Hore

.kintsugi.-.umenie vzácnych jaziev.

 .kintsugi je japonské umenie opravovania rozbitej keramiky zlatom, či striebrom. A jaziev duše krásou..

.zlomy a praskliny v keramike sú súčasťou histórie a príbehu nádoby. A zlato, ktorým sa tieto praskliny naprávajú, sa stáva jej prirodzeným zvýraznením a rozšírením. Kintsugi zvýrazňuje jedinečnosť príbehu, nesnaží sa ho skrývať alebo maskovať.

.základná myšlienka tohto umenia sa sústreďuje na našu minulosť a bolesti, ktoré nás nemajú nechať rozpadnutých na kúsky. Praskliny, ktoré si v duši nesieme, môžeme zaplniť niečím krásnym a tak sa posilniť. Naše jazvy sa stanú trblietavou známkou našej pružnosti a odolnosti.

.kintsugi spája fragmenty, ktoré by sa inak rozpadli. Dodáva im nový, jedinečný aspekt. Každá prasklina a jazva je jedinečná a kintsugi ich zvýrazňuje. Nemali by sme odhadzovať rozbité veci, nemusia byť zbytočné, ich vady, pukliny sú vzácne.

.fotka je o pocite a okamihu. Ale myšlienky stále lietajú hlavou. Okamih je vyrezaný uzávierkou a pocit vie byť číry. No čím viac myšlienok v tom okamihu v hlave mám, tým viac chaosu sa do obrazu prenesie. Tie malé mikrotraumičky z bežného dňa. Pocit je určite v popredí, ale pozadie sa hmýri všetkým možným zažitým. Potom sa pozriem na obraz, mám už len ten pocit, a chcem ho očistiť od nepotrebností.

.prvú odstránim farbu. Surový pocit je neohraničený a chcem mu nájsť v obraze tvar. Farby rozptyľujú. Čiernobiela je priamočiarejšia a zvedie pohľad na tvary. Farby musia preč.

.ale stále je tam ten chaos, veľa nepotrebných súčastí obrazu, veľa predmetov, ktoré zavádzajú. Tak začnem ponárať obraz do tmy. Tu sa začína tá magická chvíľka, keď mám pocit, že vládnem svetlu. Nájdem si v obraze tie miesta, ktoré mi spolu priblížia pocit pri fotení a vytiahnem ich svetlá, nech sú výrazné a badateľné. Všetko ostatné začína splývať s tmou. Až kým nemám pred sebou zrkadlo jasného pocitu v čistej duši. Moje malé svetelné kintsugi.

Image title


 
.nevyhadzujte staré fotky, ku ktorým ste sa kedy chceli vrátiť a neurobili ste to. Vždy máte v rukách dosť svetla, aby ste svoj obraz opravili, potlačili myšlienky a nechali svietiť pocit. Svetlo je viac, než zlato. 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
zolooo
2019-09-29 09:16:11
Zaujímavé...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované