Hore

Bicyklom po Európe 11 - Gran Canaria

Už len samotná predstava, že budem skoro päť hodín pokrčený ako skladací meter v Economy Class 737ky ma desila. Našťastie bol to Airbus A320, kde je predsa len o trochu viac miesta. Celá cesta trvala podstatne dlhšie. Od okamihu keď sa nám za autom zatvorila naša brána po prvé nadýchnutie morského vzduchu ubehlo neskutočných 13 hodín. Des a hrúza. Ale čo všetko ste ochotní pretrpieť, keď si chcete na konci zimy užiť leto ? Tá predstava, že sa ráno zobudíte a vonku bude chrumkavých osemnásť a pláže plné opaľujúcich sa osemnástok, je natoľko silná, že sa s tým nedá bojovať. 

Image titleNedeľa ráno, vonku sľubovaných osemnásť a na pláži ani noha. 


PRVÁ TVÁR GRAN CANARIA

Teraz ani neviem, či som tam nejakú osemnástku videl. Šesťdesiatosmičiek tých bolo požehnane. Raz darmo prázdniny budú až o tri mesiace. 

Kanáre už od deväťdesiateho boli slovenskou dovolenkovou top destináciou. Kto by nepoznal niekoho, kto sa  išiel v tej dobe na vianoce opaľovať k moru na Kanáre. Ticho som šúchal nohami, keď som počúval tie story. Super, naj, to si ešte nevidel, bomba, neuveriteľné, švédske stoly, ty kokos, palmy, pieskové pláže, melón v zime. Kto to kedy videl.  Rajská záhrada. Ale naspäť do reality.  Nalejme si čistého vína. Dnes môžem zodpovedne povedať, že slávne Kanáre sú nič moc. Mallorca je o polovicu bližšie a hóóóóódne krajšia. Rovnako bombové pieskové pláže sú aj na Korfu, Cypre aj v Dánsku. Dokonca aj na Zlatých pieskoch v BA. Aj to more je tam studené. Studenšie som zažil len v Škótsku a Nórsku. Bŕŕŕŕ, fuj tajbl.

Image title

Ale pointa je v tom, že my nie sme štandartný dovolenkový klient. Ten, ktorý si pred pieskovým neuschwansteinom urobí selfie, dá si kávičku a spokojne sa škvarí ďalej na tropickom slnku, ktoré s ním nemá žiadne zľutovanie. V tomto smere, dostane všetko čo mu je sľubované a na čo sa teší. Bonusom, môže byť ak sa jeho slnečný týždeň prekrýva s nejakou fiestou. To si potom na pláži užije všetko. Od mojita po marišku. Len miestna záchranka je v pohotovosti až do božieho rána. A široko ďaleko sa ozýva to povestné duc-duc-duc-až-do-rána-bieleho-duc-duc-duc

Image titleFiesta v Maspalomas. Chlapci v ružových galotkách a s pávým perom v riti, dievčatá ako striga na metle. Sodoma Gomora velebnosti.

O dva dni neskôr sa to na hotely opakovalo už každý večer.  Raz prišiel Chuančo, potom Rodrigéz, potom Chuj Lopéz a tak podobne. Rozložili si svoje repráčiky z domáceho kina, pustili počítač, mikrofón v ruke a ideš moja :   I planned each charted course. Each careful step along the byway, And more, much more than this, I did it my way. Alebo táto : Para bailar La Bamba, Para bailar La Bamba, Se necessita una poca de gracia, Una poca de gracia, Para mí, para tí, hay arriba, hay arriba, Hay arriba arriba, Por tí seré, por tí seré, por tí seré. A tak stále dokola I didit my waaaaaaaaay. Desiata hodina večer a nastalo ticho. 

Image titleZhruba na kilometer širokom páse od mora je všetko tip-top. Čisto, trávička, palmičky, butiky, kaviarne . . .

Image titlePláže v plnej bojovej pohotovosti pripravené na očakávaný nápor turistov. Koniec marca bude asi uhorkovou sezónou na Kanároch.

Image titleNie, to nie je Petržka a Draždiak, ani pražské Jižní město či Luník X. Som to ja, betónové monštrum v Los Caideros. 

Image title56 metrov vysoký a 129 rokov starý maják v Maspalomas. Asi jediná historická budova na celom južnom pobreží. Fish eye to zvládol pekne zo široka.

Image titleUmelo založený a zavlažovaný palmový háj

Image titleAsi najvyhľadávanejšia top atrakcia kanárských sú pieskové duny v Maspalomas. Ešte bolo možné nájsť miesta na dunách bez ľudských stôp. V lete neviem, neviem ...

Image title...

Image title

Posledná večera od miestneho umelca. Na pravej strane je kúsok jeho nohy s postrekovačom. Úžasná piesková socha musí byť neustále zavlažovaná. Ako tá tráva za mojím chrbtom.

Image titleTakéto živé sochy sú po celom svete. Ale tento je extra výnimočný. Je z Košíc. Meno neviem.

Image titlePočasie. Nie je pravdou, že na kanároch neprší. Podobná obloha nás sprevádzala celý týždeň. Občas prehánka, ale nebola to žiadna tragédia. 


DRUHÁ TVÁR GRAN CANARIA

Tá sa nachádza hneď za šesť pruhovou diaľnicou, ktorá ide takmer okolo celého ostrova. Pred ňou je ešte štvorprúdovka, ktorá spája jednotlivé rezorty.  Tu sa vám v plnej kráse ukáže pravá tvár Gran Canarii. Holota. Kameň, skala, šutre, suchota. O trávičke sa vám môže snívať iba pri trávičke, stromy už nie sú. Ostali na severe. Ani zajace, ani srnky, ani bažanti. Tie ležia mŕtve a zrazené v jarkoch okolo naších ciest.  Ak túžite po nejakej starej dedinke hlboko v horách, dolu na juhu je len Fataga. Inak len zopár domov roztrúsených kade tade. Bieda. Ale netvrdím, že celý ostrov je takýto. 

Najdu sa tu aj ďalšie zaujímavosti a turistické atrakcie ako dedinka Teror na severe, o kúsok ďalej Firgas, či Arucas. Rovnako úžasné sú aj útesy západného pobrežia. Ale na to treba už auto z požičovne. 

Image titleVitajte na mesiaci, drahí kozmonauti !

Image title

Fataga. Nič krajšie a autentickejšie som nevidel. 

Image title

Image titleToto je z opačného konca miestneho folklóru. Pánko mal vycibrený cit pre architektúru. Niečo podobné, z Ytongu je v Bábe, neďaleko Sýpky u Ludvíka pri R1.

Image titleČo si predstavím pod pojmom nicota ? Toto

Image title

Prešli sme takmer 300 kilometrov po cestách a necestách Gran Canarii. Všade to vyzeralo asi takto. Z väčšej výšky bol vidieť oceán a rezorty. A foliovníky, či sieťkovníky. Polovička aj tak už nefungovala, len ostala na svojom mieste. Kam by aj vlastne mohli ísť ? Ale nie všetko je iba čierne a biele. Občas vás môže niečo nečakane prekvapiť. Napríklad originálna ťavia karavána s turistami. Alebo mega bazén s morskou vodou a delfínmi.

Image titleLos Palmitos. Oáza v púšti so zoologickou záhradou.


TRETIA TVÁR GRAN CANARIA

Konečne tá, kvôli ktorej sme tam išli. Bicyklová. Keď nebudem brať do úvahy tu neskutočnú diaľku tak je to druhý raj na bicyklovom nebi. Hneď za Mallorcou. Nie, bude to tretí bicyklový raj. Prvý je na Lago di Garda, potom cyklochodníky v Rakúsku, potom . . . prestaň už, kuš !

Miestne cyklopožičovne o tom vedia svoje. Na diaľku si dopredu vyberiete ten svoj bicykel. Tu na mieste si počkáte nejakú tu hodinku, pokiaľ sa dostanete na rad, zaplatíte depozit, nájom a môžete vyraziť za dobrodružstvom. Desiatky a stovky cyklistov. Keď sa vymotáte z rezortu (schválne píšem z rezortu, lebo na okolo sú len hotely a reštaurácie) a dostanete mimo nich, tak Kanáre vám ležia u nohou. Na osemdesiat kilometrov nie je problém nastúpať 2000 výškových. Boli miesta, kde som mal pocit, že nejdem po ceste, ale po šesť metrov širokom cyklo chodníku. Autá boli na dialnici. Bol som tu sám, predo mňou a za mňou iba cyklisti. Ale netrvalo to večne. 

Image title

Ak sa dostanete za dialnicu, akej sa na Slovensku bohužial asi nedožijem a týmto tempom ani deti mojích detí ste v cieli. Tu začína tá práva bicyklovačka na Kanároch. Maľované, kľukaté cesty nekonečným údolím, s nekonečným stúpaním. A práve preto sme si vybrali ebike. Cestu si treba užiť a nie vypľuť dušu v tejto púšti 

Image title

Je zaujímavé, že na Kanároch nie je žiadna rafinéria, Slovnaft, OMV či MOL. A nafta tam v marci 2019 stála 0,969 EUR za liter (pumpa Shell). Ako sa to mohlo stať ? Ako nič. 

Image titleCesta na kopec Pedro Gonzáles

Image title...

Image titleNiekde na pol ceste pred Fatagou

Image titleMinimum vegetácie a aj tá im ešte ľahne popolom

Image title...

Image titleBolo nás osemnásť. Traja tu chýbajú. Cesta cez priehradu v "dedinke" Ayagaures.

Image titleHneď dve si tu v tom Ayagaures postavili. Voda je vzácnosť

Image title...

Image titleKolosálne údolie, niekde medzi Santa Luciou a El Doctoral

Image title...

Image titleRozum stojí, kadiaľ a ako stavali cesty.

Image titleĎalšia priehrada bez vody, tentokrát v dedinke Soria. Kto vie či bola niekedy plná vody.

Image title...

Image title...

Image titleAutokemping El Pinillo a kaktusová záhrada

Image titlePresná kópia chorvátskeho ostrova Pag

Image title...

Image titleStále je to Gran Canaria. Zoologická záhrada Palmitos Park. Príjemný chládok, vodopád, krokodíly, delfíny, biely klokan, vrabce čo vám zobú zo stola a mega otrasná káva. Doteraz som si myslel, že najhoršia bola z beatlesáckeho bistra na St. John´s Wood Station v Londýne, neďaleko Abbey Road. Ale táto bola jednoznačne tophumus.

Image titleJeden z krasavcov z Palmitos parku

Image titleEšte jeden

Image titleA atrakcia najväčšia z celého parku. Park otvorili o 10:00 a predstavenie začalo o 13:30. Zatiaľ sa poobzerajte po okolí, prípadne si sadnite na kávičku. 

Image titleKto vie čo sa mu honí po rozume

Image titleA ešte druhá spoločná na záver. Dovidenia na budúce priatelia !



V marci roku 2019 nafotil a napísal Peter

Viac fotografii a článkov z naších bicyklových ciest po Európe najdete na :


petnov.ephoto.sk



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2019-04-25 08:44:02
dobré napísané, som sa zasmial; a foto ... ? najlepší je ten z Košíc ...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované