Hore

.máte radi granko?.

.z netu sa valia tisíce článkov na tému analog vs digital. Kto si čo a prečo má vybrať, ideálne aj kedy a s kým. Určite sa tie texty pomáhajú orientovať tým, ktorí nezažili filmovú éru, tzv. analógové obdobie. No väčšina podobných článkov v sebe zdôrazňuje to “vs”. Prečo by mali tieto dve technológie stáť proti sebe? Približne rovnako sa začalo uvažovať v 30. a 40. rokoch 19. storočia po prieniku fotografie do verejného povedomia o maľbe. Maľba vs fotografia. Zmizla snáď maľba ako žáner? Možno sa upravili trhové podmienky a postavenie maľby, ale je stále tu a je stále vysoko cenená. A naďalej bude. Takisto je tu filmová fotografia, po dvadsiatich rokoch relatívneho útlmu, je živá.

.máte radi granko? Je to super pohodlné. Trošku granka do šálky, mlieko na to (môže byť studené aj teplé) a vec je hotová. Nápoj má výrazne sladkú chuť, so vzdialenou ozvenou kakaa. Zmizlo snáď kakao kvôli granku? Nie, stále je tu. A s ním ten ranný rituál, keď na spodok šálky nasypem za lyžičku kakaového prášku a trošku cukru, zalejem troškou teplého mlieka (musí byť teplé, inak sa kakao s cukrom veľmi zle rozpúšťa a hrčkavie), rozmiešam na hustú masu a dolejem šálku zvyškom teplého mlieka. Vypijem. Anóóó, má to tú skutočnú kakaovú chuť. Akurát na dne šálky zostalo kakao koncentrovane usadené, musím ho potom odstrániť, vyhodiť, vyčistiť. Ale mám kakao. Síce nie tak jednoducho ako granko, ale mám skutočné kakao.

.takisto sa dá uvažovať, či náhodou kvôli rame nezmizlo maslo alebo kvôli neske zrnková káva. Nie, stále sú tu a poskytujú skutočný zážitok, s troškou väčšej námahy.

.žijeme instantnú dobu. Používame predpripravené (kvázi) suroviny, na celkové možnosti našich nástrojov ani nedovidíme a výsledok potrebujeme hneď..okamžite. Celý proces spĺňa svoj účel, výsledok sa dostaví..rýchlo. A tak máme aj digitálnu fotografiu. A tá jednoznačne napĺňa potrebu doby.

.a niektorí si pôjdeme do obchodu kúpiť kakaový prášok, klasické maslo a kinofilm. Keď ich použijeme, bude tam ten pocit, že sme boli účastní patričného procesu, dodržali sme isté pravidlá a ďalšie zase porušili. Nič neopravilo naše chyby. A tešíme sa z výsledku. Lebo je autentický. A vyrobený našimi rukami.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované