nadšenia. Špičková analógová technika ako i sklo sú drahé! Formulácia, že je za zanedbateľnú sumu je krajne nepravdivá. Zdravím Ťa a niekedy je menej viac.
 
juraj-jakubik
2011-07-11 14:44:58
príspevok od: panpriatel
To prirovnanie s michelangelom a leonarda je troska od veci podla mna... Ked uz tak by som prirovnal k malovaniu akrylovymi a olejovymi farbami. napriklad.
môže byť, akryl a olejky, to je lepšie...
 
irisos
2011-07-11 15:53:06
digital je na komerciu ked chcu ludia vyzerat lepsie ale film je urceny pre vytvarnu nekomercnu fotografiu.diapozitiv teda inverzny film sa neda nicim nahradit zvlast 6x6.
 
Corvus
2011-07-11 17:17:55
ad Co je pre nas v konecnom dosledku len dobre, a ci?

a v com je to pre nas dobre? akurat sa vyrojilo kopa ludi ktori na ebay zvysuju ceny fotakov a objektivov co chcem ja

ad FAD? čo je "FAD" na filmovej fotografií, ktorá tu je približne 160 rokov nepretržite?

no to ze za poslednych x rokov po filme ani nestekol pes, kazdeho zaujimala len vzdy ta najnovsia DSLR a teraz sa s tym roztrhlo vrece. davam tomu rok, maximalne dva, co si ludia uvedomia ze filmova fotografia je podstatne namahavejsia, narocnejsia na cas, priestor a prostriedky a dobre vysledky sa nedostavia okamzite. a potom ten fad pominie a na ebay zase ceny pojdu dole

ad Mam otazku pre tych, ktori fotia na film. Co robite z vyfotenym filmom? Skenujete, alebo robite z neho priamo fotky bez uprav? Dik.
sken na nahlady a web. a zvacsovakom na papier. nie som fanusik tlacenia skenov na tlaciarni (aj ked poznam clovek co s tym dokaze fakt pekne veci)





 
dodo_bb
2011-07-11 17:51:13
Príliš dlhý a nesúvislý text, viackrát sa tam opakuješ. Oceňujem Tvoju snahu o popularizáciu analógu, Je to zaujímavý koníček. Ale ja osobne by som sa k nemu už asi nikdy nevrátil - už som si to skúsil Aj viaceré tvrdenia v Tvojom texte nie sú celkom kóšer. Predovšetkým to najpoužívanejšie - "film Ťa naučí rozmýšľať fotograficky, film Ťa naučí tvorivému prístupu..." To predsa vôbec nie je pravda. Cesta cez analóg je nezmyslene dlhá, nezmyselne kľukatá a namáhavá. Naučiť sa fotografovať chce predovšetkým učiteľa s veľkým U. Ten jediný Ťa to naučí, a je jedno čím fotíš. Kvalita predošlých generácií fotografov nebola preto, že fotili analógom. Bola preto, že ľudia sa združovali, že mali v úcte tých, čo vedeli a chceli sa od nich učiť. Že spoločne postupovali rýchlo vpred, pracovali v kluboch a pomáhali si navzájom. Tiež myslím, že toto je len krátkodobá módna vlna na podporu dopredaja posledných zvyškov filmového materiálu. Tak, ako nikto v autoškole nezačína na konskom záprahu, nemal by sa dnes foto začiatočník trápiť s analógom. A môžem Ťa ubezpečiť, že sedieť na koženej lavičke odpruženej konskej bričky a mať pred sebou dva krásne guľaté zadky vyčesaných koní je neuveriteľný zážitok. A hlavne, ak si si ich vyčesal a zapriahal sám. Vôňa konského potu, kožených oťaží a postrojov, pokoj a kľud udržovanej maštale - to je teda iný feeling ako tie smradľavé klimatizované plechové kraksne v klimatizovaných garážach, kde všetko funguje s digitálnou presnosťou a nikdy sa nemôžu splašiť. Ale asi Ťa nepresvedčím, aby si sa vykašľal na auto
 
piggee
2011-07-11 19:58:26
to mi pripomenulo, ze musim pohladat, kde skoncil moj prvy fotak, na ktory som fotil ako maly chalan http://www.digineff.cz/galerie/showphoto.php?photo=26689&password=&sort=1&size=medium&cat=516&page=
 
panpriatel
2011-07-11 20:38:37
príspevok od: Corvus
ad Co je pre nas v konecnom dosledku len dobre, a ci?

