Hore

Ešte väčšie makro s CSC Olympus

Fotografovaniu detailov s CSC fotoaparátmi Olympus sme sa už v našej Fotoškole venovali. Otestovali sme aj makroobjektív M.Zuiko 60/2,8 Macro. Teraz si ukážeme ďalšie riešenia, ako dosiahnuť väčšiu mierku zväčšenia. Menší micro4/3 snímač je v makrofotografii výhodou. Nemusíte toľko cloniť, aby ste dosiahli potrebnú hĺbku ostrosti. A ak máte fotoaparát s 5-osou stabilizáciou, spolu s kratšími expozičnými časmi, hrozí menšie riziko, rozmazania záberov, ako u iných fotoaparátov s výmennými objektívmi. Objektív M.Zuiko 60/2,8 Macro je naviac nielen vynikajúci po optickej stránke, ale je aj rýchly pri zaostrovaní. Vďaka tomu je fotografovanie detailov jednoduchšie. Micro4/3 snímač má faktor orezu 2x. Platí to aj pre makro. Zväčšenie je v porovnaní s Full Frame fotoaparátom dvojnásobné. Pre väčšinu situácií to bohato postačuje. Otestoval som dve riešenia, ktoré mierku zväčšenia ešte vylepšia.


Na takýto detail by ste ani nepotrebovali makroobjektív. Aj obyčajný setový objektív 14-42 by to zvládol. Menší micro4/3 snímač je pri snímaní detailov výhodou.


Ani tu nepotrebujete komplikované riešenie. Objektív M.Zuiko 60/2,8 Macro sa tu vôbec nezapotil. Aj keď má slimáčik spolu s kvetom približne 30 mm, stačilo nastaviť na objektíve mierku zväčšenia 1:2.


V mierke 1:2 je nafotená aj táto kvetina, na ktorej ma zaujal piestik uprostred.


Mierka 1:1, detail piestiku je vidno lepšie.


Ale až v kombinácii s medzikrúžkami, pri zväčšení takmer 2:1 sa detaily ukážu v plnej kráse.

Medzikrúžky

Medzikrúžky, kedysi tak populárne, sa dnes používajú menej. Makroobjektívy boli zriedkavé a medzikrúžky boli dobrým a cenovo dostupným riešením. Dnes sa využívajú skôr na zväčšenie priblíženia makroobjektívov a teleobjektívov, čo je aj náš prípad. Medzikrúžky s prenosom clony a zaostrovania zoženiete na eBay od cca 40 €. Spravidla sa jedná o sadu dvoch rôzne hrubých medzikrúžkov. Medzikrúžky neobsahujú žiaden optický prvok, slúžia len na oddialenie optickej sústavy objektívu ďalej od snímača. To umožňuje prísť bližšie k fotografovanému objektu a nafotiť tak väčší detail. Nevýhodou medzikrúžkov je, že zapríčiňujú zníženie svetelnosti sústavy. Pri fotografovaní v horších svetelných podmienkach preto treba použiť statív alebo blesk.

Ja som si zaobstaral sadu dvoch krúžkov 10 a 16 mm od firmy Fotga. Medzikrúžky sú vzhľadom na svoju cenu, solídne vyhotovené. Bajonety sú kovové.



Medzikrúžky som odskúšal na obľúbenom redakčnom písacom stroji.


M.Zuiko 60/2,8 Macro pri mierke zväčšenia 1:2.


Samotný makroobjektív M.Zuiko 60/2,8 Macro dokáže odfotiť maximálny detail veľký približne 17 mm. To samo o sebe je veľmi slušné zväčšenie.


Pri kombinácii s 10 mm medzikrúžkom dokáže makroobjektív odfotiť detail veľký 14 mm.


Pri kombinácii s medzikrúžkom 16 mm je to detail veľký 12 mm.


No a v kombinácií s obidvomi krúžkami (10+16 mm) je to detail veľký 10 mm. Príjemné je, že zaostrovacia vzdialenosť je cca 60 mm od prednej šošovky, čo stále dáva priestor pre prácu so svetlom a pri troche pozornosti nevyplašíte hmyz.


Vyskúšal som skombinovať makroobjektív s medzikrúžkami a predsádkou Raynox DCR-250. Mierka zväčšenia v porovnaní s Full Frame fotoaparátom je takmer 5:1. A to je porovnateľné napr. so špeciálnym objektívom Canon MP-E 65/2,8 Macro.

Makropredsádku Raynox DCR-250 používam už niekoľko rokov a vyskúšal som ju na rôznych objektívoch. Je to viacšošovková achromatická predsádka, ktorá len minimálne znižuje optickú kvalitu objektívu. Predsádka sa dá na eBay kúpiť už od cca 65 €. Dodáva sa s univerzálnym rýchloupínacím adaptérom, umožňujúcim použitie na objektívoch s priemerom filtrovej obruby 52-67 mm. Mnohé objektívy pre CSC fotoaparáty Olympus majú menší priemer. Predsádka sa dá z adaptéru vyskrutkovať. Jej obruba má priemer 43 mm. Priemer objektívu M.Zuiko 60/2,8 Macro je 46 mm. Preto som si na eBay kúpil redukčný krúžok 43-46 mm. Zoženiete ho už od necelých 2 €.







Použiť medzikrúžky s makroobjektívom je len jedna oblasť využitia. Zaujímavá je aj kombinácia s teleobjektívmi. Tam skôr než o makrofotografiu ide o fotografovanie väčších detailov. Veľakrát som sa stretol s tým, že keď som fotografoval detailné portréty, obmedzovala ma najkratšia zaostriteľná vzdialenosť portrétnych objektívov. Milujem portrétny objektív M.Zuiko 75/1,8 MSC. Ten dokáže odfotiť detail veľký 17 cm. Oproti Full Frame riešeniu je to dobrý výsledok. Čo ak potrebujete lepšie zväčšenie? S medzikrúžkom 10 mm som dokázal odfotiť detail veľký 7 cm. Čo urobí 10 mm prázdnej diery! S 16 mm medzikrúžkom je to ešte lepšie, dokážem odfotografovať detail veľký 5 cm. Pri použití obidvoch medzikrúžkov je to detail veľký necelých 40 mm. Pri použití jedného medzikrúžku nie je úbytok svetelnosti veľký, najmä v kombinácii s takto svetelným objektívom. Nakoniec som urobil pokus so seťákom 14-42 a dvomi medzikrúžkami. Pri nastavení na ohnisko 42 mm je objektív schopný nasnímať detail veľký 20 mm. Tu však treba počítať už s výraznejšie zníženou svetelnosťou.

Záver

Medzikrúžky Fotga sa mi plne osvedčili. Za cenu okolo 40 € som očakával horšie spracovanie. Bajonety sú kovové a výrobca šetril len na krytkách a puzdierku, ktoré v balení absentujú. Krúžky si zachovávajú všetky funkcie vrátane prenosu clony, automatického zaostrovania a stabilizácie obrazu. Zapisuje sa aj EXIF. Uplatnia sa pri snímaní makrozáberov v kombinácií s makroobjektívom, ale aj inými objektívami. Zaujímavé je použitie v kombinácií s teleobjektívmi, napr. pri snímaní detailných portrétov.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
lacoslav
2014-08-04 17:27:45
Tak, už viem čo k mojej emdesine. Dobrý článoček.
 
blahoslav J B Art
2014-08-04 17:42:07
príspevok od: lacoslav
Tak, už viem čo k mojej emdesine. Dobrý článoček.
co? ... 60mm makroobjektiv, alebo medzikruzky, alebo Raynox ?
ja mam zatial Raynox 250 a so zuumom 45-150 to zvacsuje poriadne ... zatial mi to na makrohranie staci
 
paldixy
2014-08-05 10:46:23
ED 60/2,8 vlastním aj ja . Je výborný
 
lacoslav
2014-08-05 22:24:57
príspevok od: blahoslav J B Art
co? ... 60mm makroobjektiv, alebo medzikruzky, alebo Raynox ?
ja mam zatial Raynox 250 a so zuumom 45-150 to zvacsuje poriadne ... zatial mi to na makrohranie staci
Všetko dohromady! Ako vydajú výnosy z ropných polí.
 
vdx
2014-08-31 00:26:14
parádna prácička. ten 2:1 záber by mi nevadil v kancli na stene... inak podľa typu písma je táto recenzia predsalen písaná na inom "stroji", všakže?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované