Hore

Olympus OM-D E-M5 Mark II - funkčné tlačidlá

Tento návod je určený pre majiteľov jedného z najobľúbenejších Olympusov, ľahko ho môžu modifikovať aj majitelia ostatných OM-D-čiek.

Ste majiteľom CSC fotoaparátu Olympus a chcete sa ušetriť neustáleho prestavovania? Nevadí, že nemáte OM-D E-M5 Mark II, uvedené postupy uplatníte na všetkých OM-D-čkach. Ja som použil OM-D E-M5 Mark II, pretože je môj najobľúbenejší model.

Olympus OM-D E-M5 Mark II je vysoko konfigurovateľný prístroj. Množstvo tlačidiel je programovateľných a umožňujú prispôsobiť ovládanie potrebám konkrétneho fotografa. Možností je veľa a nezostáva nič iné iba dôkladne sa zoznámiť s možnosťami, najlepšie s manuálom po ruke.

Čo mi chýba na všetkých modeloch OM-D, sú užívateľské programy priamo na ovládači expozičných režimov. Túto vymoženosť má zatiaľ len nový PEN-F a dúfam, že sa dočkáme aj u nového Olympusu OM-D E-M1 Mark II, ktorý by sa mal pravdepodobne ukázať na Photokine 2016.
Ukážeme si, ako absenciu užívateľských programov obísť, dostatok funkčných tlačidiel nám to umožňuje.

Výhody užívateľských programov sme si vysvetlili v samostatnom článku v našej Fotoškole.


V prednej časti sa nachádza tlačidlo kontroly hĺbky ostrosti (DOF), ak túto funkciu nevyužívate, môžete mu priradiť inú, ja som si nastavil prepínanie AF/MF.


Na vrchnej časti sú tri funkčné tlačidlá, pri fotení do RAW nevyužijete funkcie na tlačidlách Fn2 a Fn4. Najväčšie je tlačidlo HDR (Fn2) a tomu som naprogramoval vlastný užívateľský režim, ktorý používam najčastejšie. Je to program pre akčnú fotografiu. Ak nepoužívate video, môžete preprogramovať aj tlačidlo Record.


Na zadnej strane sa nachádza jedno funkčné tlačidlo Fn1.

Tlačidlo DOF

V blízkosti bajonetu objektívu, na prednej strane fotoaparátu, sa nachádza tlačidlo, ktorému je štandardne priradená funkcia kontroly hĺbky ostrosti (DOF). Keďže túto funkciu nevyužívam, nastavil som na tlačidlo funkciu prepínania AF/MF, pretože nie každý môj objektív má prstenec s prepínaním, ako je to u všetkých objektívov radu PRO.

Tlačidlo Record

Programovateľné je aj červené tlačidlo Record, ak video nepoužívate, kľudne mu prideľte inú funkciu. Ja video využívam a tak som ho nechal nastavené na nahrávanie.

Funkčné tlačidlá

Olympus OM-D E-M5 Mark II  má 4 funkčné tlačidlá Fn1 - Fn4. Štandardne majú pridelené určité funkcie, ale ja som si ich, až na jedno, prenastavil.

Fn1 - po jeho stlačení predným rollerom nastavujem Vyváženie bielej (WB), zadným rollerom citlivosť (ISO). Nechce sa mi prepínať funkčný prepínač, aby som zmenil funkciu rollerov.

Fn2 - štandardne je na ňom nastavená funkcia Multifunction. Tú som tam aj ponechal. Rád používam Colour Creator pri fotení, ale hlavne vo videu.

Fn3, Fn4 - na fotoaparátoch Olympus mi chýbajú užívateľsky nastaviteľné expozičné programy, ktoré by boli prístupné na voliči programov. Dá sa to však ľahko obísť a napokon je komfort voľby užívateľského programu lepší, len obsadíte funkčné tlačidlo/á. Je ich dosť, tak to nevadí. Prv ako tak urobíte, musíte si vlastný expozičný režim navrhnúť a uložiť.

Pre väčšinu situácií mi stačí program predvoľby clony A, nastavená najnižšia citlivosť ISO a WB podľa potreby. Niektoré fotografické žánre vyžadujú pomerne radikálne prenastavenie viacerých parametrov. Kým by som ich nastavil, dlhšie by to trvalo a mne by zatiaľ mohol utiecť cenný záber. Preto som si vytvoril vlastné expozičné motívové programy. Ako na to?

Ako uložiť nastavenia do MySet-ov

Nastavte fotoaparát pre konkrétnu situáciu a uložte ako jeden z Myset-ov. Fotoaparát má štyri schránky pre vlastné nastavenia Myset1 - 4. Vytvoriť si môžete teda až 4 úplne odlišné programy. Po tom, čo si fotoaparát nastavíte pre špeciálnu situáciu, choďte do Menu a v prvej záložke (Fotografické menu I - symbol fotoaparátu+1), vyberte druhú položku zhora - Obnoviť/Priradiť užívateľské režimy. Tam si vyberte, do ktorého setu si uložíte vlastné nastavenia. Sety môžete resetovať a prepisovať s novým nastavením. Teraz už len musíte priradiť MySet niektorému z tlačidiel. Urobíte tak v záložke Užívateľské menu (symbol ozubených koliesok) - Tlačidla/Prepínač. Ku každému tlačidlu, ktoré sa dá programovať, môžete priradiť viacero funkcií, vyberte MySet, ktorý ste si pripravili.

Ako môže taký vlastný expozičný režim vyzerať, si ukážeme na príkladoch. Budú to štyri režimy, ktoré používam ja.

Myset1 - Akcia/Šport

Tento režim používam asi najčastejšie, vždy keď potrebujem rýchlo prepnúť fotoaparát na fotenie pohybu. Vychádza z programu S (predvoľba času), expozičný čas mám prednastavený na 1/500 s. Citlivosť je nastavená na Auto ISO 1600, Auto WB, sekvenčné snímanie Low (nepotrebujem bežne plnú kadenciu) a samozrejme zaostrovanie je nastavené na C-AF (kontinuálne). Ak by som išiel vyslovene fotografovať šport, nepoužil by som Myset1, ale fotoaparát by som si upravil presne na dané podmienky. Myset1 slúži na to, aby som vedel rýchlo zareagovať na náhlu zmenu situácie.

Tento preset mám nastavený na funkčné tlačidlo Fn4 (štandardne HDR). Po jeho stlačení sa fotoaparát prepne na Myset1, po ďalšom stlačení sa vráti do režimu, ktorý mám práve nastavený na fotoaparáte. Je to bleskové. Ak aj potrebujete niektoré parametre prestaviť, nie je to problém. Preset je dobrým východiskom, aby ste nemuseli nastavovať rýchle viacero funkcií.

Na pretekoch automobilov rád používam techniku panningu. Expozičné parametre sú tu dosť odlišné od tradičného nastavenia pre fotenie pohybu. Trvá pomerne dlho, kým prestavím parametre pre panning a pre štandardné fotenie. Práve tu s obľubou používam užívateľský program MySet. Fotoaparát mám nastavený na fotenie pohybu s rýchlym časom a funkčnému tlačidlu mám priradeý MySet s nastaveniami pre panning. Bleskovo sa potom prepínam medzi obidvomi režimami.




Myset2 - Multishot

Túto funkciu používam často pri fotení krajiny, či mestskej panorámy. Pri výlete do krajiny niekedy fotím voľnejšie a niekedy chcem využiť vysoké rozlíšenie, ktoré mi Multishot poskytuje. Preto som si vytvoril druhý preset Myshot2, ktorý som si nastavil na funkčné tlačidlo Fn3 (štandardne slúži na nastavenie prepínania medzi displejom a hľadáčikom). U tohto režimu vychádzam z programu predvoľby clony A, zaostrovanie S-AF (väčšinou vyberám kam má fotoaparát zaostriť dotykom na displej), WB denné svetlo (mám rád, ak všetky fotky v sérii majú rovnaký WB, ak treba tak ho zmením), citlivosť Low (ISO 100) a samozrejme režim snímania je nastavený na Multishot. Naviac mám nastavené zobrazovanie informácií na displeji s pomocnou kompozičnou mriežkou a zapnutou vodováhou.

Myset3 - Kostol/Svadba

Uzávierka Olympusu OM-D E-M5 Mark II je tichá, ale môže byť nehlučná. To sa zíde napr. pri fotení v kostole, či na koncerte. Pre takúto príležitosť som si vytvoril tretí preset. Jeho základ opäť tvorí môj najpoužívanejší program A a samozrejme nastavenie režimu snímania na tiché. Vo vnútri býva menej svetla a občas treba použiť aj blesk. Nastavenú mam citlivosť Auto ISO 3200, Auto WB a blesk nastavený na 2. lamelu (ak by som fotografoval ľudí v pohybe). Tento preset nemám nastavený na žiadne tlačidlo, používam ho menej a tak keď ho potrebujem, vyvolám ho cez Menu.

Aj keď som si pre seba nazval tento preset Kostol/Svadba, je vlastne pripravený na situácie, kedy fotím prevažne vonku a občas vojdem do interiéru, napr. kostola, kaviarne a pod.

Myset4 - Makro

Posledný preset som si nechal pre makrofotografiu. Aj ten vychádza z programu A a využíva funkciu, ktorú priniesol firmvér verzie 4.0, focus stacking. Bežne ho nemám priradený žiadnemu tlačidlu, len keď idem cielene fotiť makro, napr. do botanickej záhrady. Fotoaparát mám nastavený pre makrofotografiu s štandardným nastavením.

Ako používať MySet-y

Použitie Myset-ov je jednoduché, musíte si však pamätať, ktorým tlačidlám ste ich priradili. Ak chcete MySet aktivovať, stlačte tlačidlo, ktorému ste jeho funkciu priradili. Ak potrebujete, môžete doladiť nastavenia funkcií a expozičných parametrov. Ak opätovne stlačíte tlačidlo s priradeným MySetom, deaktivujete ho a vrátite sa do nastavenia, ktoré ste mali predtým. To je skutočne veľmi rýchle.

Ak ste aktivovali MySet a medzitým vypli a zapli fotoaparát, bude MySet deaktivovaný.

Záver

Fotoaparáty Olympus, nielen OM-D, sú veľmi dobre konfigurovateľné. Je škoda nevyužívať funkciu presetov a ich priradenie k tlačidlám. Tento článok berte ako inšpiráciu. Sami si naprogramujte vlastné presety. Nezabudnite, že ich môžete prepísať. Po čase zistíte, čo vám najlepšie vyhovuje a modifikovaným nastavením prepíšete to pôvodné.

Tento návod, s drobnými zmenami, môžete použiť na všetky fotoaparáty produktového radu OM-D a aj na pokročilejšie PEN-y.

Tento produkt si môžete zakúpiť aj v ephotoshop.sk a podporiť tak svoj obľúbený portál ePhoto.sk. Neprehliadnite akciové ponuky!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jozi Mačutek
2016-07-06 09:07:10
Myslím že to s tým OM-D už kus preháňate
 
brunacky
2016-07-06 09:13:25
skveléé
 
blahoslav J B Art
2016-07-06 09:25:32
vdaka za clanok ... uzitocnych rad nikdy nie je dost
 
babieca
2016-07-06 09:38:29
príspevok od: Jozi Mačutek
Myslím že to s tým OM-D už kus preháňate
Prečo? Tých funkcií je naozaj veľa. Hlavne pre amatéra ako som aj ja, ktorý bol zvyknutý len na clonu a čas. Takýto článok, resp. návod mi určite pomôže zorientovať sa v dosť rozsiahlom menu nastavení.
 
Roman Point
2016-07-06 09:58:26
príspevok od: Jozi Mačutek
Myslím že to s tým OM-D už kus preháňate
Iba kúsok.
 
Johnnny
2016-07-06 10:34:09
príspevok od: Jozi Mačutek
Myslím že to s tým OM-D už kus preháňate
Ja osobne som za to vdacny. OM-D EM-1 ma velmi zaujimal, len skoda, ze si ho nemam kde vyskusat. To telo sa mi ale zo vsetkych CSC pozdava najviac
 
Jan1
2016-07-06 13:56:52
Veru. Ja tiež už iba čakám na cash-back alebo nejakú inú akciu a idem do E-M10...
 
digihelion
2016-07-27 21:39:31
Super. Článok mi pomohol rýchlejšie sa zorientovať a veľmi rýchlo nastaviť, čo som potreboval. Ďakujem
 
vilkoo
2016-09-09 15:57:10
Clanok fajn dilema ktory Oly omd m5ii alebo fuji x-t10? Dakujem za odpovede
 
vilkoo
2016-09-09 16:55:11
Uz som dopatral a precital dost recenzii o fotakoch zatial vyhrava Oly
 
vilkoo
2016-09-25 09:20:45
Uvidime co prinesie novy model OM-D-M1 II preferencie zatial su dobre pockame si na cenu apod.
 
Duvaliere
2016-11-11 23:00:35
Ja som kúpil M5 mark 2 vychádza na najlepšiu voľbu. Vhodný s PRO objektívmi, pritom malý kompaktný, výborné parametre, funkcie, stabilizácia, nehovoriac o výbornom videu. Za mňa určite M5 mark 2. Článok užitočný ...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované