Hore

Skladovanie, odmeriavanie a príprava chemikálií

Na každé vyvolávanie analógovej fotografie sú potrebné určité chemikálie (vývojka, prerušovač, ustaľovač). Ako ich však správne skladovať? Ako a v čom podľa správnosti by sme mali odmeriavať chemikálie?

Skladovanie chemikálií

Na každé vyvolávanie analógovej fotografie sú potrebné určité chemikálie (vývojka, prerušovač, ustaľovač). Ako ich však správne skladovať? Chemikálie sa skladujú v miestnostiach, ktoré majú dobré vetranie a sú chránené pred priamymi slnečnými lúčmi. Nikdy by sme nemali skladovať v jednej miestnosti  chemikálie spolu s fotografickým citlivým materiálom, ani s fotografickými prístrojmi. Kvôli tomu, že niektoré pary chemikálií sú zdrojom závojovania citlivých materiálov, tiež niektoré pary kyselín silno korodujú kovové časti prístroju.

Chemikálie sa nikdy neskladujú v papierových ani v igelitových obaloch. Skladujú sa v nádobách, ktoré sú na to stanovené. Pre sypké a kryštalické zlúčeniny sa používajú prachovnice (obr.1). Pre ozrejmenie, prachovnice sú nádoby so širokým hrdlom. Sklenené nádoby mávajú uzáver buď zabrusovaný alebo bakelitový (živicový). Bakelitový klobúčik má vnútri široký závit, ktorý sa naskrutkuje na hrdlo s vonkajším závitom. Aby bolo docielené, že klobúčik dokonale tesní, vkladá sa do neho fólia z umelej hmoty. Nevyhovujúca je korková vložka , ktorá je porézna (pórovitá) a narušuje chemikálie. Význam tesnenia je dôležitý zvlášť pri chemikáliách, ktoré sa ľahko oxidujú vzdušným kyslíkom alebo ktoré prijímajú zo vzduchu vlhkosť. Ak by niekoho napadlo zábrusy natierať tukom alebo iným mastným prostriedkom, nerobte to, znečistili by ste tým chemikálie. Kvapalné chemikálie sa uchovávajú v liekovkách (obr.2). Jedná sa opäť o sklenené alebo polyetylénové fľaše, ale vyznačujú sa úzkym hrdlom. Sklenené fľaše sú  rovnako ako prachovnice zabezpečené buď zabrúsenou zátkou, alebo bakelitovým skrutkovacím uzáverom. Tie chemikálie, ktoré sa rozkladajú svetlom sa plnia do prachovníc alebo do liekoviek z hnedého skla (obr.3) a ukladajú sa do tmy.

Foto: Shutterstock

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
ummagama
2013-06-26 14:28:04
Odkial ste to prepisovali? Páry kyselín neexistujú sú to pary. Pod dalej.
 
ummagama
2013-06-26 14:41:32
Este som to neprecital cele ale je tam velmi vela nepresnosti a zle prelozenych pojmov.
 
admin
redakcia ephoto.sk 2013-06-26 14:49:31
príspevok od: ummagama
Este som to neprecital cele ale je tam velmi vela nepresnosti a zle prelozenych pojmov.
viete ze para bol preklep Uvedte, ktore pojmy su podla vas zle prelozene, kedze ako jediny zdroj je uvadza autorka cesku publikaciu. Autorka je externistka, ktora moze dat veci na pravu miesru.
 
haplo602
2013-06-26 15:58:48
hmm ... ked sa clanok objavil tak som ho nemohol precitat cely lebo konto BASIC. teraz ho vidim cely ked som si dal zobrazit komentare ... bug alebo feature ?
 
JohnNewton
2013-06-26 16:01:14
Ci pana , riadne chemické okienko, taký manuál som nepotreboval ani v ZŤS, kedˇsom robil chemické rozbory ocelí na veže tanku T 72
 
admin
redakcia ephoto.sk 2013-06-26 16:02:04
príspevok od: haplo602
hmm ... ked sa clanok objavil tak som ho nemohol precitat cely lebo konto BASIC. teraz ho vidim cely ked som si dal zobrazit komentare ... bug alebo feature ?
nie tento clanok nemal mat status zamknuteho clanku.
 
haplo602
2013-06-26 16:41:43
príspevok od: admin
nie tento clanok nemal mat status zamknuteho clanku.
to je zaujimave, fotoskola mala byt dostupne len pre platiacich divakov ....
 
admin
redakcia ephoto.sk 2013-06-26 16:44:29
príspevok od: haplo602
to je zaujimave, fotoskola mala byt dostupne len pre platiacich divakov ....
Vybrane clanky ako aj clanky zo sekcie Zaciname s fotografovanim su free. Uzamknute clanky budu oznacene.
 
PrakticaL
2013-06-26 16:51:17
dobrý článok, čo sa týka uskladňovania chémie, tiež ju skladujem v plastových fľaškách...
čo sa týka odmeriek, používam sklenené made in czechoslovakia
 
transporti686
2013-06-26 18:22:26
ja skladujem v chladničke, všetko robím s destilkou - asi deformácia z chemickotechnologickej fakulty

čo sa týka riedenia, vystačím si s nádobkami, dve kadičky 100ml a som v suchu, vývojky si sám nerobím, pipeta mi je zatiaľ zbytočná
 
photographer-jolly
2013-06-27 07:44:35
príspevok od: haplo602
hmm ... ked sa clanok objavil tak som ho nemohol precitat cely lebo konto BASIC. teraz ho vidim cely ked som si dal zobrazit komentare ... bug alebo feature ?
..treba to tu všetko zamknúť....."Lomikare, Lomikare, do roka a do dne!...."

Majte sa!
 
ummagama
2013-06-27 19:42:28
príspevok od: admin
viete ze para bol preklep Uvedte, ktore pojmy su podla vas zle prelozene, kedze ako jediny zdroj je uvadza autorka cesku publikaciu. Autorka je externistka, ktora moze dat veci na pravu miesru.
Buduci tyzden na to sadnem budem mat viac casu a napisem co nie je korektne. Nie je to samozrejme ze by to bolo cele zle. A aj ten zdroj je dost stary
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované