Hore

ON1 Effects 2019 (Mac OS)

Dobrý editor fotografií nemusí byť drahý, pri troche snahy ho môžete mať zadarmo.

Vďaka registrácii na on1.com som dostal email, že program ON1 Effects 2019 si môžem stiahnuť zdarma, bežná cena je 59 USD. Dobre poslúži začínajúcemu fotografovi, alebo ako RAW konvertor nainštalovaný na notebooku, pre príležitostné úpravy na cestách. Rozhodol som sa, že program vyskúšam. Tento článok nie je návodom, čitateľa má len zoznámiť s funkciami tohto fotoeditora. Program je k dispozícii len pre Mac OS.

Program je grafický editor pracujúci len s bitmapovými formátmi. Program nepracuje priamo s RAW a pri pokuse o jeho otvorenie z neho vyvolá JPG, TIFF alebo PSD, s ktorými môžete potom v programe pracovať. Samozrejme priamo podporuje spomenuté formáty, čo využijú najmä tí, ktorí fotia do JPG.

ON1 Effects 2019 pri inštalácii nainštaloval aj plugin podporu pre Lightroom a Photoshop. Osobne to považujem za zbytočnosť, pretože LR aj PS sú predsa len lepšie programy. Viac ma potešila integrácia do programu Fotky (Mac OS), ktorý poslúži ako knižnica.

ON1 Effects 2019 je v mnohom podobný programu Luminar. Tiež využíva presety a filtre a rovnako umožňuje aj lokálne úpravy. Je na užívateľovi, aký spôsob úprav zvolí, či začne aplikáciu presetu, alebo použije rôzne funkcie úprav (filtre). Efektov a filtrov sú stovky, nájdete tu LUT tabuľky, rámiky, textúry, efekty reflexov a veľa ďalšieho.

Grafické rozhranie a základné nástroje

Grafické rozhranie je navrhnuté prehľadne a účelne. Naľavo sú nástroje, presety a efekty, uprostred fotografia a napravo použité efekty a lokálne úpravy. Bočné panely sa dajú ukryť, príslušné ikonky nájdete v spodnom toolbare.

V pravom paneli hore nájdete navigáciu, histogram, informačný panel a panel histórie úprav. Úplne vľavo nájdete nástroje pre orez, lokálne úpravy, retušovanie, maskovanie.

Obsah horného pásu sa mení podľa vybraného nástroja.

Grafické rozhranie je jednoduché a prehľadné.

Presets

Presety sú komplexné úpravy, pri ktorých sú použité filtre. Sú navrhnuté programátormi. Rozdelené sú do skupín podľa žánru alebo charakteristických úprav. Ak otvoríte niektorú skupinu, ukážu sa náhľady jednotlivých presetov, ak sú pre vás príliš malé, kliknite na ikonku štyroch obdĺžničkov pri názve skupiny, otvoria sa vám náhľady na celú obrazovku. Obľúbene presety môžete označiť srdiečkom, pridajú sa do skupiny Favorites. Na konci zoznamu skupín nájdete naposledy použité presety (recently used).

Ak na fotografiu aplikujete preset, v pravom paneli sa ukážu aktuálne použité efekty, ktoré môžete samozrejme ďalej upravovať, vymazávať, alebo pridávať ďalšie. V menu Settings môžete svoje úpravy uložiť ako preset (Save Settings as preset…).

Presety sú v ľavom paneli. V pravom vidíte, aké filtre preset použil. Samozrejme môžete fitre upravovať, pridávať a mazať.

Presety si môžete prehľadne zväčšiť na celú obrazovku.


Na stránke ON1 nájdete množstvo presetov na stiahnutie.
Nájdete ich tu: https://www.on1.com/photo-presets/.




Effects/Filters

Pravý panel Effects sústreďuje globálne filtre pre jednotlivé globálne úpravy. Rovnako ako presety sú rozdelené do skupín. Aj tu si môžete zväčšíť náhľady na celú obrazovku (v ľavom paneli).

Najlepšie je s filtrami pracovať z pravého panela. Kliknete na tlačiflo “Add Filter” a vyberiete konkrétny filter. Postupne pridáte filtre, ktoré chcete použiť. Každý filter má viacero parametrov, takže sú to komplexnejšie úpravy. Ak ste zvyknutý na prácu v RAW konvertore, kde sa používajú jednoduchšie funkcie, môže vám zo začiatku pripadať použitie filtrov chaotické. Obľúbené funkcie budete musieť chvíľu hľadať.

To, že program nie je zameraný len na začiatočníkov, dokazujú pokročilé funkcie, ako režimy prelínania a filtrovanie aplikovania efektov. Môžete ich použiť globálne na všetky filtre, alebo na jednotlivé filtre.

Aj filtre nájdete v ľavom paneli. Pridávajú sa z pravého panela kliknutím na “Add Filter”.


Prehľadnejšie zobrazenie filtrov na celú obrazovku.

Locals

V pravom paneli nájdete záložku Locals pre lokálne úpravy. Lokálnych úprav môžete použiť viacero. Pridávate ich kliknutím na “Add Adjustment”. Do režimu lokálnych úprav sa dostanete kliknutím na “Local” v pravom paneli. V hornom toolbare nájdete nastavenie štetca alebo prechodového filtra, v pravom paneli sú jednotlivé nastavenia účinku štetca alebo prechodového filtra.

Ukážka použitia lineárneho prechodového filtra.

Záver

Ak máte trpezlivosť počkať si na email s odkazom na stiahnutie ON1 Effects 2019 zadarma (musíte sa najprv registrovať), môžete mať bezplatne zaujímavý program na úpravu fotografií, ktorý funguje samostatne, alebo aj ako plugin pre Lightroom a Photoshop.

Základom práce s programom je využívanie presetov, ktoré môžete ďalej upravovať. Tento štýl bude vyhovovať najmä začiatočníkom, ktorý zatiaľ postprocesing dobre neovládajú. K dispozícii sú však aj pokročilé manuálne úpravy.

ON1 Effects 2019 nie je jeden z tých lacnejších programov, ktorý si nainštalujete a zistíte, že nič poriadne nevie. Presety sú vydarené, funkcionalita je až prekvapivo bohatá, hoci na prvý pohľad ukrytá. Aj keď používate niektorý z pokročilých RAW konvertorov, alebo Photoshop, môže byť ON1 Effects 2019 doplnkom pre rýchlu aplikáciu presetov. Fotografiu máte upravenú bleskovo.

Upravenú fotografiu môžete exportovať do rôznych formátov. K dispozícii sú pokročilé exportné nastavenia, vrátane pridania vodoznaku, alebo dodatočného doostrenia.


Ak by ste si chceli program kúpiť, zvážte, či Luminar 3 nie je lepšou alternatívou. Predsa len má aj funkciu knižnice a využíva umelú inteligenciu. ON1 Effects 2019 sa vyplatí, ak si ho zoženiete zadarmo. Je len na vás, akému programu dáte prednosť, každý si môžete vyskúšať zdarma v tzv. trial verzii.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované