Hore

Fotografie z iných svetov

Fotografovali ste už niekedy svetelné duny? Alebo bránu medzi dvoma dimenziami? Vydajte sa s nami na cestu úžasnými snovými krajinkami kde uvidíte scenérie, ktoré ste si doposiaľ nedokázali ani predstaviť. Vstupom do tohto sveta je refraktografia.

Zavrite sa na dve hodiny do tmavej miestnosti, vypnite mobil, nenechajte sa ničím vyrušovať. Refraktografia si vyžaduje trpezlivosť a čas na mnoho pokusov s rôznymi variáciami svetla. Podstatou tejto experimentálnej fotografickej techniky je zachytenie odrazeného, alebo rozloženého svetla priamo na snímač fotoaparátu. Úplná tma v miestnosti je teda ideálna. Akékoľvek okolité osvetlenie spôsobí na výslednom obraze nepekné fľaky a svetelnú hmlu, v ktorej prichádzate o detaily.

Na prvé pokusy budete potrebovať:

Fotoaparát s odnímateľným objektívom a funkciou Live-viewBodový zdroj svetla – nám sa najlepšie osvedčila jednoduchá LEDka, hoci sme experiment začínali s obyčajnou žiarovkovou baterkou krytou kartónom s dierkou. Ideálny zdroj by bol laser, ale baštrngovať laserom na “holý“ snímač je no-no.StatívObjekt odrážajúci svetlo – použiť môžete pohár so stopkou, sklenené guľôčky, či brúsený krištáľ.Upevnenie objektu odrážajúceho svetlo – ideálne sú napríklad Manfrotto 175F svorky

Postup práce 

Refractograph Tutorial from Rob Turney on Vimeo.

Možno sa Vám bude zdať jednoduchý, no v skutočnosti to chce dávku zručnosti, aby sme fotografovali skutočne to, čo chceme a nie iba neurčité oblaky svetla.

Prvým krokom by malo byť štúdium odrazu svetla od jednotlivých objektov, respektíve cez ne. Umiestnite si refraktujúci objekt ku stene a skúšajte na neho svietiť z rôznych vzdialeností a uhlov – sami uvidíte, ako sa vám svetlo rozkladá v závislosti od sklonu, dokonca aj časti svetelného kotúča, v ktorej sa objekt nachádza. Ak ste túto fázu zvládli, môžete začať s vlastnou refraktografickou tvorbou. Pustite si Dvořákovu symfóniu č.9 Z nového světa, umiestnite fotoaparát bez objektívu na statív a zapnite Live-view. Oproti senzoru umiestnite upevnený objekt, ktorý vám bude svetlo odrážať / rozbíjať. Nezabúdajte však, že musí byť upevnený flexibilne – ideálne je upevnenie na guľovom kĺbe. V tomto momente začína alchýmia, v ktorej znamená posun o desatinu milimetra rozdiel medzi vašim najlepším záberom a fotkou, ktorú pri triedení v Lightroome odsúdite nemilosrdným tlačidlom “X“. Ďalšiu chvíľu venujte pozorovaniu refrakcie na displeji cez Live-view. Hýbte svetlom a sledujte ako sa obraz mení. Potom upevnite svetlo, nasmerujte ho na objekt a hýbte ním – otvoríte si ďalšiu dimenziu a zistíte, že odraz od obyčajnej stopky pohára sa dá fotografovať aj hodinu. Refraktografia je otvorená akémukoľvek experimentovaniu – skúsili sme pracovať aj s viacerými zdrojmi svetla. Konkrétne sme okrem klasickej LEDky použili aj čelovku s troma malými…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
sherpa
2013-05-23 10:07:09
krasne! Krivan je TOP!! da sa povedat, ze taky Martincek v domacich HI FI podmienkach {pre nepohyblivych
 
tomatito
ocenenie redakciou 2013-05-23 14:05:20
to je velmi zaujimave
 
Dedo
2013-05-23 18:25:38
Skutočne veľmi zaujímavé - lepšie ako sveteľné kyvadlo, fotky sú vysoko pozerateľné a graficky príťažlivé. Pekná práca a riadna baviačka.
 
Juraj Lacko
2013-05-23 22:53:55
Vdaka za clanok nieco nove som sa dnes naucil, urcite vyskusam.
 
spektrum
2013-05-24 11:34:34
kedysi dávno som takto experimentovala s laserovými odrazmi na okrajoch krištálových predmetov a ich priemetoch n stenu
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované