Hore

Fototechnika » Recenzie

Najnovší článok z kategórie
Výhody a nevýhody cropu

Výhody a nevýhody cropu

V systémových fotoaparátoch, teda tých s vymeniteľnými objektívmi, ktoré používajú fotografi-entuziasti a profesionáli, sa používajú 4 rôzne veľkosti snímača. Sú to stredný formát, plný formát, APS-C a 4/3 formát.

2020-09-14 06:00:00
Karol Srnec
3
3206
 
 
  • 35068
    27

    RAW, TIFF, JPG

    Obrazové dáta je možné ukladať do stovky rôznych formátov súborov, pričom fotoaparáty ukladajú dáta do troch z nich. Ktorý je vhodný na aké použitie?

  • 25796
    10

    8 alebo 16 bitov?

    Vaše digitálne fotografie sú čísla. Nie je to fotografia, kým čísla neinterpretuje výstupné zariadenie digitálnou (monitor) alebo analógovou (tlačiareň) formou.

  • 11441
    92

    Fotografujeme do JPEG

    Súborový formát JPEG aj aj dnes stále najpopulárnejším spôsobom uchovávania digitálneho obrazu. Vo východiskovom nastavení ponúkajú túto možnosť všetky súčasné fotoaparáty, od chytrého telefónu po stredoformát v cene luxusného auta. Kedy a ako je vhodné ho použiť?

  • 11830
    11

    Farebné profily

    Nie je to ani tak dávno, keď fotograf vplýval na reprodukciu farieb tým, že si vybral určitý typ filmu. Na portrét Kodak Portra, na krajinku Fuji Velvia, keď chcel čiernobiele fotky, tak napr. Ilford Delta. Niektoré filmy sa stali legendárne. Každý film mal svoju špecifickú reprodukciu farieb, kontrast, zrno, dynamický rozsah.

  • 20758
    17

    Nikon Active D-Lighting (ADL)

    Jedna z najužitočnejších funkcií, ktorú nájdete v zrkadlovkách Nikon. Pomáha najmä začiatočníkom, využívajú ju aj profesionálni fotoreportéri.

  • 5848
    3

    EVF vz. hľadáčik zrkadlovky

    K napísaniu tohto článku ma inšpirovala diskusia, ktorá prebehla pod jednou z mojich recenzií. Je to čisto môj názor vychádzajúci z mojej fotografickej praxe.

  • 9408
    9

    Výstupné formáty fotografie

    Digitálna fotografia môže byť uložená do viacerých formátov a dnes aj amatérsky fotograf má o nich prehľad. V tejto časti fotoškoly sa nebudeme podrobne venovať technickému popisu jednotlivých obrazových formátu, ale ich praktickému využitiu pri spracovaní a publikovaní.

  • 7179
    1

    Olympus Colour Creator a farby jesene

    Väčšina Olympusov radu OM-D disponuje jedinečnou funkciou Colour Creator. Tá upravuje nasnímané fotografie a videa, pridáva im farebné tónovanie. Táto postprocesingová funkcia môže zatraktívniť vaše jesenné fotografie a videa.

  • 6287
    5

    Sony A7 II - nový 14-bit nekomprimovaný RAW

    Nový firmvér pre druhú generáciu CSC fotoaparátov Sony A7 prináša nekomprimovaný 14-bitová RAW. Prináša dvojnásobné zväčšenie objemu dát adekvátne zlepšenie obrazovej kvality?

  • 5378
    14

    Digitálne záznamové médiá

    Článok o histórii záznamových médií nás stručne previedol od prvých pokusov zachytiť obraz až po súčasné digitálne technológie. Zatiaľ čo v predošlom článku sme sa venovali predovšetkým samotnej chronológii, v tomto by som sa rád upriamil na digitálne záznamové médiá používané v súčasnej fotografii.

  • 12121
    22

    Dôležité parametre digitálnych senzorov

    Všeobecne platí, že čím máme väčší čip, tým kvalitnejšiu fotografiu môžeme dostať. Väčšia plocha čipu predstavuje väčšiu zbernú plochu svetla.

  • 9753
    34

    Aký snímač mi stačí?

    Jakub Dolinský vo svojom článku dobre zhrnul dôležité parametre snímačov. Rozhodol som sa na jeho článok naviazať, najmä z hľadiska výberu fototechniky pre začiatočníka.

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.