Hore

Co to je správa barev, proč je nutná pro správnou interpretaci fotografických dat a které prohlížecí aplikace ji využívají?

V tomto miniseriálu je Správa barev chápána jako teorie, která se zabývá reprodukcí barev na zobrazovačích (monitorech, notebookách, tabletech, atd.)...

Zdrojem (generátorem) barev je v tomto případě obvykle fotoaparát nebo skener, který barvy generuje v elektronické podobě ve formě souborů (JPEG, TIFF, DNG, RAW), kde je každý barevný bod nějakým způsobem zakódován tak, že ho lze nakonec vždy vyjádřit jako kombinaci tří základních barevných složek RGB.

Co vše může být skryto za pojmem barva?

Obecně lze pod pojmem barva rozumět

1. Fyzikální hledisko: kde barvu chápeme jako viditelné světlo odpovídající vlnové délky, které je emitováno nějakým zdrojem. Odrazem světla od určitého materiálu pak vzniká v lidském oku určitý konkrétní barevný vjem.

2. Matematické hledisko: kde každou barvu lze chápat jako matematické vyjádření (nebo-li matematický popis) barevného bod, který je určen svými souřadnicemi určitého barevného prostoru zvoleného matematického modelu (= souřadného systému).

Dle zvoleného matematického modelu může být výsledný barevný vjem lidského oka určitého barevného bodu (= barvy) závislý nebo nezávislý na velikosti barevného prostoru.

Matematické modely a souřadné systémy pro popis barev

„Závislé“ souřadné systémy

Typickým příkladem souřadných systémů (=matematických modelů), kde barevný vjem lidského oka je závislý na velikosti barevného prostoru, je např. souřadný systém RGB, nebo CMYK. Jinými slovy souřadnice určitého barevného bodu RGB neurčují samy o sobě jednoznačně výsledný barevný vjem v lidském oku. Ten je určen jednoznačně až teprve po doplnění informace o velikosti určitého konkrétního barevného prostoru.

Někdy také hovoříme o tom, že souřadný systém RGB (nebo CMYK) vyjadřuje vjem barvy pouze relativně (nikoliv absolutně).

Např.: souřadnice barevného bodu RGB = (0, 255, 0) říká „jen“ to, že se jedná o nějakou „maximální zelenou“ nějakého (neznámého) barevného prostoru – ale teprve při doplnění informace o hranicích (=velikosti) barevného rozsahu (barevného prostoru) získáme konkrétní podobu barevného vjemu takto matematicky vyjádřené barvy. Např. barevný RGB = (0,255,0) barevného prostoru standardu sRGB IEC61966-2.1 je jednoznačná informace o tom, jak bude vypadat maximální zelená.

„Nezávislé“ souřadné systémy

Typickým příkladem souřadných systémů (=matematických modelů), kde…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
psykora2
2014-07-10 10:55:04
na vysvetlovanie pojmov sluzi wikipedia, fotoskola by mala podla mna obsahovat praktickejsie informacie
 
Mamarcel
2014-07-10 13:01:59
Momentalne ma tato tema zaujima kedze si planujem kupit monitor ale z tohto som vela nepochytil. Sice som dostal par informacii ale chcelo by to mozno nejake ukazky pouzitia a ako bolo spomenute praktickejsie informacie. Nevyznam sa moc v profilovani farieb a tak tento clanok na mna posobil velmi stroho a aj tak v tom mam gulas No casom sa do toho urcite dostanem...
 
total empty
2014-07-10 13:46:30
príspevok od: Mamarcel
Momentalne ma tato tema zaujima kedze si planujem kupit monitor ale z tohto som vela nepochytil. Sice som dostal par informacii ale chcelo by to mozno nejake ukazky pouzitia a ako bolo spomenute praktickejsie informacie. Nevyznam sa moc v profilovani farieb a tak tento clanok na mna posobil velmi stroho a aj tak v tom mam gulas No casom sa do toho urcite dostanem...
Čim viac sa tomu budeš venovať, tým väčší chaos budeš mať.
Foťaky fotia do adobeRGB,programi pracujú v adobeRGB ale monitori sú väčšinou sRGB.
IE 11 zobrazuje fotky správne ak su v adobeRGB, pri sRGB pôsobia fotky presaturovane a zlievajú sa určté farby.Ale zase iný na iných prehliadačoch to môžu vidieť inak, preto sa pre web dávaju sRGB,aby to bolo všade rovnako, ale nie je.
Mne sa zdá, že RAW2 pri Lumixoch je komprimovaný 1:2.
Zoner 15 komprimuje z tiff na jpeg pomerom 1:1,2 čiže z 22,5 megového tiffka dostaneš 19 megové jpeg.
sRGB má menší gamut, čiže menej farieb a menej odtieňov a viditeľnejšie prechody.
Na tlač je lepšie použiť sRGB pre živšie farby, alebo CMYK, ak je na to mašina nastavená.
Pre úpravu je lepšie použiť adobeRGB a tiff.
Tiffka sú 8-16-32-48 bit,
V podstate použi čo potrebuješ.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované