Hore

Fototechnika » Recenzie

Najnovší článok z kategórie
Výhody a nevýhody cropu

Výhody a nevýhody cropu

V systémových fotoaparátoch, teda tých s vymeniteľnými objektívmi, ktoré používajú fotografi-entuziasti a profesionáli, sa používajú 4 rôzne veľkosti snímača. Sú to stredný formát, plný formát, APS-C a 4/3 formát.

2020-09-14 06:00:00
Karol Srnec
3
3208
 
 
  • 25798
    10

    8 alebo 16 bitov?

    Vaše digitálne fotografie sú čísla. Nie je to fotografia, kým čísla neinterpretuje výstupné zariadenie digitálnou (monitor) alebo analógovou (tlačiareň) formou.

  • 9755
    34

    Aký snímač mi stačí?

    Jakub Dolinský vo svojom článku dobre zhrnul dôležité parametre snímačov. Rozhodol som sa na jeho článok naviazať, najmä z hľadiska výberu fototechniky pre začiatočníka.

  • 5528
    6

    APS-C - ideálny kompromis?

    Prv, ako si niečo povieme o APS-C snímačoch a fotoaparátoch, ktoré ich používajú, pozrieme sa krátko do minulosti.

  • 5057
    26

    Canon C-RAW a Dual Pixel RAW

    Určite veľa užívateľov zrkadloviek a bezzrkadloviek Canon, hlavne tých menej skúsených, ale možno aj dlhoročných rutinérov, ani nevie, aké sú možnosti práce s formátom Canon RAW. Jednoducho len nastavia fotenie do RAW a potom z neho vyvolajú fotografie. Preto si predstavíme dve funkcie, spojené s formátom RAW u vybraných modelov Canon EOS.

  • 5380
    14

    Digitálne záznamové médiá

    Článok o histórii záznamových médií nás stručne previedol od prvých pokusov zachytiť obraz až po súčasné digitálne technológie. Zatiaľ čo v predošlom článku sme sa venovali predovšetkým samotnej chronológii, v tomto by som sa rád upriamil na digitálne záznamové médiá používané v súčasnej fotografii.

  • 12122
    22

    Dôležité parametre digitálnych senzorov

    Všeobecne platí, že čím máme väčší čip, tým kvalitnejšiu fotografiu môžeme dostať. Väčšia plocha čipu predstavuje väčšiu zbernú plochu svetla.

  • 2265
    0

    Duálny slot

    V začiatkoch digitálnej fotografie sa nasnímané zábery ukladali do vstavanej pamäte fotoaparátu. Istý čas bolo bežné, že kompakty mali menšiu pevnú pamäť, aby zákazník mohol fotografovať hneď, ako vybalil nový fotoaparát a nemusel si hneď kupovať pamäťovú kartu. Dnes je štandardom, že sa fotí len na pamäťové karty.

  • 5852
    3

    EVF vz. hľadáčik zrkadlovky

    K napísaniu tohto článku ma inšpirovala diskusia, ktorá prebehla pod jednou z mojich recenzií. Je to čisto môj názor vychádzajúci z mojej fotografickej praxe.

  • 11832
    11

    Farebné profily

    Nie je to ani tak dávno, keď fotograf vplýval na reprodukciu farieb tým, že si vybral určitý typ filmu. Na portrét Kodak Portra, na krajinku Fuji Velvia, keď chcel čiernobiele fotky, tak napr. Ilford Delta. Niektoré filmy sa stali legendárne. Každý film mal svoju špecifickú reprodukciu farieb, kontrast, zrno, dynamický rozsah.

  • 4321
    4

    Fine Art pre každého

    Fine Art je magické slovo, všeobecne popisuje výtvarné umenia, vo fotografii ale predstavuje vrchol umeleckého snaženia fotografa.

  • 9616
    0

    Firmvér

    Digitálne fotoaparáty majú v sebe procesory, tie najlepšie aj niekoľko s viacerými jadrami. Vo vnútri fotoaparátu tak máte vlastne malý počítač, ktorý zabezpečuje čítanie a spracovanie obrazových dát, zaostrovanie a vlastne všetky operácie, ktoré sa vo fotoaparáte vykonávajú. K tomu je samozrejme potrebný softvér, ktorý sa označuje ako firmvér. Je to uzatvorený operačný systém.

  • 11446
    92

    Fotografujeme do JPEG

    Súborový formát JPEG aj aj dnes stále najpopulárnejším spôsobom uchovávania digitálneho obrazu. Vo východiskovom nastavení ponúkajú túto možnosť všetky súčasné fotoaparáty, od chytrého telefónu po stredoformát v cene luxusného auta. Kedy a ako je vhodné ho použiť?

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.