a v com je to pre nas dobre? akurat sa vyrojilo kopa ludi ktori na ebay zvysuju ceny fotakov a objektivov co chcem ja

ad FAD? čo je "FAD" na filmovej fotografií, ktorá tu je približne 160 rokov nepretržite?

no to ze za poslednych x rokov po filme ani nestekol pes, kazdeho zaujimala len vzdy ta najnovsia DSLR a teraz sa s tym roztrhlo vrece. davam tomu rok, maximalne dva, co si ludia uvedomia ze filmova fotografia je podstatne namahavejsia, narocnejsia na cas, priestor a prostriedky a dobre vysledky sa nedostavia okamzite. a potom ten fad pominie a na ebay zase ceny pojdu dole

ad Mam otazku pre tych, ktori fotia na film. Co robite z vyfotenym filmom? Skenujete, alebo robite z neho priamo fotky bez uprav? Dik.
sken na nahlady a web. a zvacsovakom na papier. nie som fanusik tlacenia skenov na tlaciarni (aj ked poznam clovek co s tym dokaze fakt pekne veci)





Nuz mozeme len dufat ze nam budu tyto novacikovia kupovat nase oblubene filmy a ze ich budu kupovat plnu prdel. Aby sme si nemuseli polievat emulziou doma.
 
panpriatel
2011-07-11 20:42:17
príspevok od: dedo Milan
"Je to super pocit moct si kupit spickovu techniku a skla za zanedbatelnu sumu". Som zo starej analógovej školy, je mi za ňou ľúto, ale hop, Tvoja veta je krajne zavádzajúca. Nech si aký nadšenec analógu, treba poznať hranice nadšenia. Špičková analógová technika ako i sklo sú drahé! Formulácia, že je za zanedbateľnú sumu je krajne nepravdivá. Zdravím Ťa a niekedy je menej viac.
Spickova analogova technika sa povaluje v bazaroch za zlomkove ceny oproti povodnym. Spickova analogova technika sa predava za zlomkove ceny oproti digitalnym fotoaparatom s ktorych vytrieskas to iste ako s kinofilmu ci zvitku.
Obstojna vyborne vyuzitelna technika sa povaluje po bazaroch za pre mna zanedbatelne sumy. Sumy za tu spickovu su zanedbatelne teda skor oproti digi. Takze teoreticky dakujem za poopravenie. Poriadne som zavadzal.
 
TTL
2011-07-11 21:03:16
príspevok od: dodo_bb
Príliš dlhý a nesúvislý text, viackrát sa tam opakuješ. Oceňujem Tvoju snahu o popularizáciu analógu, Je to zaujímavý koníček. Ale ja osobne by som sa k nemu už asi nikdy nevrátil - už som si to skúsil Aj viaceré tvrdenia v Tvojom texte nie sú celkom kóšer. Predovšetkým to najpoužívanejšie - "film Ťa naučí rozmýšľať fotograficky, film Ťa naučí tvorivému prístupu..." To predsa vôbec nie je pravda. Cesta cez analóg je nezmyslene dlhá, nezmyselne kľukatá a namáhavá. Naučiť sa fotografovať chce predovšetkým učiteľa s veľkým U. Ten jediný Ťa to naučí, a je jedno čím fotíš. Kvalita predošlých generácií fotografov nebola preto, že fotili analógom. Bola preto, že ľudia sa združovali, že mali v úcte tých, čo vedeli a chceli sa od nich učiť. Že spoločne postupovali rýchlo vpred, pracovali v kluboch a pomáhali si navzájom. Tiež myslím, že toto je len krátkodobá módna vlna na podporu dopredaja posledných zvyškov filmového materiálu. Tak, ako nikto v autoškole nezačína na konskom záprahu, nemal by sa dnes foto začiatočník trápiť s analógom. A môžem Ťa ubezpečiť, že sedieť na koženej lavičke odpruženej konskej bričky a mať pred sebou dva krásne guľaté zadky vyčesaných koní je neuveriteľný zážitok. A hlavne, ak si si ich vyčesal a zapriahal sám. Vôňa konského potu, kožených oťaží a postrojov, pokoj a kľud udržovanej maštale - to je teda iný feeling ako tie smradľavé klimatizované plechové kraksne v klimatizovaných garážach, kde všetko funguje s digitálnou presnosťou a nikdy sa nemôžu splašiť. Ale asi Ťa nepresvedčím, aby si sa vykašľal na auto
To ano, tiez sa cudujem, ako sa fotografia individualizovala. Dnes najst ludi na fotovylet je fuska, nie to este nejaky fotoklub ci dokonca ucitela. Ale to je znakom doby, kazdy sa ponahla a clovek je v podstate rad, ked si moze vyrazit do mesta na trochu streetu.

Aj tak si myslim, ze kazdy kto foti aktivne (na digital), by si mal film vyskusat. To, ze si nemozes fotku hned pozriet na displeji, pripadne urobit hned dalsich 'opravnych' 5, je frustrujuce, ale tym sa zaroven cvicis. Ja myslim, ze to fotograficke cvicenie sa tym naozaj da pocvicit - tzn. pozries sa na scenu a vies povedat, ci ma zmysel to fotit alebo nie. Ked si nemozes zaber hned skontrolovat, mozog sa tomu prisposobi, budes fotit pomalsie a opatrnejsie. Proste - ziadna nahla zmena o 180° z toho nebude, ale ako cvicenie je to dobre. A cloveka to moze aj chytit. Nikde som nepisal ze s analogom sa ma zacinat... Aj nazov clanku je 'Z digitalu na film'
 
Fomaman
2011-07-11 21:21:50
Priatelia, priatelia, budúcnosť je analógová!!!
 
paldixy
2011-07-11 21:34:43
Všetko som zažil,začínal som s Mamiya 528 TL s predsádkami tele a širokouhlou,prešiel som na 6x6 Yashica 124 G Mat,potom Petri TTL. Všetko som si robil sám. Od vyvolania negatívu až po spracovanie pozitívu. Obosielal som krajské a okresné súťaže amaterskej fotografie, získal som ocenenia. Súťaže mali síce politický podtext, ako za socíku,ale možnosti boli. Aj trh fungoval veľmi dobre, len Made in Japan sa dal zohnať za hotové, ale dal. Syn ma nahovoril na digitál / vraj som technicky zaostalý/ ľutujem svojich rozpredaných foťákov. Ale mám ešte staručký Petri TTL a 3 objektívy, tak keď mi skončí závierka na Digizrkadlovke mám o zábavú postarané. V chladničke sú ešte 4 Fujicolori. Článok ma opôť uviedol do starých dobrých čias, vďaka zaň. Aj tak si možno zoženiem stredoformát keď sa naser....Predčasne sa pochovávala stará dobrá technika a konieckoncov filmy .
 
Corvus
2011-07-11 21:47:14
ad Nuz mozeme len dufat ze nam budu tyto novacikovia kupovat nase oblubene filmy a ze ich budu kupovat plnu prdel.
...ked uz my miesto konfekcie nakupujeme tie policajne metraze

ja nejak neverim ze niekolko novacikov, co si kupi dva filmy a potom sa vrati k digitalu spasi filmovy priemysel.. ( ten udrzuju predsa japonci vid: http://tokyocamerastyle.com/ )
 
panpriatel
2011-07-11 22:19:20
príspevok od: Corvus
ad Nuz mozeme len dufat ze nam budu tyto novacikovia kupovat nase oblubene filmy a ze ich budu kupovat plnu prdel.
...ked uz my miesto konfekcie nakupujeme tie policajne metraze

ja nejak neverim ze niekolko novacikov, co si kupi dva filmy a potom sa vrati k digitalu spasi filmovy priemysel.. ( ten udrzuju predsa japonci vid: http://tokyocamerastyle.com/ )
:0) :0) :0)
No jo. Este ze kapitan podporuje filmovy priemysel aj za nas... :0)
Joj japoncici. Tych mozem.
 
Corvus
2011-07-11 22:46:27
príspevok od: panpriatel
:0) :0) :0)
No jo. Este ze kapitan podporuje filmovy priemysel aj za nas... :0)
Joj japoncici. Tych mozem.
no acros uz asi nespasi aj ked sa o to pokusil
 
istvic
ocenenie redakciou 2011-07-12 01:19:37
príspevok od: TTL
To ano, tiez sa cudujem, ako sa fotografia individualizovala. Dnes najst ludi na fotovylet je fuska, nie to este nejaky fotoklub ci dokonca ucitela. Ale to je znakom doby, kazdy sa ponahla a clovek je v podstate rad, ked si moze vyrazit do mesta na trochu streetu.

Aj tak si myslim, ze kazdy kto foti aktivne (na digital), by si mal film vyskusat. To, ze si nemozes fotku hned pozriet na displeji, pripadne urobit hned dalsich 'opravnych' 5, je frustrujuce, ale tym sa zaroven cvicis. Ja myslim, ze to fotograficke cvicenie sa tym naozaj da pocvicit - tzn. pozries sa na scenu a vies povedat, ci ma zmysel to fotit alebo nie. Ked si nemozes zaber hned skontrolovat, mozog sa tomu prisposobi, budes fotit pomalsie a opatrnejsie. Proste - ziadna nahla zmena o 180° z toho nebude, ale ako cvicenie je to dobre. A cloveka to moze aj chytit. Nikde som nepisal ze s analogom sa ma zacinat... Aj nazov clanku je 'Z digitalu na film'
fotografia vzdy bola a bude prisne individualisticka zalezitost..aspon pre spicku
ako kazdy druh umenia..este som nevidel socharov ,aby tvorili nejake diela a sekali kamen spolocne
fotokluby a spolocneskupinove vylety pokladam za nieco zvratene

k teme,striktne postihnutie digitalom deformuje fotograficke myslenie
mimochodom, aj na film sa da fotit akcne a rychlo,strielat takmer na slepo,pretoze ti ujdu momenty,,ver mi, robim to casto
 
drecpy©photo
2011-07-12 07:08:45
Nuž, pravdu povediac, na filmy som sa nafotil až-až. Postupne som prešiel na kompaktný digitál, potom postupne lepší a leší, drahší a drahší... Nakoniec digitálne zrkadlovky. A tiež som prešial epochou, kedy som za víkend nafotil 2000 záberov v sériovom režime / športové veci/ Môj vývoj sa v súčasnej dobe dostal do etapy, kedy som znova začal fotiť filmovou zrkadlovkou, vyvolávať filmy. Je to nepopísateľný zážitok. Napriek tomu som sa vrátil k digitálnej zrkadlovke. Ale fotím s ňou ako keby som v tele mal film s 12, max. 36 políčkami filmu. Rozmýšľam, zvažujem, vyberám a až potom stláčam spúšť.
 
immortal20
2011-07-12 15:56:14
príspevok od: panpriatel
Ked chces lacny plastovy fisheye ktory nevysvieti cele policko a supisne deformuje- go for it.
Ked chces fotak s ktorym budes fotit normalne dobre fotky nechaj si revue a potom kup nieco lepsie.
Cim nechcem urazit fisheye... Vela ludi na neho neda dopustit...
ono je to tazko ten revue bol darcek ale ma 50 F1,8 objektiv a ja by som chcel nieco ine vies 50ku mam digitalnu a chcel by som fish eye aby tie fotky neboli ako to napisat ... aby boli ine ... ja som si vedomy ze to deformuje a viem aj kolko stoji kvalitny fisheye ...
ja len premyslam nahlas ale mas pravdu
 
markato1
2011-07-13 19:09:26
vyborny clanok,..precital som si ho zo zaujmom cely vdaka zan,tiez uz mam opet vo vybave kinofilmovy aparat,sice je to uz autofocusova zrkadlovka,ale aj tak viac nuti cloveka premyslat nad kazdym zaberom
 
spektrum
2011-07-17 19:34:10
tiež som tým prešla, začínala flexaretom, praktikami, pentaconom , exactou a dodnes máme zbierku foťákov v skrini...a dobre si pamätám časy tmavej komory i vyvolávania diapozitívov, čarovanie pod zväčšovákom, retušovanie...kto nezažil, nech vyskúša...staré dobré veci, ktoré dlho slúžili a pri fotkách šlo o myšlienku, ale dnes je iná doba..je to ale dobrá skúsenosť
 
milos
2011-07-17 22:51:43
príspevok od: dodo_bb
Príliš dlhý a nesúvislý text, viackrát sa tam opakuješ. Oceňujem Tvoju snahu o popularizáciu analógu, Je to zaujímavý koníček. Ale ja osobne by som sa k nemu už asi nikdy nevrátil - už som si to skúsil Aj viaceré tvrdenia v Tvojom texte nie sú celkom kóšer. Predovšetkým to najpoužívanejšie - "film Ťa naučí rozmýšľať fotograficky, film Ťa naučí tvorivému prístupu..." To predsa vôbec nie je pravda. Cesta cez analóg je nezmyslene dlhá, nezmyselne kľukatá a namáhavá. Naučiť sa fotografovať chce predovšetkým učiteľa s veľkým U. Ten jediný Ťa to naučí, a je jedno čím fotíš. Kvalita predošlých generácií fotografov nebola preto, že fotili analógom. Bola preto, že ľudia sa združovali, že mali v úcte tých, čo vedeli a chceli sa od nich učiť. Že spoločne postupovali rýchlo vpred, pracovali v kluboch a pomáhali si navzájom. Tiež myslím, že toto je len krátkodobá módna vlna na podporu dopredaja posledných zvyškov filmového materiálu. Tak, ako nikto v autoškole nezačína na konskom záprahu, nemal by sa dnes foto začiatočník trápiť s analógom. A môžem Ťa ubezpečiť, že sedieť na koženej lavičke odpruženej konskej bričky a mať pred sebou dva krásne guľaté zadky vyčesaných koní je neuveriteľný zážitok. A hlavne, ak si si ich vyčesal a zapriahal sám. Vôňa konského potu, kožených oťaží a postrojov, pokoj a kľud udržovanej maštale - to je teda iný feeling ako tie smradľavé klimatizované plechové kraksne v klimatizovaných garážach, kde všetko funguje s digitálnou presnosťou a nikdy sa nemôžu splašiť. Ale asi Ťa nepresvedčím, aby si sa vykašľal na auto
Súhlas,ja len používam iné prirovnania.S Julom som tu mal pár flameových výmien názorov v tejto oblasti,nikdy nič v zlom.Už sa nerozohňujem.
Pre pripomenutie: aj petrolejka a prvomájové sprievody z terajšieho pohľadu mali svoje čaro,ale kto by sa k tomu vrátil?Ja určite nie,ale ak niekto náhodou hej,nič proti tomu.Užite si to.Bolo to super! Platí otrepané a večné: ...kto nezažil,ten nepochopí a kto zažil,ten nezabudne ...

Ja sa už na pošte nesnažím posielať telegram o tom,že babka z horného konca umrela a pohreb je vtedy a tam ... ,pošlem SMS cez GSM.A obsah správy zostáva zachovaný.A kto ma naučí čo najlepšie písať správy?Toť otázka večná.

Ozaj sa dá do telegramu zformulovať lepšia správa ako do SMS?
Dokážem na poslednom modeli GSM tlf napísať lepšiu správu ako do telegramu?
A stále existujú chovatelia poštových holubov...

Podstata je niekde úplne inde a to je na dlhšiu a hlbšiu debatu ako na odkazy na nástenke (fórum).
 
dodo_bb
2011-07-17 23:44:40
príspevok od: istvic
fotografia vzdy bola a bude prisne individualisticka zalezitost..aspon pre spicku
ako kazdy druh umenia..este som nevidel socharov ,aby tvorili nejake diela a sekali kamen spolocne
fotokluby a spolocneskupinove vylety pokladam za nieco zvratene

k teme,striktne postihnutie digitalom deformuje fotograficke myslenie
mimochodom, aj na film sa da fotit akcne a rychlo,strielat takmer na slepo,pretoze ti ujdu momenty,,ver mi, robim to casto
Stať sa špičkovým fotografom predstavuje mať výnimočný talent, mať vzdelanie, kopu šťastia a nesmierne úsilie. Stane sa ním jeden zo 100 000 ľudí. Takže súhlas - pre tých pár ľudí to je naozaj individualistická záležitosť (ozaj, ktovie prečo sa združili do Asociácie profesionálnych fotografov? . Tie desiatky tisíc ostatných fotografov to robia na rôznej, väčšinou veľmi nízkej úrovni. O umeleckej tvorbe sa nedá hovoriť ani s úplne zažmúrenými očami. Umenie je veľmi podobné športu - nikto sa bez trénera nestane špičkovým tenistom, môže mať opozeraný každý významný zápas.
Vyhľadávanie cielenej a odbornej kritiky je znak , že človek sa snaží rásť. Ak to považuješ za zvrátenosť, OK. Len mi nie je potom jasné, čo tu robíš. Ephoto je v skutočnosti len obrovský, nesúrodý a anonymný fotoklub, kde netušíš, čo je kto za vtáka a či to, čo Ti niekto radí je pravda alebo blud.
A za tretie - digitál je len technika, nemôže nič deformovať. Kto fotiť vie, ten vie a urobí skvelú fotku aj digitálom. Kto nevie, má smolu. Tomu nepomôže ani film, veľký ako posteľná plachta
 
milos
2011-07-18 00:01:02
Pre doplnenie príspevku pre tých,ktorí majú odvahu : skúste si tipnúť,čím bolo fotené toto a či existoval odosielateľ správy (určite existoval) a koľko bolo cca prijímateľov správy?
Ako pikošku uvádzam,že ,,účastníci zájezdu,, mali v nohách cca 12 km (za cca 33 min) a víťazi boli prakticky všetci zúčastnení,ktorí dobehli (sú medzi nimi aj bývalí majstri sveta!).Jeden mladík to odbehol dokonca v 3/4 rifliach,čo som si uvedomil až pri postprocese.Upozorňujem na sakra zmenšenie voči originálu.

Vôbec nepovažujem za dôležité čím,ale čo a ako.

 
milos
2011-07-18 00:12:07
Ospravedlňujem sa,spravil som naprd export,oprava:

 
Myshak
2012-03-24 18:01:12
príspevok od: istvic
fotografia vzdy bola a bude prisne individualisticka zalezitost..aspon pre spicku
ako kazdy druh umenia..este som nevidel socharov ,aby tvorili nejake diela a sekali kamen spolocne
fotokluby a spolocneskupinove vylety pokladam za nieco zvratene

k teme,striktne postihnutie digitalom deformuje fotograficke myslenie
mimochodom, aj na film sa da fotit akcne a rychlo,strielat takmer na slepo,pretoze ti ujdu momenty,,ver mi, robim to casto
mozem sa pod to podpisat aj ja?
 
planco
2012-03-25 12:29:22
Vynikajuci clanok Film je podla mna neoddelitelna sucast fotografie. A aj ked som z tej mladsej generacie ku digitalu som si prikupil aj F90x.
 
verconika
2012-04-21 12:00:26
super clanok, ktory mi velmi pomohol, kedze som tiez sama zacala znovu fotit na film
 
Slavco
2012-10-24 20:59:42
Ahoj! dufam,ze sa vyrobcovia filmov spametaju a nepochovaju film za ziva.KLUDNE VYMENIM NIKONA D60 / 35mm-1,8 / 70-300mm-3,5 / 18-70mm-3,5 / NOVA BATERAKA / 3X 4G SD KARTY.
Za nikon F100 z oryginalnymi sklamy.
 
keko
2012-10-25 00:22:36
príspevok od: Slavco
Ahoj! dufam,ze sa vyrobcovia filmov spametaju a nepochovaju film za ziva.KLUDNE VYMENIM NIKONA D60 / 35mm-1,8 / 70-300mm-3,5 / 18-70mm-3,5 / NOVA BATERAKA / 3X 4G SD KARTY.
Za nikon F100 z oryginalnymi sklamy.
Vyrobcovia filmov cakaju, az sa spamatas ty a kupis si film.
Ked si ho nekupis, zomru od haldu.
Alebo zacnu vyrabat digitalne fotoaparaty. Aj s "ORYGINALNYMI SKLAMY"
Slovencynarka sa urcyte f hrobe obracya.
 
transporti686
2012-10-25 09:50:02
príspevok od: keko
Vyrobcovia filmov cakaju, az sa spamatas ty a kupis si film.
Ked si ho nekupis, zomru od haldu.
Alebo zacnu vyrabat digitalne fotoaparaty. Aj s "ORYGINALNYMI SKLAMY"
Slovencynarka sa urcyte f hrobe obracya.
ty si už chceš kúpiť digitál, nie?
 
keko
2012-10-25 10:17:35
príspevok od: transporti686
ty si už chceš kúpiť digitál, nie?
No ano. Lebo sa citim byt menecenny. Niekto si kupi digital a potom prejde na film a ja furt len tenfilm. Aby som dokazal - ja nehodny - ocenit, musim prejst celym procesom.
Mas aj ty ORYGINALNYMI SKLAMY?
 
transporti686
2012-10-25 10:49:09
príspevok od: keko
No ano. Lebo sa citim byt menecenny. Niekto si kupi digital a potom prejde na film a ja furt len tenfilm. Aby som dokazal - ja nehodny - ocenit, musim prejst celym procesom.
Mas aj ty ORYGINALNYMI SKLAMY?
nemám, ja som teraz predal ten jeden čo som doma mal, takže už mám len mamiyu a tú zbraň čo si videl naposledy aj s tou rúčkou do ruky

už úplne only analog
 
keko
2012-10-25 13:32:08
príspevok od: transporti686
nemám, ja som teraz predal ten jeden čo som doma mal, takže už mám len mamiyu a tú zbraň čo si videl naposledy aj s tou rúčkou do ruky

už úplne only analog
Ze iba only?
Bud pochvalen, transport686
 
transporti686
2012-10-25 18:06:14
príspevok od: keko
Ze iba only?
Bud pochvalen, transport686
mal by som zase prevetrať nejaký film a vývojku, nech nezdochne v chlade, ale teraz nejak nemám inšpiráciu
 
ycnarf
2012-10-25 19:23:57
este dotaz si dovolim na znalych veci.v starsich nikonoch(EM,FG-20,FM10 apod),plne manualnych,teda bez autofokusu,ake matnice boli pouzivane?umoznili presne ostrenie?vdaka
 
keko
2012-10-25 20:50:35
príspevok od: ycnarf
este dotaz si dovolim na znalych veci.v starsich nikonoch(EM,FG-20,FM10 apod),plne manualnych,teda bez autofokusu,ake matnice boli pouzivane?umoznili presne ostrenie?vdaka
Mam FG, t.j brat FG20 a EM a mozem povedat, ze matnica je:
- brilantna
- velka ako kino v prvom rade
- ma mikro raster poobvode a zaostrovaci klin v strede
Vsetky tri aparaty su urcene na ostrenie okom a ostri sa s nimi vyborne
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované