Hore

Fototechnika » Recenzie

Najnovší článok z kategórie
Výhody a nevýhody cropu

Výhody a nevýhody cropu

V systémových fotoaparátoch, teda tých s vymeniteľnými objektívmi, ktoré používajú fotografi-entuziasti a profesionáli, sa používajú 4 rôzne veľkosti snímača. Sú to stredný formát, plný formát, APS-C a 4/3 formát.

2020-09-14 06:00:00
Karol Srnec
3
3175
 
 
  • 4602
    26

    Olympus: maximum zo snímača

    Každý snímač má svoje charakteristické vlastnosti. Dynamický rozsah, šum, interpretáciu farieb.

  • 5023
    26

    Canon C-RAW a Dual Pixel RAW

    Určite veľa užívateľov zrkadloviek a bezzrkadloviek Canon, hlavne tých menej skúsených, ale možno aj dlhoročných rutinérov, ani nevie, aké sú možnosti práce s formátom Canon RAW. Jednoducho len nastavia fotenie do RAW a potom z neho vyvolajú fotografie. Preto si predstavíme dve funkcie, spojené s formátom RAW u vybraných modelov Canon EOS.

  • 2237
    0

    Duálny slot

    V začiatkoch digitálnej fotografie sa nasnímané zábery ukladali do vstavanej pamäte fotoaparátu. Istý čas bolo bežné, že kompakty mali menšiu pevnú pamäť, aby zákazník mohol fotografovať hneď, ako vybalil nový fotoaparát a nemusel si hneď kupovať pamäťovú kartu. Dnes je štandardom, že sa fotí len na pamäťové karty.

  • 3917
    3

    Šum, redukcia šumu a JPG

    Šum je prirodzeným sprievodcom digitálnej fotografie. Jeho miera závisí na konkrétnom fotoaparáte, nastavenej citlivosti a aj na práci s fotografiami. Mieru šumu posudzujeme individuálne. Ukážte fotografie, na ktorých je šum, rôznym fotografom a každý sa k nemu vyjadrí inak.

  • 4165
    0

    Hĺbka ostrosti a veľkosť snímača

    S hĺbkou ostrosti pracujeme kreatívne. Keď potrebujeme, nastavíme fotoaparát tak, aby bola hĺbka ostrosti veľká a na fotografii všetko ostré, od popredia po nekonečno. 

  • 3316
    1

    Obrazový profil vs umelecký efekt

    Čoraz viac amatérskych fotoaparátov, ale aj niektoré poloprofesionálne a profesionálne fotoaparáty, majú okrem obrazových profilov aj umelecké (art) efekty. Oboje vplýva na spracovanie obrazu. Aký je medzi nimi rozdiel?

  • 6250
    45

    Zašumená katastrófa

    Najväčšia radošť je škodoradosť. A tak si z našej nemenovanej kamarátky robíme už roky srandu, že najradšej fotí na ISO 6400. Na jednom fototripe si zabudla prestaviť fotoaparát a celý deň, za krásneho slnečného počasia, fotila na ISO 6400. To aj na fullframe znamená slušné množstvo šumu. Ten k slnkom zaliatej krajine určite nepatrí. Horšie, že sa jej to stalo v zahraničí a nemala, možno už ani mať nebude, šancu to napraviť.

  • 4245
    4

    Fine Art pre každého

    Fine Art je magické slovo, všeobecne popisuje výtvarné umenia, vo fotografii ale predstavuje vrchol umeleckého snaženia fotografa.

  • 5505
    6

    APS-C - ideálny kompromis?

    Prv, ako si niečo povieme o APS-C snímačoch a fotoaparátoch, ktoré ich používajú, pozrieme sa krátko do minulosti.

  • 4184
    0

    Nová generácia Nikon Picture Control

    Nikon v posledných rokoch vyrobil pár skutočne skvostných fotoaparátov. Sledovali sme, ako zlepšuje parametre a funkcionalitu.

  • 4481
    0

    JPG-u sa nevyhnete

    JPG-u sa nedá vyhnúť, je ale na vás ako ho získate. JPG je bitmapový formát, určený pre digitálnu fotografiu a obrázky.

  • 13590
    5

    Šedivý RAW

    Otázky začiatočníkov sa neustále recyklujú, aj keď bolo na ne už veľakrát odpovedané. V poslednom čase sa na fórach a FB objavili otázky ohľadom rozdielneho zobrazenia fotografií vo formáte RAW vo fotoaparáte a v počítači. 

  • 9610
    0

    Firmvér

    Digitálne fotoaparáty majú v sebe procesory, tie najlepšie aj niekoľko s viacerými jadrami. Vo vnútri fotoaparátu tak máte vlastne malý počítač, ktorý zabezpečuje čítanie a spracovanie obrazových dát, zaostrovanie a vlastne všetky operácie, ktoré sa vo fotoaparáte vykonávajú. K tomu je samozrejme potrebný softvér, ktorý sa označuje ako firmvér. Je to uzatvorený operačný systém.

  • 11699
    1

    Pamäťové karty

    Pamäťové karty sa neustále vyvíjajú. V priebehu digitalizácie fotografie sa objavilo niekoľko typov kariet a občas sa nový typ karty objaví aj v súčasnosti. Niektoré typy kariet sa dneška nedočkali, ukázali sa ako neperspektívne.

  • 12373
    0

    Metadáta

    Prvý krát som sa stretol s metadátami ešte pred príchodom digitálnych fotoaparátov, ktoré ich používajú bežne.

  • 13536
    11

    Potenciál vášho fotoaparátu

    Už roky posudzujeme fotoaparáty predovšetkým podľa použitého snímača. Je to dôležitá súčasť fotoaparátu, ktorá do určitej miery určuje jeho potenciál. Do akej miery, to si povieme v tomto článku.

  • 18428
    10

    Nikon Picture Control - naimportujte si nové profily

    K napísaniu tohto článku ma inšpirovala kamarátka, ktorá mala nedávno svadbu. Zaujalo ju, že ich fotografka používajúca Nikon D750, mala už na displeji výrazne upravené zábery, aké vám štandardne fotoaparát neurobí. 

  • 9072
    19

    Obrazové profily Fujifilm II.

    V prvej časti sme sa venovali farebným obrazovým profilom, teraz si preberieme profily monochromatické. Ich popularitu výrazne zvýšil nový profil Acros, napodobňujúci reálny film Fujifilm Neopan Acros.

  • 10322
    7

    Obrazové profily Fujifilm I.

    Obrazové profily sú jednou zo silných stránok fotoaparátov Fujifilm. V prvej časti sa budeme venovať farebným.

  • 8185
    3

    Začíname fotografovať do RAW II.

    Ako pri RAW-e urobiť rovnaké úpravy, ako robí fotoaparát, keď fotografujete do JPG? Uvidíte, že to pôjde rýchlo.

  • 11849
    4

    Začíname fotografovať do RAW I.

    V prvej časti sa dočítate o nastaveniach fotoaparátu, ktoré sa líšia od tých, ktoré používate pri fotení do formátu JPG.

  • 16349
    6

    O veľkosti snímačov a objektívoch

    Ohnisková dĺžka, uhol záberu, veľkosť snímača, faktor orezu… Kto sa v tom má vyznať. Zblbnúť vás dokážu aj obrázky, ktoré by vám to mali objasniť.

  • 9735
    34

    Aký snímač mi stačí?

    Jakub Dolinský vo svojom článku dobre zhrnul dôležité parametre snímačov. Rozhodol som sa na jeho článok naviazať, najmä z hľadiska výberu fototechniky pre začiatočníka.

  • 12100
    22

    Dôležité parametre digitálnych senzorov

    Všeobecne platí, že čím máme väčší čip, tým kvalitnejšiu fotografiu môžeme dostať. Väčšia plocha čipu predstavuje väčšiu zbernú plochu svetla.

  • 5369
    14

    Digitálne záznamové médiá

    Článok o histórii záznamových médií nás stručne previedol od prvých pokusov zachytiť obraz až po súčasné digitálne technológie. Zatiaľ čo v predošlom článku sme sa venovali predovšetkým samotnej chronológii, v tomto by som sa rád upriamil na digitálne záznamové médiá používané v súčasnej fotografii.

  • 6252
    5

    Sony A7 II - nový 14-bit nekomprimovaný RAW

    Nový firmvér pre druhú generáciu CSC fotoaparátov Sony A7 prináša nekomprimovaný 14-bitová RAW. Prináša dvojnásobné zväčšenie objemu dát adekvátne zlepšenie obrazovej kvality?

  • 7154
    1

    Olympus Colour Creator a farby jesene

    Väčšina Olympusov radu OM-D disponuje jedinečnou funkciou Colour Creator. Tá upravuje nasnímané fotografie a videa, pridáva im farebné tónovanie. Táto postprocesingová funkcia môže zatraktívniť vaše jesenné fotografie a videa.

  • 9383
    9

    Výstupné formáty fotografie

    Digitálna fotografia môže byť uložená do viacerých formátov a dnes aj amatérsky fotograf má o nich prehľad. V tejto časti fotoškoly sa nebudeme podrobne venovať technickému popisu jednotlivých obrazových formátu, ale ich praktickému využitiu pri spracovaní a publikovaní.

  • 5804
    3

    EVF vz. hľadáčik zrkadlovky

    K napísaniu tohto článku ma inšpirovala diskusia, ktorá prebehla pod jednou z mojich recenzií. Je to čisto môj názor vychádzajúci z mojej fotografickej praxe.

  • 20733
    17

    Nikon Active D-Lighting (ADL)

    Jedna z najužitočnejších funkcií, ktorú nájdete v zrkadlovkách Nikon. Pomáha najmä začiatočníkom, využívajú ju aj profesionálni fotoreportéri.

  • 11821
    11

    Farebné profily

    Nie je to ani tak dávno, keď fotograf vplýval na reprodukciu farieb tým, že si vybral určitý typ filmu. Na portrét Kodak Portra, na krajinku Fuji Velvia, keď chcel čiernobiele fotky, tak napr. Ilford Delta. Niektoré filmy sa stali legendárne. Každý film mal svoju špecifickú reprodukciu farieb, kontrast, zrno, dynamický rozsah.

  • 11418
    92

    Fotografujeme do JPEG

    Súborový formát JPEG aj aj dnes stále najpopulárnejším spôsobom uchovávania digitálneho obrazu. Vo východiskovom nastavení ponúkajú túto možnosť všetky súčasné fotoaparáty, od chytrého telefónu po stredoformát v cene luxusného auta. Kedy a ako je vhodné ho použiť?

  • 25771
    10

    8 alebo 16 bitov?

    Vaše digitálne fotografie sú čísla. Nie je to fotografia, kým čísla neinterpretuje výstupné zariadenie digitálnou (monitor) alebo analógovou (tlačiareň) formou.

  • 35054
    27

    RAW, TIFF, JPG

    Obrazové dáta je možné ukladať do stovky rôznych formátov súborov, pričom fotoaparáty ukladajú dáta do troch z nich. Ktorý je vhodný na aké použitie?

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.