Hore

Možnosti spracovania RAW

Aj vďaka bezzrkadlovkám je používanie formátu JPG na vzostupe. Nič to nemení na tom, že to nie je práve kvalitný formát.

Za jeho rastúcou popularitou je lepšie spracovanie obrazu priamo vo fotoaparáte, atraktívne obrazové profily a efektové funkcie. Kto ich chce využívať, musí chtiac-nechtiac JPG používať. JPG by si zaslúžil dôstojnejšieho nástupcu so 16 bit. farbami a menej deštruktívnou kompresiou.

To, že sa JPG začína viac používať, neznamená, že RAW stráca na význame. Práve naopak, stále je to formát, ktorý zaznamená všetky možne informácie zo snímača a dovoľuje vykonávať úpravy, ktoré u JPG nie sú možné alebo len obmedzené. Programy pre spracovanie RAW sa neustále vylepšujú. Zlepšuje sa spracovanie obrazu, pribúdajú nové funkcie. Staršie fotografie teraz môžete upraviť lepšie a kreatívnejšie.

Pri fotení do formátu JPG sa naň aplikuje vybraný profil s ďalšími nastaveniami spracovania obrazu. Obrazový profil určuje, aká paleta farieb bude použitá, ovplyvňuje kontrast, saturáciu, doostrenie. Ďalšie nastavenia ovplyvňujú softvérové rozšírenie dynamického rozsahu a odšumovanie. JPG sa dá ďalej upravovať v počítači, ale k dispozícii máte menej nástrojov a máte menej možností. Niektoré úpravy vykonané priamo vo fotoaparáte už nemôžete zmeniť. Napr. silnejšie odšumenie, potláčajúce jemné detaily, príliš vysoký kontrast alebo saturáciu a artefakty nimi spôsobené. Obmedzená je možnosť opravy zlého vyváženia bielej, zlej expozície, zmeny farebnej palety. A z monochromatickej fotografie farebnú tiež neurobíte. RAW je vždy minimálne zálohou, ak niečo zle nastavíte alebo sa v budúcnosti rozhodnete fotografiu upraviť inak.

JPG priamo z fotoaparátu. Expozícia je správna, chýba však kontrast jasov a farieb. Pri takto exponovanom zábere nie je problém ho upraviť v počítači.

Upravený RAW. Plne pod kontrolou sú všetky parametre úprav, konvertor využíva aj obrazové informácie, ktoré na monitore ani nevidíte.

Pozrime sa na výhody spracovania RAW a na možnosti, ktoré prinášajú najnovšie programy pre jeho spracovanie.

Vyváženie bielej

Hneď od počiatku využívania formátu RAW bola možnosť zmeniť vyváženia bielej veľkou výhodou. Pri fotení do JPG, ak je WB nastavená nesprávne, máte len malú šancu zachrániť farebnosť záberov. Pri RAW môžete meniť WB podľa ľubovôle, bez vplyvu na kvalitu. Informácia…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované