Hore

Obrazové profily Fujifilm I.

Obrazové profily sú jednou zo silných stránok fotoaparátov Fujifilm. V prvej časti sa budeme venovať farebným.

Obrazové profily nájdete v každom pokročilejšom fotoaparáte. Ovplyvňujú ako bude spracovaný obraz. Vplývajú na reprodukciu farieb, ich saturáciu, na kontrast, gradáciu a niekedy aj na doostrovanie. Niektoré sú univerzálne, niektoré špecializované pre rôzne motívy alebo žánre. V ponuke nájdete vždy základný neutrálny profil, potom profil so zvýraznenými farbami a vyšším kontrastom. Ďalej profily pre portrétnu a krajinársku fotografiu ako aj jeden, či viac monochromatických profilov. Lepšie fotoaparáty umožňujú profily upravovať alebo si vytvoriť aj vlastné profily. Od ostatných výrobcov fotoaparátov sa Fujifilm odlišuje v tom, že ich obrazové profily majú vzor v reálnych filmových materiáloch. I to je jeden z dôvodov veľkej popularity fotoaparátov Fujifilm X. Mnohí tvrdí zástancovia fotenia do formátu RAW, zmenili názor a začali fotiť aj do JPG, práve kvôli vydareným profilom.

Obrazový výstup digitálnych fotoaparátov je do veľkej miery sterilný, príliš verný, chýba mu výraznejší charakter, tak typický pre filmové materiály. Fotografi sa preto snažia fotografie upravovať tak, aby vyzerali ako fotené na film. Sú firmy, ktoré sa špecializujú na softvér, ktorý filmy simuluje, asi najznámejšie sú presety VSCO pre Lightroom. Fujifilm využíva svoje dlhoročné skúsenosti s výrobou filmového materiálu, ostatný výrobcovia fototechniky filmový materiál nevyrábajú a ani nevyrábali. Inžinieri od Fujifilm analyzovali najpopulárnejšie filmy a ich simuláciu zapracovali do digitálnych fotoaparátov radu X. Nie je to teda len obyčajné nastavenie saturácie, gradácie a kontrastu.


Nejeden z vás pozná film, ktorý sa skrýva v tejto krabičke. Jeho charakteristické podanie farieb bolo inšpiráciou pre jeden z obrazových profilov v digitálnych fotoaparátoch Fujifilm.

Tí, ktorí fotografovali na film, vedia že filmy majú rozdielny charakter. Pri fotení si vyberali film podľa toho čo budú fotiť a aký chcú mať výsledok. Toto robíme na digitáloch výberom obrazových profilov. Tí, ktorí na film nikdy nefotili, vedia že obrazové profily vplývajú na spracovanie obrazu. Vzhľadom na jedinečnosť profilov Fujifilm je však dobré vedieť, že na obraz vplývajú inak, ako u ostatných značiek. Názvy ako Velvia, Provia, Acros atď. im nemusia nič hovoriť. Preto je dobré si o profiloch niečo naštudovať a pochopiť, kde majú svoj analógový vzor a ako ich používať.

Obrazové profily sa pre spracovanie obrazu použijú ak fotografujete do formátu JPG. Pri fotení do formátu RAW, záleží na možnostiach použitého RAW konvertora, či dokážete pri jeho vyvolaní tiež použiť obrazové profily zodpovedajúce tým vo fotoaparáte.





V tejto časti si predstavíme farebné profily. Pozor, niektoré profily sú vyhradené len najvyšším modelom fotoaparátov (X-T1/X-T2, X-Pro1/X-Pro2).

To, že profily vo fotoaparátoch Fujifilm sú navrhnuté podľa reálnych filmových materiálov má svoje výhody aj nevýhody. Výhodou je odlišnosť od profilov u iných značiek. Fotografie z Fuji majú svoj jedinečný charakter. Táto farebnosť je overená desaťročiami a mnohí fotografi ju majú trvale zapísanú do pamäte. Na druhú stranu, len ťažko budete u profilov Fujifilm hľadať farebnú vernosť. To si ukážeme pomocou X-Rite Colorecheckra Passport.

Provia - štandard

Provia je označenie profesionálnych farebných inverzných filmov (diapozitívov) Fujifilm. Provia tvorí základ ponuky, je to univerzálny film pre všestranné použitie. Vyznačuje sa reprodukciou jemných prechodov a hĺbkou. Farby sú prirodzené a živé. Aj preto jeho simuláciu nájdete v ponuke obrazových profilov hneď na začiatku.


Univerzálny profil Provia poskytuje dobre saturované farby, pričom zachováva dostatočný dynamický rozsah s dobre prekreslenými svetlami a tieňmi.


Ateliérový portrét s vysokým kontrastom. Profil Provia je príliš saturovaný.


Profil PRO Neg STD je menej saturovaný a v tieňoch má lepšiu kresbu.

Provia je najuniverzálnejší obrazový profil so stredným kontrastom a saturáciou. Odporúčam ho začiatočníkom, ktorí ešte nemajú skúsenosti s používaním profilov. Kvôli univerzálnosti je to však profil s najmenej výrazným charakterom.

Velvia - sýte farby

Velvia je označenie profesionálnych farebných inverzných filmov (diapozitívov) Fujifilm. Na rozdiel od univerzálnej Provie, je to film určený najmä pre krajinársku a cestovateľskú fotografiu. Film sa vyznačuje vysokou obrazovou kvalitou a výraznejšou saturáciou farieb. Fotografi si ju obľúbili najmä kvôli podaniu modrej a zelenej farby, ktoré sa často v prírode vyskytujú.


Žiarivá zelená je pre Velviu charakteristická.


Vysoký kontrast a saturácia farieb profilu Velvia môžu spôsobiť stratu detailov. Odtiene červenej sú zliate, došlo k posterizácii. Ak ste fotili len do JPG, táto chyba už nepôjde opraviť.

Velvia je veľmi kontrastný a saturovaný profil. Nemusí vyhovovať tým, ktorí majú radi čo najbohatšie poltóny s maximálnym prekreslením svetiel a tieňov, pretože u Velvii nájdu presný opak.

Astia - tlmené farby

Ďalším z legendárnych inverzných filmov Fujifilm je Astia. Vyniká najmä skvelou reprodukciou pleťových odtieňov. Je to špecialista na portréty. Nachádza uplatnenie pri fotení portrétov a módy, ale aj pri fotení interiérov a v produktovej fotografii. Oproti štandardnej Provii otepľuje studené farby (zelená, modrá), čo môže vyhovovať niektorým fotografom krajiny.


Profil Provia.


Profil Astia má výrazný vplyv na červenú farbu. Pleť má menej ružový nádych. Všimnite si zmenu červeného loga na čapici. Zároveň sa oteplila zelená farba.

Aj keď je Astia špecialistom na portréty, jej mäkkú tonalitu môžete využiť všade tam, kde potrebujete lepšie prekreslenie svetiel a tieňov ako u Provie.

Classic chrome - nižšie saturované farby

Tak tu už v názve nemáme žiadny film. Názov tohto profilu poukazuje na univerzálny inverzný materiál. Užívatelia fotoaparátov Fujifilm prirovnávajú charakter tohto profilu k filmom Kodak chrome s mierne tlmenými jemnými farbami.


Tlmené farby profilu Classic Chrome si všimnete najmä na oranžových a červených strechách.


Oproti Velvii sú farby tlmené, všimnite si však oveľa lepšie prekreslenie lupeňov ruže. Saturáciu ľahko pridáte v počítači a máte ju plne pod kontrolou.


Classic profil nemusí vyhovovať tým, ktorí majú radi “žiarivejšie” farby.


S profilom Velvet.

Classic chrome je profil s výrazným retro charakterom. Vyhovovať bude tým, ktorí obľubujú lomografiu, polaroidy, jednoducho vintage štýl. Jeho tlmené farby nepútajú toľko pozornosti a nechajú vyniknúť svetlo, tvary a textúry. Nehodí sa, ak potrebujte verné farby.

PRO Neg STD a PRO Neg HI - portrét

Provia, Velvia, Astia a Classic chrome sú profily inšpirované inverznými filmovými materiálmi (diapozitívmi). Pro Neg profily sú inšpirované negatívnymi filmovými materiálmi. Konkrétne sa jedná o profesionálny negatívny film PRO 160NS, často používaným pri fotení v ateliéri. Podobne ako inverzná Astia je to film s optimalizovanou reprodukciou pleťových tónov. Farby sú mierne tlmené, prechody sú jemné. Verzia PRO Neg HI je kontrastnejšia ako PRO Neg STD, zachováva však rovnakú farebnú paletu.


Profil PRO Neg STD poskytuje najväčší dynamický rozsah. Prekreslenie tieňov je najlepšie.


Komu pri Astii chýbalo v pleťovke trochu ružovej, môže použiť PRO Neg HI.


S profilom PRO Neg STD dosiahnete najlepšie prekreslenie tieňov. Saturácia farieb je nízka. Ak vám živšie farby chýbajú, môžete cez Quick menu fotoaparátu pridať saturáciu

Profily s bohatými poltónmi, výborným prekreslením tieňov a svetiel sú síce optimalizované farebnou reprodukciou pre portrétnu fotografiu, ale využitie nájdu všade tam, kde potrebujete zachytiť veľký dynamický rozsah, alebo chcete fotografie v JPG neskôr výraznejšie upravovať. PRO Neg HI je vhodný aj pre video, ak chcete neskôr aplikovať colorgrading.

Vplyv profilov na saturáciu a kontrast ľahko pochopíte z obrázku. Ako vidno Provia sa nachádza presne uprostred, zastupuje štandardný profil pre univerzálne použitie. Astia je jemnejšia a zároveň mení reprodukciu pleťových tónov. Ak potrebujte neutrálny/prirodzený profil s bohatšími poltónmi, lepším prekreslením svetiel a tieňov, vyberte si Pro NEG STD. Ak sa vám zdá už príliš šedivý, použite jeho kontrastnejšiu verziu Pro NEG HI.

Vyšší kontrast, ale tlmené farby ponúka profil Classic chrome. Ak chcete veľmi výrazné farby a vysoký kontrast, zvoľte Velviu.

Colorchecker DNG profil

X-Rite Colorchecker Passport je referenčná tabuľka s presne danými farbami. Fotografovi slúži ako vizuálna pomôcka pri úpravách. Umožňuje aj vytvoriť pre fotoaparát obrazový profil DNG, zabezpečujúci vernú reprodukciu farieb. Môžeme to prirovnať ku kalibrácii a profilácii monitora. Ak vyžadujete od svojho fotoaparátu skutočnú vernú reprodukciu farieb, je vytvorenie DNG profilu pomocou referenčnej tabuľky jediným riešením. Väčšina fotografov nepotrebuje presne verné farby. Farby upravuje podľa vlastného cítenia. Verné farby potrebujeme pri produktovej fotografii, kde je skutočne dôležité, aby boli reprodukované presne. Nechcete predsa, aby si niekto objednal fialový sveter a dostal modrý?


Fotografia vyvolaná z RAW, po aplikovaní DNG profilu vytvoreného pomocou Colorcheckra. Toto je najvernejšia reprodukcia farieb.


Porovnanie reprodukcie referenčnej tabuľky s rôznymi profilmi Fujifilm, priamo z fotoaparátu.

Pri produktovej fotografii, kde je vyžadovaná farebná vernosť, sa nevyhnete vytvoreniu presného obrazového profilu.

Ďalšie nastavenia profilov

Výber obrazového profilu je základom nastavenia spracovania obrazu priamo vo fotoaparáte. Vďaka možnosti ďalšieho nastavenia spracovania obrazu si môžete každý profil prispôsobiť. Osobne mi napr. u niektorých vadí horšia kresba v tieňoch. Prispôsobenie profilov je jednoduché, stlačte tlačidlo Q (Quick menu) a upravte parametre H Tone, S Tone a Color.

Color - ovplyvňuje saturáciu (živosť) farieb, plusové hodnoty saturáciu pridávajú (živé farby), mínusové uberajú (tlmené farby).

S Tone - vplýva na prekreslenie tieňov.  Pri nastavení plusových hodnôt sa kresba v tieňoch zlepšuje, pri mínusových dochádza k strete kresby.

H Tone - vplýva na prekreslenie svetiel. Pri nastavení mínusových svetiel sa kresba vo svetlách zlepšuje (menšie riziko prepalov), pri plusových sa jas svetiel zvýši, hrozí vyššie riziko prepalov.

Záver

Nezabudnite, že profily vplývajú na reprodukciu farieb a využívajú pri tom rozličné farebné palety. I keď sú nejaké odporúčania ohľadom výberu profilov, rozhodujte sa podľa vlastného uváženia. To vyžaduje samozrejme dôkladné odskúšanie.

V pokračovaní sa budeme venovať profilom monochromatickým.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
šereda
2016-09-28 06:52:26
fajn clanok, fuji este musi zapracovat na Fuji Reala a mono novinka Acros sa snad dostane aj do starsich modelov
 
Krtko fotografom
2016-09-28 07:42:40
Perfiš článok .
 
vetinari
2016-09-28 09:08:32
super clanok. dakujem.
 
blahoslav J B Art
2016-09-28 10:14:48
vdaka za clanok v mene marginalizovanych a znevyhodnenych skupin fotografov a LGBTIFOP komunity
tesim sa na Fujipokracovanie II.
 
zvonec
2016-09-28 11:07:24
Dakujem za clanocek, super. V casoch analogovych som sa nikdy nedonutil fotit na Velviu, nuz tak zostalo to takto na stare Digi kolena si aspon uzivat simulaciu.
Tymto pozdravujem tiez Roba alias IvanaKortisa, ktory robi stale na analogu s Velviou divy....
 
Elvis0612
2016-09-28 14:57:13
Super clanok
 
Paulie
2016-10-03 19:50:43
príspevok od: šereda
fajn clanok, fuji este musi zapracovat na Fuji Reala a mono novinka Acros sa snad dostane aj do starsich modelov
Mne staci, ak bude acros dostupny v povodnej forme este vela rokov, pripadne aj dlhsie.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované