Hore

Dajte to na “papier”

Prečo je papier v úvodzovkách? Budeme šetriť naše lesy a použijeme papier digitálny. Tento malý tutoriál je určený začínajúcim užívateľom Photoshopu, ale postup môžete použiť aj u iných pokročilejších editorov.

Papier nie je len biely a hladký. Má nespočetné množstvo podôb, ktoré definuje farba, textúra a aj chybičky krásy v podobe pokrčenia, fľakov atď. Pri tlači fotografií môžete voliť z rôznych papierov, pričom môžete zámerne využiť ich farbu a textúru na podporenie celkového vzhľadu fotografie. Niekde sa hodí žiarivo biely hladký papier, inde napríklad slonovinovo biely s výraznou textúrou.

Digitálne fotografia je čistá a ak k nej chceme pridať textúru a farbu papiera môžeme to spraviť tak, že ju vytlačíme a potom zoskenujeme. Oveľa viac možností máme ale v počítači. Textúru papiera vieme digitálnej fotografii ľahko pridať.

Kde vziať papier

Najdostupnejším zdrojom digitálneho papiera je internet. Stačí použiť vyhľadávač obrázkov a zadať do neho príslušné kľúčové slová “paper”, “old paper”, “paper texture”, “grunge paper” atď. Upresnite pri vyhľadávaní rozlíšenie, ktoré budete potrebovať. Ak budete fotku publikovať na internete, postačuje vám približne Full HD rozlíšenie.

Množstvo textúr nájdete cez internetový vyhľadávač a to aj vo vysokom rozlíšení.

Papierové textúry sú aj v ponuke fotobánk, tam si však za ne už zaplatíte, no sú tam vo vysokom rozlíšení.

Ak chcete originálne textúry, môžete si ich naskenovať alebo prefotiť. Dobrým zdrojom sú napríklad prázdne stránky starých kníh, zadné strany starých máp a pod.

Pusťme sa do ,,photoshopovania"

Postup ako fotografii pridať textúru papiera je jednoduchý a zvládnu ho aj začiatočníci, ovládajúci základy práce s Photoshopom.

Originál fotografie, na ktorú budeme aplikovať textúru papieru.

Prácu s akýmkoľvek programom urýchľuje znalosť klávesových skratiek najpoužívanejších funkcií. Tie si uvedieme aj v tomto návode. Skratiek nepotrebujete veľa, stačí tucet a hneď vám ide práca od ruky. Photoshop je dostupný pre platformy PC a MAC. Skratky sú rovnaké, rozdiel je len v tom, že kde sa pri Windows…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fair_play
2015-12-04 15:58:49
Vďaka za návod. Určite vyskúšam.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované