Hore

Dvojexpozícia v digitálnej fotografii

Vyskúšajte dvojexpozíciu, najjednoduchšiu variantu multiexpozície, starej trikovej techniky.

Vyskúšajte dvojexpozíciu, najjednoduchšiu variantu multiexpozície, starej trikovej techniky.

Niektoré filmové fotoaparáty umožňovali na jedno políčko urobiť viacero expozícii. Pri viacnásobnom osvietení filmu sa expozície spočítavajú. Táto technika nebola veľmi používaná, pretože vyžadovala veľkú skúsenosť a predstavivosť. Ale mala a stále má svojich priaznivcov. Bola to jedna z ciest k fotografickému experimentu. Mohli ste napr. nafotiť teleobjektívom mesiac a dvojexpozíciou ho vložiť napr. do nočného záberu mesta alebo krajiny. Alebo navrstviť viac ohňostrojov na seba.

Táto technika prichádza teraz do módy. Doba je digitálna a film sme vymenili za snímač. Tak ako u filmu, ani u digitálov nemá funkciu viacnásobnej expozície, každý fotoaparát. Musíte si preto preštudovať návod, či váš konkrétny model túto funkciu má.

Viacnásobná expozície je vo svojej podstate jednoduchá. Pri jednotlivých expozíciach (väčšinou dvoch) sa zrátavajú jasy obidvoch expozícii. Ak dvakrát naexponujete 50% šedú plochu, dostanete vo výsledku bielu. 50% jas + 50% jas = 100% jas.

Ak vieme, ako viacnásobná expozícia funguje, dokážeme s trochou predvídavosti vizualizovať výslednú multiexpozíciu. Čím viac budete multiexpozíciu používať, tým lepší cit na výber motívov dostanete.

Druhy multiexpozície

Poznáme dva hlavné spôsoby pre prácu s multiexpozíciou. V prvom pri fotení upravujeme korekciou expozíciu, aby sme vo výsledku dostali správnu expozíciu. Jednoduchá matematika o zrátavaní jasov. Využitie? Napr. pri ťažkých svetelných scénach, typicky nočná fotografia mesta. Prvý záber nafotíte ešte keď je trochu viditeľného svetla, aby ste mali prekreslené tiene. Druhú expozíciu urobíte už po tme, keď sa rozsvietia svetlá. Medzi expozíciami sa fotoaparát nesmie pohnúť.


Dvojexpozícia nemusí byť na prvý pohľad rozlíšiteľná. Len skúsenejší divák sa zamyslí nad tým, že je mesiac nejaký väčší. Skúsený fotograf zase bude riešiť v hlave expozičný problém ako to, že nie je mesiac prepálený, keď má omnoho vyšší jas ako zvyšok scény.

V druhom spôsobe, ktorý teraz použijeme my, sa expozícia väčšinou neupravuje. Cieľom nie je riešiť expozičné problémy, ale vytvoriť obrazovú montáž priamo vo fotoaparáte. Využíva sa pritom exponovanie do tmavých plôch v prvom zábere. Vďačné sú siluety, tmavá brána uprostred svetlej steny a podobne.


V súčasnosti nesmierne populárny dvojportrét. Tento bol urobený priamo fotením, v počítači bola pridaná len textúra pokrčeného papiera. Najprv som odfotil siluetu bočného profilu. Stačilo len nasvietiť pozadie a nastaviť clonu tak, aby bolo naexponované čisto biele. Potom za do záberu doexponoval portrét na bielom pozadí.

Dvojexpozícia vo fotoaparáte

Nikon D800E

Funkciu Multiple Exposure som vyskúšal v dvoch fotoaparátoch. Prvým bol Nikon D800E. Funkciu nájdete v Menu Fotografování/Vícenásobná expozice. Urobiť môžete až 10 expozícii na seba. V ponuke je aj automatické nastavenie expozície. Pri spôsobe fotenia, kedy exponujete druhý záberu do tmavých plôch prvého, automatické nastavenie expozície vypnite.

Výsledok uvidíte až po odexponovaní obidvoch záberov, keď ich dá fotoaparát dokopy. Bohužiaľ táto funkcia nefunguje v režime živého náhľadu.

Nikon D800E, ale aj iné modely majú možnosť dodatočnej dvojexpozície. Túto funkciu nájdete v menu Retušovaní/Prolínaní snímku. Vyberiete si dva ľubovoľné zábery a necháte ich prelínať, pričom môžete nastaviť mieru prekrytia. A nepotrebujete ani žiaden Photoshop.


Prelínanie už nafotených záberov, vo fotoaparáte Nikon D800E.

Olympus OM-D E-M1

Jednoduchšie to bolo s fotoaparátom Olympus OM-D E-M1. Ten ukazuje výsledok v živom náhľade. Prvá expozícia zostáva zobrazená na displeji a na ňu sa premieta živý náhľad budúcej druhej expozície. Vďaka tomu nepotrebujete tak veľkú predstavivosť a s touto funkciou sa naučia ľahko pracovať aj začiatočníci.

Aj Olympus ponúka automatické nastavenie expozície (autogain), rovnako ako Nikon. Funkciu nájdete vo Foto Menu 2/Multiexpozícia. Olympus ponúka len dvojexpozíciu, ale viac ani nebudete potrebovať. Super je, že pre dvojexpozíciu môžete vybrať už ktorýkoľvek nasnímaný záber. Môžete tak mať pamäťovú kartu s predpripravenými zábermi, na ktoré budete exponovať druhý záber.

Obidve varianty nemožno priamo porovnať so snímaním na film, kde exponujete jedno konkrétne políčko filmu. V digitálnom fotoaparáte vznikne dvojexpozícia postrpocesingom z dvoch jednotlivých záberov. Rovnako to môžete urobiť v počítači. Vytvorenie vo fotoaparáte je pre mnohých viac fotografické, aj keď obraz vznikne rovnako, ako v počítači.


Na displeji Olympusu OM-D E-M1 vidíte prelínanie v živom náhľade. Na displeji nie je výsledný efekt, je to skôr vizuálna pomôcka pre kompozíciu a výber motívu.


Následujúce zábery boli vytvorené pomocou funkcie Multiexpozícia, pričom v ateliéri som pred bielym pozadím nafotil niekoľko siluet. V meste som si potom vybral niektorú z nich a hľadal námety na preľnutie.


Tieto siluety som nafotil v našom redakčnom ateliéri. V meste som potom hľadal motívy, ktoré by som do nich vložil.




Následujúce zábery som urobil už priamo v teréne z dvoch fotografií snímaných na seba.








Počítačová dvojexpozícia

Techniku dvojexpozície môžete urobiť aj v počítači. Pokiaľ váš fotoaparát túto funkciu nemá, nemáte ani iné východisko, ako sa k želanému efektu dopracovať. Digitálna dvojexpozícia nie je vôbec ťažká. Vyžaduje základné znalosti práce s vrstvami.

Základom úspešnosti sú vhodné podkladové fotografie. Pri ich snímaní premýšľajte rovnako, akoby váš fotoaparát funkciu multi exposure mal. Pri vrstvení priamo vo fotoaparáte väčšinou začíname s expozíciou siluety alebo rámu, potom do nej umiestníme druhú expozíciu, napr. textúru.

V počítači to robíme naopak. V spodnej vrstve umiestňujeme textúru a do vrstvy nad nou siluetu alebo ram. Hornej vrstve (layer) stačí dať spôsob prekrytia “screen”. Pokiaľ s vrstvami nijako nemanipulujete (posúvanie, otáčanie, úprava expozície, použitie masiek…), urobili ste presne to, čo fotoaprát s funkciou multi exposure.

Komu neprekáža, po etickej stránke, pokročilejšia úprava fotografií, môže použiť aj ďalšie funkcie. Najčastejšie sú to funkcie pre pridanie kontrastu, zvýraznenie siluety, vyretušovanie neželaných častí obrazu, práca s priesvitnosťou a podobne. Kombinovať môžete aj viacero fotografií. Vyskúšajte aj iné spôsoby prekrytia, napr. Lighten, Color Dodge, Linear Dodge, Lighter Color.

Výhodou počítačovej multiexpozície je, že môžete postupne zbierať materiál a spojiť ho neskôr. Skúšať môžete rôzne kombinácie, nebojte sa siahnúť ani do archívu.

Nakoniec malá ukážka dvojexpozície v programe Adobe Photoshop CC.


Základ tvorí vhodne zvolená dvojica fotografií. Mojou základnou fotografiou bude silueta ulice a žeriavov. Veľká tmavá plocha v ľavej časti je ideálna pre umiestnenie druhej zložky. Tú tvorí fotografia sošky na tmavom pozadí. Možno sa vám obsahovo zdá výber fotografií divný, sú nasnímané necelých 30 metrov od seba. Jedna na cintoríne a druhá zobrazuje Cintorínsku ulicu.


Fotografiu sošky som stranovo prevrátil, aby sa pozerala do vnútra fotografie. Nad ňu som do vrstvy umiestnil fotografiu ulice a prelínanie nastavil na Screen. Potom som upravil veľkosť a polohu fotografie sošky nástrojom Edit/Free Transform (CTRL+T).


Pre doladenie som použil vrstvy úprav. Prvou som previedol fotografiu do ČB, následne som upravil kontrast pomocou vrstvy Curves (krivky), vytvorením “S”-krivky som zvýšil kontrast medzi svetlými a tmavými plochami.


Po tom, čo som ešte mierne upravil pozíciu sošky, som vrstvy zlúčil a pomocou nástroja Burn Tool som stavil niektoré miesta, tak aby som dostal v siluete len čiernu plochu.


Výsledná fotografia, ktorá vznikla veľmi podobným spôsobom, ako dvojexpozícia vo fotoaparáte.




Vo fotoeditore sú vaše možnosti neobmedzené. Môžete sa pokúsiť dvojexpozíciu napodobniť verne, alebo sa ňou voľne inšpirovať.


Na internete nájdete množstvo inšpiratívnych fotografií, ale aj návodov. Táto fotografia vznikla v Photoshope. Ako, to si môžete prečítať na inšpiratívnej stránke Abduzeedo.com. Stiahnuť si môžete aj pozadie na monitor alebo tablet.

Záver

Viacnásobná expozícia je stará triková technika. Ako aj u iných techník, digitalizácia a počítačové spracovanie ju posúva na úplne inú úroveň, možnosťami spracovania. Mnohé pokročilé fotoaparáty majú túto funkciu zabudovanú. Ak nie, nezúfajte. Nie je problém napodobniť ju v počítači.

Zapamätajte si, že druhý záber môžete vložiť (doexponovať) len do dostatočne tmavých plôch.

Prajem veľa zdaru a dúfam, že sa s vašimi výtvormi stretneme v galérii.










Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Martin8101
2014-03-21 07:06:35
Hmmmm... clanok fajn, ako vzdy. Len tu mam trochu problem, ze nic z toho sa mi nepaci, takze nevidim dovod, preco to vobec robit.
Btw, fotka Izzyho nie je dobre naexponovana - pery jedneho a druheho snimku su presadene/posunute... Pekny den
 
tHono
2014-03-21 10:19:34
moznost viacnasobnej expozicie svojhocasu vyuzil jeden cesky fotograf ked sfotil nocnyVaclavak,zaujimavostou bolo ze exponoval asi 200 x pocas niekolkych hodin v noci ,dosiahol tym ,ze na fotke neboli ludia,je to info z čs fotografie z roku cca 1978
 
Simpler
2021-01-25 10:11:11
Niečo podobné som tiež skúšal, išlo však iba o jednu expozíciu
 
jozef84
2021-01-25 12:06:24
Karol, urobil si kus práce. Z tvojej práce môže následovník len vyťahovať z archívu tvoje príspevky a stále to bude aktuálne.
 
Johnnny
2021-01-28 08:27:15
Skvely clanok. O tejto moznosti sice tusim, ale nikdy ma nenapadlo ju pouzit ani sa v tom hlbsie vrtat.

Dakujem
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované