Hore

Zrkadlovky verzus CSC fotoaparáty

Áno toľko preberané CSC (Compact System Cameras) sú hlavnou témou aj tohto článku. Ale nebojte sa, pokúsim sa byť kritický. Článok navyše zostane pár dní v „otvorenej“ podobe, aby mohol byť priebežne doplňovaný. Uvítam vaše komentáre a skúsenosti, prípadne otázky. Tie vhodné príspevky doplním do samotného článku, aby ich nebolo treba prácne hľadať v diskusii. V článku častejšie spomeniem Fujifilm a Olympus, pretože s týmito značkami CSC prístrojov som fotil najviac, nehľadajte prosím za tým nič iné.

Prečo som sa rozhodol písať práve na túto tému? Prvým dôvodom je, že táto dilema vo mne už dlhšie rezonuje a myslím, že už mám dostatočný odstup od nadšenia pre akýkoľvek systém a značku. Druhým dôvodom je, že ako recenzent, pomaly už „recenzent senior“, dostávam často maily, v ktorých sa ma fotografi často pýtajú, aký nový fotoaparát by som im poradil. Po tom ako sa ich spýtam čo najčastejšie fotia, často skončíme pri dileme či je pre nich vhodný CSC fotoaparát alebo  zrkadlovka.

 
Moja aktuálna CSC zostava.

Na veľkosti tela záleží

Prvotný záujem fotografov o CSC fotoaparáty bol postavený hlavne na zmenšení rozmerov a znížení hmotnosti objektívov ako aj samotných tiel. Konštrukcia CSC fotoaparátov umožňuje vyrobiť menšie a ľahšie objektívy pretože vzdialenosť bajonetu/zadného člena objektívu od senzora je menšia ako pri zrkadlovkách. Absencia zrkadlovej šachty dovoľuje konštruktérom urobiť štíhlejšie telo, toto je úplne v poriadku. Osobne však dosť nesúhlasím so súčasným trendom zmenšovania tiel CSC fotoaparátov. Ľudské ruky majú danú svoju priemernú veľkosť a zmenšovanie tela nemôže byť nekonečné. Nemôžeme donekonečna zmenšovať tlačidlá, rolery a gripy. Tadiaľto cesta podľa mňa nevedie.

Aby som mohol naozaj pohodlne fotiť a občas niečo na aparáte nastaviť, potrebujem veľkosť fotoaparátu aspoň ako Fujifilm X-Pro1 alebo X-E2. Taký Olympus OM-D E-M10 má síce takmer dokonalo navrhnuté vládanie, systém rolerov + dotykový displej, ale bez prídavného gripu ho už takmer nie je za čo držať (s priemerným chlapskými rukami).

Malé telo CSC teda podľa môjho názoru bez primeraných malých objektívov nepredstavuje skoro žiadnu výhodu, skôr len ďalšie problémy. Výrobcovia o tom vedia a preto vyrábajú rôzne gripy, ktoré majú zlepšiť držanie. Súčasne „gripy“ natoľko zväčšia zaťažia prístroj, že je už porovnateľný so zrkadlovkou, pretože rozmer ľudskej ruky jednoducho „nepustí“. Veľké objektívy, alebo použitie obyčajného stredne veľkého externého blesku (Canon 430EXII/Nikon SB700 a pod.) v kombinácii s miniatúrnymi telami je aspoň pre mňa pri CSC veľmi nepohodlné. Bez použitia prídavného gripu je fotenie s externým bleskom, hoci aj s asi najväčším CSC foťákom Fujifilm X-Pro1, nekomfortné a ruky vykrúcajúce. OM-D E-M10 bez gripu s externým bleskom a Zuiko 14-42 mm napr. pri dlhšom fotení fotení reportáže či portrétnom fotení v ateliéri) je už skôr v rovine Science Fiction....

 
OM-D EM10 menšie telo senzor aj objektívy.

Menšie objektívy

Tento fakt pokladám za najväčší prínos  CSC prístrojov. Ak zanedbám „monštruózny“ Zeiss 35mm F1,4 pre fotoaparáty Sony A7 a tiež pár ďalších objektívov, tak sa asi všetci zhodneme, že ponúkané objektívy k CSC prístrojom sú menšie ako ich ekvivalenty pre zrkadlovky. Dokonca niektorí výrobcovia, ako napríklad Fujifilm, ponúkajú skvelú svetelnosť F1,4 pri stále triezvych rozmeroch a príjemnej hmotnosti. Pri APS-C zrkadlovkách môžeme  o ľahkých ekvivalentoch 24-35-50-85mm F1,4  pre DX len snívať. Určite, boli a vždy sú v ponuke F1,4 objektívy, ale tie sú už navrhnuté pre Full Frame políčko a preto sú často dvojnásobne ťažšie a o dosť drahšie. Napríklad nedávno som si zakúpil konečne poriadnu 50-tku od Sigmy z rady ART a tá je už poriadne ťažká. Ja viem, je to extrém ale je to výkonom končene porovnateľné s moderným 50-tkami či ich ekvivalentmi pre CSC Sony, Fujifilm alebo Olympus.


Do neoprénového puzdra na zrkadlovku sa vám zmestia objektívy aj telo OM-D EM-10.

Cena

Ceny objektívov pre CSC sú ešte pomerne vysoké v porovnaní s tým, čo je v ponuke pre zrkadlovky. Koľko stojí taký Nikon 35mm F1,8 DX a Fujifilm XF 35mm F1,4 ? Alebo nový Zeiss 50mm F1,8 pre radu Sony A7? Ja viem, že tie Fujifilm, Zuiko objektívy a aj tie Zeiss sklá sú opticky aj materiálovo lepšie spravené, ale iný lacnejší ekvivalent od výrobcu tam zatiaľ nie je. Pokiaľ sa CSC nezačnú predávať naozaj masovo, stále budú pridrahé. Daňou za menšie rozmery CSC objektívov (a často lepšiu obrazovú kvalitu)  je vyššia nákupná cena. Takže pri rozhodovaní nepozerajte len na parametre a cenu tela, ale aj na ceny objektívov a ďalšieho príslušenstva. Je dosť možné že Nikon D5300 alebo Canon 100D v kombinácii s 18-55mm a 50mm F1,8 vás vyjde lacnejšie. Výrobcovia postupne chápu, že okrem objektívov patriacich k „High Endu“ treba ponúknuť v CSC segmente aj slušný základ.


Lákadlom Fujifilmu  X-Pro1 je hybridný hľadáčik.

Optický hľadáčik

CSC prístroje majú buď elektronický hľadáčik alebo rovno ponúkajú len zadný LCD displej. Pokiaľ Vám takýto digitálny spôsob nazerania na fotografovanú scénu nevyhovuje, tak CSC nie sú pre vás. Hybridný hľadáčik Fujifilmu, kombinujúci EVF a optický priehľadový hľadáčik, určite stojí za zmienku. No užijete si ho naplno skôr pri tých širších ohniskách ako  18 až 35 mm. Osobne si začínam užívať výhody aj elektronických hľadáčikoch a to najmä pri fotení v manuálnom režime, protisvetle, alebo náročných svetelných podmienkach je reálny náhľad výslednej expozície na nezaplatenie.

Viac o hybridnom hľadáčiku nájdete tu:
http://www.fujifilm.eu/sk/produkty/digitalne-fotoaparaty/fotoaparaty-s-vymennymi-objektivmi/model/x-pro1/features/hybridny-multifunkcny-hladacik/ 

Alebo tiež tu:

http://www.fujifilm.eu/sk/produkty/digitalne-fotoaparaty/profesionalna-kvalita-s-pevnymi-objektivmi/model/x100s/features/dokonale-spojenie-optickeho-a-elektronickeho-hladacika/ 

Presnosť AF

Nemôžem si pomôcť ale CSC ostria aspoň podľa mojich skúseností podstatne presnejšie ako zrkadlovky. Najmä na clonách F1,4 — f2 je menej odpadu. Čas zaostrenia je (alebo skôr bol) možno dlhší, ale vďaka technológii zaostrovania kontrastom priamo na obrazovom senzore sa zrkadlovky s fázovým AF modulom s CSC prístrojom nemôžu v presnosti rovnať. Navyše pri CSC si môžete vybrať takmer hocikde v obrazovom poli kam má fotoaparát zaostriť. Pri Zrkadlovkách sú všetky body stlačené v strede, najmä pri tých s Full Frame senzorom. Mimochodom tomto článku Karol Srnec pekne vysvetlil ako funguje zaostrovanie na zrkadlovkách: http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/digitalne-zrkadlovky-dslr/zaostrovanie-s-dslr-nikon/?lang=sk 

 
Nie pri všetkých žánroch je potrebný aj najrýchlejší AF.

Rýchlosť AF a kontinuálne zaostrovanie

Tu vedú stále zrkadlovky, verím, že to nie je len moja skúsenosť. Ja viem, nové Olympusy sú veľmi rýchle, ale Canon 5D MarkIII s novým 24-70mm F2,8 L II (alebo Nikon D750 a 24-70mm F2,8 G) ostrí rýchlejšie a spoľahlivejšie hlavne v mizerných svetelných podmienkach. Podobne sú na tom aj posledné APS-C zrkadlovky ako Canon 7D mark II a Nikon D7200. Kontinuálne zaostrovanie je jednoducho jedna funkcia, ktorá ma pri CSC ešte úplne na 100% nepresvedčila. Tu si môžete pozrieť veľmi dobré video na túto tému, kde porovnávajú, mimochodom veľmi rýchlo veľmi zaostrujúcu, Sony A6000 so zrkadlovkami:

Nenásytnosť

CSC fotoaparáty majú neporovnateľne vyššiu spotrebu elektriny ako DSLR. Pri CSC je v činnosti neustále obrazový senzor aj procesor, displej alebo EVF hľadáčik a to všetko spotrebuje množstvo energie. Zrkadlovka naproti tomu má pri fotení cez hľadáčik aktívny len expozimeter, autofokusový modul a stavový displej. Technologicky tu majú opäť zrkadlovky výhodu. Rezervné batérie sú však aj tak nutnosťou, či už fotíte s jednou alebo druhou skupinou prístrojov. Akurát rátajte s tým, že pokiaľ chcete fotiť na dovolenke celý deň, do CSC fotoaparátov potrebujete nie jednu rezervnú batériu, ale skôr dve až tri. Pri zrkadlovke si väčšinou vystačíme s jednou rezervnou batériou.

Veľkosť obrazového senzora

K tejto téme sa vedie už roky na fórach vášnivá diskusia. Známi a dobrí fotografi pritom fotia s rôznymi záznamovými formátmi už desiatky rokov. Každý si skrátka vyberie to, čo potrebuje. Osobne svetelný objektív a APS-C senzor pokladám za rozumný kompromis medzi obrazovou kvalitou, cenou a veľkosťou prístroja aj optiky. V súčasnosti je na výber v CSC už medzi crop faktorom 2,7 x – 2 x - 1,5 x a aj full frame senzorom, takže na svoje si príde asi každý.

Rodinné fotografovanie

Tu nie je dôvod  vyhýbať sa CSC. Malé rozmery, detekcia tváre, neustály „živý“ náhľad na scénu, to všetko bežnému užívateľovi pomôže urobiť lepšie fotografie. Pokiaľ cenovka vyhovuje a prvý kontakt dopadol dobre, CSC môže byť správnou voľbou.


Fujifilm X-T10 už vhodne informuje užívateľa o zostávajúcej kapacite batérie, predošlé modely Fujifilmov s tým mali problém.

Amatérske fotografovanie

V tomto prípade závisí veľmi od námetu aký nadšený fotoamatér fotí. Predsa len ak fotím športy ako futbal, volejbal, automobilové preteky a podobné náročné disciplíny na AF, tak asi pre mňa CSC nebude to pravé. No naopak makro, portrét, krajina či sociálny dokument môžu byť ideálne disciplíny pre CSC. Tu môže amatér oceniť malé rozmery a presnejší aj keď možno pomalší AF. Ja osobne keby si fotím len pre radosť, dokumentujem rodinu, portrétujem a občas fotím nejakú produktovú fotku, prípadne len vyučujem fotku, nevidím žiadny podstatný dôvod vlastniť dva systémy a nechal by som si už len CSC.

Profesionálne fotografovanie a CSC

Ak zanedbáme jeden hendikep „malosti“ CSC (predsudok zákazníka typu malý foťák nemôže fotiť dobre), tak CSC prístroje majú ešte okrem hore spomenutých niekoľko ďalších chybičiek krásy, ktoré ale nemusia vadiť každému. Väčšinou neponúkajú zápis na dve pamäťové karty súčasne a nemajú takú ucelenú ponuku buď objektívov alebo bleskov.

Napríklad Olympus má veľmi slušne zvládnutý systém bleskov ako aj objektívov, ale stále nemá telo s dvoma pamäťovými kartami.

Fujifilm má perfektné pevné svetelné objektívy, skvelé profi zoomy s F2,8 svetelnosťou. Portfólio objektívov v rozsahu 14mm až 200mm je dnes už prakticky bezkonkurenčné pri súčasných APS-C fotoaparátoch či už zrkadlovkách alebo CSC. No systém vzdialeného riadenia bleskov z tela stále nebol predstavený.

Sony má skvelé telá, ale ponuka objektívov sa ešte stále len dopĺňa a zastúpenie v obchodoch v SR a servis je slabšie. Popravde neviem ako v praxi fungujú a aké sú dodacie lehoty noviniek.

Nikon 1 má v ponuke už celkom dosť objektívov, ale zaujme skôr tých profíkov čo fotia vtáčiky alebo divokú prírodu s teleobjektívmi. Je zaujímavý ako druhé menšie telo s výrazným crop faktorom 2,7 x.

Jednoducho je to ešte príliš mladý segment na to aby sme sním ako jediným systémom mohli dlhodobo fotiť náročnú športovú reportáž, divokú prírodu a podobné disciplíny náročné na prácu AF a dobrý servis techniky. Preto zatiaľ CSC vnímam pre profesionálneho fotografa skôr ako veľmi dôležitý doplnok k zrkadlovke. To však neznamená, že s CSC nemožno už dnes veľmi úspešne fotiť produkty, módu, svadbu alebo portréty či iné „pokojnejšie“ disciplíny. Dokazujú to mnohí fotografi, ktorí fotia aj s CSC aj komerčné zákazky. Veľa takýchto nadšencov nájdete napríklad na : http://fujifilm-x.com/photographers/en/ 

Prejsť na CSC?

V tomto je ťažko radiť, každý sme na tom inak, pričom asi najviac závisí na tom aké námety fotíme najčastejšie. Cítim, že mojom prípade, je už len otázkou času kedy úplne prejdem na Fujifilm. Napríklad pri takom fotení svadieb. Svadobné prípravy, momentky z oslavy aj tancovačku fotím už na 70-80% s X-Pro1, kvôli menším rozmerom, hmotnosti a diskrétnosti. V noci okolo jednej hodiny, už je naozaj cítiť  v rukách aj na chrbte, či som fotil len so zrkadlovkou alebo som do procesu zaradil aj X-Pro1. Obrad a niektoré nepredvídateľné pasáže zo zvyku a lepšieho pocitu spokojnosti fotím na 5D MarkIII. Predsa len záloha na dve pamäťové karty je fajn. Do školy na výuku alebo na workshopy a podobne, nosím už vyše roka skoro stále len CSC s tromi - štyrmi objektívmi. Naozaj, niečo pol dňa rozprávať ako lektor a držať pri tom v ruke ľahší CSC prístroj namiesto zrkadlovky, to je neporovnateľná úľava. Produktové fotky som už s DSLR nefotil ani nepamätám. Veľmi kvalitný makro objektív Canon som už dávno predal. Živý náhľad a presnosť AF CSC  fotoaparátov je pri zachytávaní detailov neprekonateľná. Čakám už viac menej len na uvedenie X-Pro2. Potešili by ma dva sloty na SD kartu, výklopný displej a možno nový 24 Mpx. senzor. Ten ale nie je nutnosťou, kvalitných 16 Mpx. je stále o.k..  Z Canon výbavy si plánujem časom nechať už len telo 5D MarkIII a pevné Sigma ART objektívy 35 a 50mm pre ich priam „stredoformátový look“. Zrkadlovku mám už dva-tri roky vlastne „len“ na prácu.


Olympus OM-D E-M10 je zástupcom typických rodinných CSC fotoaparátov.

Potrebuje CSC každý?

Asi nie.  Ani ja by som nemusel mať nutne menší systémový fotoaparát. Ale ak by som nemal X-Pro1, tak by som nemal ani niektoré fotografie a spomienky. Pre mňa napríklad jedinečné momentky zo stužkovej slávnosti mojich prvých maturantov. Pritom som vďaka menším rozmerom a hmotnosti mohol mať fotoaparát stále na krku a bez problémov sa s nimi zabávať a komunikovať a všetko s nimi prežiť.  Viď tu: http://jozefpeniak.sk/gallery/stuzkova/. Takisto by aj moji priatelia nemali foto záznam z vernisáží a podujatí, na ktoré by som so zrkadlovkou jednoducho nešiel. Rovnako ani na dovolenky by som nebral svoju profesionálnu výbavu Canon. Aj v škole by som musel fotiť so školským foťákom v ktorom často chýba karta alebo nabitá batéria, lebo nosiť každý deň Canon EOS 5D a sním pár objektívov je veľká záťaž. Fotiť s CSC je pre mňa väčšia zábava, voľnosť, viac zážitkov a tiež je to aj podstatne menej starostí pri prenose techniky.

Prečo práve Fujifilm

Rozhodujúcim momentom pri Fujifilme je pre mňa celková koncepcia systému, teda funkčný retro dizajn, ponuka objektívov a kvalitné materiálové spracovanie. Vždy som si vyberal techniku podľa technických parametrov. Až raz prišiel na trh Fujifilm X100 a musel som ho vyskúšať. Zažiť hľadáčik. Zabaviť sa a mať foťák stále so sebou. Chcel som zažiť niečo iné. Rozhodol som sa len “srdcom“. A dostal som viacej ako som čakal. Okrem skvelého materiálového a mechanického spracovania som bol prekvapený neuveriteľnou obrazovou kvalitou. Kresbou aj dynamickým rozsahom bol porovnateľný s mojím vtedajším Canonom 5D MarkII. Potom som si kvôli rýchlosti AF skúsil kúpiť Olympus a jeho skvelý model OM-D E-M10. Olympus bodoval rýchlymi reakciami aj retro dizajnom, ale neprirástol mi k srdcu. Neviem prečo. Bol to perfektný foťák, ale chcel som mať opäť hybridný hľadáčik a objektívy, ktoré má Fujifilm. Rozdiel medzi Micro 4/3 a APS-C v tomto asi nie je až taký podstatný. Predajná akcia na Fujifilm X-Pro1 + XF 18mm F2 bola pre mňa neodolateľná. Olympus som po pol roku spolužitia s ťažkým srdcom predal aj s peknou zbierkou objektívov.

Ešte jedna poznámka. Všetky spomínané fotoaparáty boli moje vlastné nie redakčné „testovačky“. Kupujem si ich za vlastné peniaze a rozpočet mám obmedzený, preto ešte stále nemám ani 23 F1,4 a ani 56 F1,2 aj ked sa tomu mnohí čudujú. Raz si ich budem môcť kúpiť ale teraz ešte nie, zatiaľ fotím s tým čo mám. Zhrnuté a podčiarknuté, dnes jednoducho už všetky moderné zrkadlovky a CSC fotia naozaj technicky veľmi dobre. Majú dobrú odozvu a líšia sa v maličkostiach...

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MagickVamp
2015-07-15 09:16:09
Precitane jednym dychom. A este precitam raz, ked bude viac casu. Presne nad tymito vecami teraz rozmyslam. V zime mi vaha zrkadlovky vobec nevadi, no v lete skrabe na krku, pripadne ramene a to mi uz vadi. Zvlast ked sa clovek specie na slnku. Tiez na dovolenke su tie trezory akesi male a zas sa mi nechce ist na plaz ci potulky mestom s celou fotovybavou. Teraz sa chystam do alp a zas riesim vahu, kedze budem okrem toho musiet nosit aj ine veci....takze clanok prisiel fakt velmi vhod. Cip by som chcel minimalne 4/3 a max APSC.

Mam ale par otazok. Su tie male objektivy plnohodnotne kvalitou kresby napriklad Lkovym sklam od Canonu? Ako je to z rychlostou, zaostavaju o vela? Je napriklad k dispozicii objektiv ako je 24-105L, kresbou? rychlostou? Ako je to s fotenim wildlife? (nie som profik, len tak pre radost). Silno som pozeral po 7D mark II + 100-400 L ak nie L2. Je nejake CSC ktore ma k dispozicii nejaky poriadny teleobjektiv bez redukcie? (nieco minimalne ako je 70-300mm, idealne 100-400mm?)
 
JohnNewton
2015-07-15 12:10:37
príspevok od: MagickVamp
Precitane jednym dychom. A este precitam raz, ked bude viac casu. Presne nad tymito vecami teraz rozmyslam. V zime mi vaha zrkadlovky vobec nevadi, no v lete skrabe na krku, pripadne ramene a to mi uz vadi. Zvlast ked sa clovek specie na slnku. Tiez na dovolenke su tie trezory akesi male a zas sa mi nechce ist na plaz ci potulky mestom s celou fotovybavou. Teraz sa chystam do alp a zas riesim vahu, kedze budem okrem toho musiet nosit aj ine veci....takze clanok prisiel fakt velmi vhod. Cip by som chcel minimalne 4/3 a max APSC.

Mam ale par otazok. Su tie male objektivy plnohodnotne kvalitou kresby napriklad Lkovym sklam od Canonu? Ako je to z rychlostou, zaostavaju o vela? Je napriklad k dispozicii objektiv ako je 24-105L, kresbou? rychlostou? Ako je to s fotenim wildlife? (nie som profik, len tak pre radost). Silno som pozeral po 7D mark II + 100-400 L ak nie L2. Je nejake CSC ktore ma k dispozicii nejaky poriadny teleobjektiv bez redukcie? (nieco minimalne ako je 70-300mm, idealne 100-400mm?)
Na wildlife sa Ty len drž zrkadla, malé telo a 400 mm objektív je ergonomická hrôza. Na šport a wildlife je OVF stále lepšie ako EVF. Napr. Fujinon 55-200 (eqv. 300) ostrí na dlhom konci pomaly a na takéto foto žánre sa nehodí. Tá voľba ktorú spomínaš sa nedá v CSC zatiaľ nahradiť.
 
Roman Point
2015-07-15 12:23:14
príspevok od: MagickVamp
Precitane jednym dychom. A este precitam raz, ked bude viac casu. Presne nad tymito vecami teraz rozmyslam. V zime mi vaha zrkadlovky vobec nevadi, no v lete skrabe na krku, pripadne ramene a to mi uz vadi. Zvlast ked sa clovek specie na slnku. Tiez na dovolenke su tie trezory akesi male a zas sa mi nechce ist na plaz ci potulky mestom s celou fotovybavou. Teraz sa chystam do alp a zas riesim vahu, kedze budem okrem toho musiet nosit aj ine veci....takze clanok prisiel fakt velmi vhod. Cip by som chcel minimalne 4/3 a max APSC.

Mam ale par otazok. Su tie male objektivy plnohodnotne kvalitou kresby napriklad Lkovym sklam od Canonu? Ako je to z rychlostou, zaostavaju o vela? Je napriklad k dispozicii objektiv ako je 24-105L, kresbou? rychlostou? Ako je to s fotenim wildlife? (nie som profik, len tak pre radost). Silno som pozeral po 7D mark II + 100-400 L ak nie L2. Je nejake CSC ktore ma k dispozicii nejaky poriadny teleobjektiv bez redukcie? (nieco minimalne ako je 70-300mm, idealne 100-400mm?)
Čo sa týka porovnania kvality. V mojom prípade a to sa jedná o xyz ročný model 17-40 f4L konkrétne bola skúsenosť a priame porovnanie také že objektív ktorý som dostal k eosu zostal a 17-40ka odišla k novému majiteľovi. Pribalena 18-55ka bola a teda vlastne je rozhodne lepšia čo sa týka farieb a ostrosti než bývalé spomenuté 17-40 lko. Či za to môže vekový rozdiel konštrukcie neviem.. Ale je To fakt. Ako a či je to pri iných značkách rovnako v použití apsc/ff - dx/ff objektívov na csc telach neviem. Možno nie ke zanedbateľný ani parameter veľkosti snimaca pri tomto porovnávaní.
 
om1ci
2015-07-15 13:32:52
Kúpil som Fuji X-T10 s plastovým seťákom FUJINON LENS XC16-50mmF3.5-5.6 OIS II.
ostrosť (pri dobrom svetle) paráda, naozaj som bol prekvapený a to je s tým najzákladným setovým objektívom, pevné sklá musia byť super, tak ako sa píše v recenziách , časom uvidím aj ja.
druhá vec...zatiaľ nie na šport, nie na akciu, teraz nevravím o objektíve, ale telo a elektronická uzávierka, už som to dal do inej témy, prikladám aj sem fotografiu, aby sa nesklamal aj niekto iný. Krátke časy a rýchle deje NEFOTIŤ elektronickou uzávierkou, kde je 8fps, ale iba mechanicku , kde sú 3 fps. tak potom načo reklama o 8 fps !!!
Aj napriek všetkému vždy viac používam Fuji, (predtým som mal už 3 roky X-100) a Canon zostava leží častejšie vo vitrínke.

 
blahoslav J B Art
2015-07-15 16:43:53
mam Oly OM-D M10, ktory je spominany v clanku, pouzivam ho hlavne s malymi, lahkymi pevnymi objektivmi, ale aj tak uchop nie je najlepsi ...
originalny pridavny grip je pomerne drahy, neoriginalny sa mi moc nepacil, tak som si kupil za nejakych 10 eur cinske dvojite puzdro a pouzivam z neho len polpuzdro ... zlepsi sa uchop, aj chrani spodok a boky fotaku proti skrabancom ... nevyhoda je, ze ho musim vzdy dat dole pri vyberani karty, alebo pri foteni zo stativu, ked potrebujem aj zapojit dialkovu spust ...
s polpuzdrom vyzera fotak masivnejsie, ale uz nevyzera tak sexy stihlo

pri prechode zo zrkadlovky Canon 350D som bral do uvahy viac kriterii: kvalitu vystupu, velkost a hmotnost tela a objektivov, dostatocny vyber objektivov ... tak som sa rozhodol pre system micro 4/3 a som spokojny, vzhladom na to, co fotim
predtym som vyrazal na vylety so zrkadlovkou s aspon 2 objektivmi a bral som este aj kompakt (aj kvoli videu), keby nieco ... teraz mam len M10 s pevnymi sklami, co nie je sice najpohodlnejsie, ale ma to svoje caro
 
Roman Point
2015-07-15 17:32:14
príspevok od: JohnNewton
Na wildlife sa Ty len drž zrkadla, malé telo a 400 mm objektív je ergonomická hrôza. Na šport a wildlife je OVF stále lepšie ako EVF. Napr. Fujinon 55-200 (eqv. 300) ostrí na dlhom konci pomaly a na takéto foto žánre sa nehodí. Tá voľba ktorú spomínaš sa nedá v CSC zatiaľ nahradiť.
Mesiac mám objednaný canon objektív na m3ku 55-200 dám vedieť ako to ostri. No to čo som o tom čítal tak rovnako rýchlo ako na 55mm ohnisku. Pri canone ale môže byť limit pre šport foto práve EVF Hľadačik, pretože jeho obnovovacia freq nie je najrýchlejšia ( len porovnanie so zrkadlovkou ). Ale nie je to tragédia samozrejme.
 
JohnNewton
2015-07-15 18:08:46
príspevok od: Roman Point
Mesiac mám objednaný canon objektív na m3ku 55-200 dám vedieť ako to ostri. No to čo som o tom čítal tak rovnako rýchlo ako na 55mm ohnisku. Pri canone ale môže byť limit pre šport foto práve EVF Hľadačik, pretože jeho obnovovacia freq nie je najrýchlejšia ( len porovnanie so zrkadlovkou ). Ale nie je to tragédia samozrejme.
Rýchle akcie a kontinuálne ostrenie nie sú práve doménou csc, a EVF na to tiež ešte nedozrelo. Tragédia to samozrejme nie je, nafotím aj s filmom a manuálnym ostrením, ale ten komfort a úspešnosť pri súčasnom zrkadle je úplne inde. Rozdiel medzi EVF a OVF je asi taký ako pohľad na ulicu cez kameru a TV alebo cez okno Tiež mám EVF ale dobre si pamätám OVF .... Ale ja už chcem mať video a foto v jednom, a nie veľké a ťažké, tak že to je o istých kompromisoch a prioritách.
 
matpi
2015-07-15 19:31:26
Mam podobnu vybavu...3 objektivy a fuji XT1, ktory nahradil Xpro1 kvoli ovela lepsej ovladatelnosti...cela vybava aj so stativom gorillapod sa zmesti do malej fotobrasne, ktoru som pocas poslednych dvoch dovoleniek na pleci skoro necitil. A to som ju nosil tyzden 8-10 hodin denne. Objektivy, hlavne novsie, ostria skoro okamzite a po precitani par navodov sa s csc da fotit aj akcia alebo panning. Fotky sice nebudu superostre ale prave mierna nedokonalost sa mne osobne paci asi viac ako dokonala fotka z profi zrkadlovky.
 
Roman Point
2015-07-16 08:19:20
príspevok od: JohnNewton
Rýchle akcie a kontinuálne ostrenie nie sú práve doménou csc, a EVF na to tiež ešte nedozrelo. Tragédia to samozrejme nie je, nafotím aj s filmom a manuálnym ostrením, ale ten komfort a úspešnosť pri súčasnom zrkadle je úplne inde. Rozdiel medzi EVF a OVF je asi taký ako pohľad na ulicu cez kameru a TV alebo cez okno Tiež mám EVF ale dobre si pamätám OVF .... Ale ja už chcem mať video a foto v jednom, a nie veľké a ťažké, tak že to je o istých kompromisoch a prioritách.
Pravdu máš veru
 
Roman Point
2015-07-16 08:23:55
príspevok od: JohnNewton
Rýchle akcie a kontinuálne ostrenie nie sú práve doménou csc, a EVF na to tiež ešte nedozrelo. Tragédia to samozrejme nie je, nafotím aj s filmom a manuálnym ostrením, ale ten komfort a úspešnosť pri súčasnom zrkadle je úplne inde. Rozdiel medzi EVF a OVF je asi taký ako pohľad na ulicu cez kameru a TV alebo cez okno Tiež mám EVF ale dobre si pamätám OVF .... Ale ja už chcem mať video a foto v jednom, a nie veľké a ťažké, tak že to je o istých kompromisoch a prioritách.
Inak fotil som s M3 + redukcia a na nej Tamron sp 70-300 vc závody veteránov do vrchu, mám pár dobrých foto no bolo to trápenie. No hlavný problém bol práve ten tamron.. Originál objektívy canon ef/efs ostria veľmi rýchlo takže výsledok s nejakou 70-300kou by bol ešte lepší.. Nemal dom čas sem tie foto ešte popridavat. Možno ich dám na fotoma stránku radšej
 
MagickVamp
2015-07-16 21:24:39
príspevok od: JohnNewton
Na wildlife sa Ty len drž zrkadla, malé telo a 400 mm objektív je ergonomická hrôza. Na šport a wildlife je OVF stále lepšie ako EVF. Napr. Fujinon 55-200 (eqv. 300) ostrí na dlhom konci pomaly a na takéto foto žánre sa nehodí. Tá voľba ktorú spomínaš sa nedá v CSC zatiaľ nahradiť.
Asi zatial posluchnem. Navyse oproti 100D zatial moc ani tie lepsie CSC lahsie nie su a kvalitne objektivy s dlhsim ohniskom su tak tazke, asi ako ich klasicke naprotivky. Takze momentalne by som si asi fakt nepomohol.
 
blahoslav J B Art
2015-07-16 22:19:33
príspevok od: MagickVamp
Asi zatial posluchnem. Navyse oproti 100D zatial moc ani tie lepsie CSC lahsie nie su a kvalitne objektivy s dlhsim ohniskom su tak tazke, asi ako ich klasicke naprotivky. Takze momentalne by som si asi fakt nepomohol.
tak napriklad tento Panasonic, na system micro 4/3 Olympus alebo Panasonic, ekv. 200-600mm:
http://www.dxomark.com/Lenses/Panasonic/Panasonic-LUMIX-G-VARIO-100-300mm-F40-56-MEGA-OIS-mounted-on-Olympus-OM-D-E-M10__937

pre porovnanie tvoj Tamron:
http://www.dxomark.com/Lenses/Tamron/SP-70-300mm-F4-5.6-Di-VC-USD-Canon-mounted-on-Canon-EOS-100D__871
 
MagickVamp
2015-07-17 07:31:53
príspevok od: blahoslav J B Art
tak napriklad tento Panasonic, na system micro 4/3 Olympus alebo Panasonic, ekv. 200-600mm:
http://www.dxomark.com/Lenses/Panasonic/Panasonic-LUMIX-G-VARIO-100-300mm-F40-56-MEGA-OIS-mounted-on-Olympus-OM-D-E-M10__937

pre porovnanie tvoj Tamron:
http://www.dxomark.com/Lenses/Tamron/SP-70-300mm-F4-5.6-Di-VC-USD-Canon-mounted-on-Canon-EOS-100D__871
Tak tam uz je rozdiel 240g na objektive, co malo nie je. Otazka este je, ako je rychly a aku ma ostrost. Musim popozerat testy a foto. Lebo predpokladam, ze to je asi ta ista kvalita akohttp://www.dxomark.com/Lenses/Olympus/Olympus-MZUIKO-DIGITAL-ED-75-300mm-F48-67-II-mounted-on-Olympus-OM-D-E-M1__909 a olympus to radi medzi najnizsiu radu svojich objektivov. (klasika, premium a pro) Rozsahom je to ale nieco ako hladam.

Ja som pozeral http://www.dxomark.com/Lenses/Olympus/Olympus-MZUIKO-DIGITAL-ED-40-150mm-F28-PRO a (asi ekv. 80 - 300mm) a ten je este tazsi ako ten moj tamron, aj ked kvalitativne bude ten olympus urcite lepsi a keby bol rozsah eqv. aspon 400mm tak mi ten vahovy rozdiel ani nevadi. ( a nechcem extender)
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2015-07-17 08:41:09
príspevok od: MagickVamp
Precitane jednym dychom. A este precitam raz, ked bude viac casu. Presne nad tymito vecami teraz rozmyslam. V zime mi vaha zrkadlovky vobec nevadi, no v lete skrabe na krku, pripadne ramene a to mi uz vadi. Zvlast ked sa clovek specie na slnku. Tiez na dovolenke su tie trezory akesi male a zas sa mi nechce ist na plaz ci potulky mestom s celou fotovybavou. Teraz sa chystam do alp a zas riesim vahu, kedze budem okrem toho musiet nosit aj ine veci....takze clanok prisiel fakt velmi vhod. Cip by som chcel minimalne 4/3 a max APSC.

Mam ale par otazok. Su tie male objektivy plnohodnotne kvalitou kresby napriklad Lkovym sklam od Canonu? Ako je to z rychlostou, zaostavaju o vela? Je napriklad k dispozicii objektiv ako je 24-105L, kresbou? rychlostou? Ako je to s fotenim wildlife? (nie som profik, len tak pre radost). Silno som pozeral po 7D mark II + 100-400 L ak nie L2. Je nejake CSC ktore ma k dispozicii nejaky poriadny teleobjektiv bez redukcie? (nieco minimalne ako je 70-300mm, idealne 100-400mm?)
tie dlhé sklá má lepšie Olympus a a Panasonic, a hlavne ich majú v ponuke už V tomt ťažko budem radiť pre mňa je aj 135mm na FF dlhé už a preto som teláky ani nemal. Väčšinou fotím 28-35-50 a občas 85. V tomto rozsahu je to ostrosťou porovnateľne. Pre man APSC alebo 4/3 znamená pevné ohniská radšej ako zoomy potom je ten obraz fakt pekný a aj odpichnúť motívy ide aj v slbšom svetle sa dobre fotí...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2015-07-17 08:49:02
príspevok od: Roman Point
Čo sa týka porovnania kvality. V mojom prípade a to sa jedná o xyz ročný model 17-40 f4L konkrétne bola skúsenosť a priame porovnanie také že objektív ktorý som dostal k eosu zostal a 17-40ka odišla k novému majiteľovi. Pribalena 18-55ka bola a teda vlastne je rozhodne lepšia čo sa týka farieb a ostrosti než bývalé spomenuté 17-40 lko. Či za to môže vekový rozdiel konštrukcie neviem.. Ale je To fakt. Ako a či je to pri iných značkách rovnako v použití apsc/ff - dx/ff objektívov na csc telach neviem. Možno nie ke zanedbateľný ani parameter veľkosti snimaca pri tomto porovnávaní.
moja skúsenosť rovnaka, nový opticky navrh je proste vždy lepší
 
Roman Point
2015-07-18 08:34:04
príspevok od: Jozef Peniak
moja skúsenosť rovnaka, nový opticky navrh je proste vždy lepší
Hej bude to o tom. Ale každopádne ma to prekvapilo no aj potešilo. 17-40f4L ( bola ešte v záruke ) som predal za toľko peňazí že mi v podstate vrátil peniaze ktoré som dal do EVF na M3ku a ešte aj väčšiu časť z ceny za telezoom mi zaplatila. Takže rozhodne dobrý deal ktorý ešte aj kvalitu fotografie posunul. Mám ešte aj redukciu efm - ef/efs a canon 10-22 usm takže dovolenkový set mám komplet. No úprimne ani s 10-22kou nie som nejak extra spokojný. Má opäť divne farby a neistu ostrost z M3kou. Obraz celkovo podobný 17-40ke.. Takže aj tu prebehne výmena za efm 11-22ku ktorá je druhé najostrejsie sklo v reálnych testoch po pevnej efm 22ke.

Dúfam že spravia aj nejaký makro objektív na tento systém aj keď sa dá na to slušne použiť klasická 18-55ka.
A popravde už som pozeral aj od iných vyrobcov sklá s efm bajonetom. Najviac ma láka rybie oko tuším od samyangu.
 
Roman Point
2015-07-18 09:21:06
príspevok od: Roman Point
Hej bude to o tom. Ale každopádne ma to prekvapilo no aj potešilo. 17-40f4L ( bola ešte v záruke ) som predal za toľko peňazí že mi v podstate vrátil peniaze ktoré som dal do EVF na M3ku a ešte aj väčšiu časť z ceny za telezoom mi zaplatila. Takže rozhodne dobrý deal ktorý ešte aj kvalitu fotografie posunul. Mám ešte aj redukciu efm - ef/efs a canon 10-22 usm takže dovolenkový set mám komplet. No úprimne ani s 10-22kou nie som nejak extra spokojný. Má opäť divne farby a neistu ostrost z M3kou. Obraz celkovo podobný 17-40ke.. Takže aj tu prebehne výmena za efm 11-22ku ktorá je druhé najostrejsie sklo v reálnych testoch po pevnej efm 22ke.

Dúfam že spravia aj nejaký makro objektív na tento systém aj keď sa dá na to slušne použiť klasická 18-55ka.
A popravde už som pozeral aj od iných vyrobcov sklá s efm bajonetom. Najviac ma láka rybie oko tuším od samyangu.
Zostava fotena s LG G4 to len tak pomimo
 
Roman Point
2015-07-18 09:42:00
príspevok od: Jozef Peniak
moja skúsenosť rovnaka, nový opticky navrh je proste vždy lepší
Inak tá zelená izolepa čo máš skoro na všetkých veciach je čo? Aby si si nepomýlil medzi inými systémami jednotlivé diely? Na blesku ju chápem ale zbytok?
 
om1ci
2015-07-18 13:05:52
Zelené L-kové sklá...
alebo zábrana vniknutiu prachu ?
 
om1ci
2015-07-18 13:53:37
tak ten prach to nebude, som si teraz pozrel ten obrázok.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2015-07-19 08:37:52
príspevok od: Roman Point
Inak tá zelená izolepa čo máš skoro na všetkých veciach je čo? Aby si si nepomýlil medzi inými systémami jednotlivé diely? Na blesku ju chápem ale zbytok?
To len aby som si nepomýlil svoje Fuji veci s cudzími na WS a predstavovačkách
 
JohnNewton
2015-07-19 20:53:23
príspevok od: MagickVamp
Tak tam uz je rozdiel 240g na objektive, co malo nie je. Otazka este je, ako je rychly a aku ma ostrost. Musim popozerat testy a foto. Lebo predpokladam, ze to je asi ta ista kvalita akohttp://www.dxomark.com/Lenses/Olympus/Olympus-MZUIKO-DIGITAL-ED-75-300mm-F48-67-II-mounted-on-Olympus-OM-D-E-M1__909 a olympus to radi medzi najnizsiu radu svojich objektivov. (klasika, premium a pro) Rozsahom je to ale nieco ako hladam.

Ja som pozeral http://www.dxomark.com/Lenses/Olympus/Olympus-MZUIKO-DIGITAL-ED-40-150mm-F28-PRO a (asi ekv. 80 - 300mm) a ten je este tazsi ako ten moj tamron, aj ked kvalitativne bude ten olympus urcite lepsi a keby bol rozsah eqv. aspon 400mm tak mi ten vahovy rozdiel ani nevadi. ( a nechcem extender)
Nová technika vo wildlife je dôležitá Teda okrem krompáča, lopaty, maskovania, znalosti prírody a nekonečnej trpezlivosti (to vôbec nemám)

http://petapixel.com/2015/05/09/expectation-vs-reality-when-buying-a-new-camera/
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované