Hore

BOTANICKÁ ZÁHRADA V BRATISLAVE - NA VEČNÉ ČASY (Denis Veselý)

Ďakujem Karolovi za inšpiráciu k napísaniu tohto článku.

K botanickej záhrade v Bratislave mám veľmi špeciálny vzťah z jednoduchého dôvodu. Do 8 rokov som vyrástol ihneď za ňou v oblasti zvanej Švédske domky. Všetky moje spominenky z detstva sa viažu k tejto oblasti. Bolo nám tam ako deťom skvele, celý deň vonku s partou kamarátov, korčuľovanie v zime na malom jazierku, hokej na zamrznutom Dunaji, brat bol kanoista v Tatrane, otec chytal v zátoke ryby, vojny s prakmi a kušami s Paľom Čejkom, ktorý je dnes výborný umelec. Často si spomínam na tie krásne časy. Skromné ale slobodné, ktoré vo mne navždy zaštepili lásku k prírode a ku všetkému živému.

Chodievam tam pravidelne už zopár rokov, pretože je to stále oáza pokoja, aj keď už tam nie je vďaka premávke také ticho ako kedysi. Vždy tam ako makro fotograf mám dostatok subjektov. Veľká čast mojich fotografií vznikla práve v Botanickej záhrade.  Kvety lákajú veľké množstvo hmyzu a preto nie je o subjekty núdza. Hmyz fotím živý za bieleho dňa rovno z ruky. Pomaly ho varím a približujem sa po milimetroch. Chce to veľkú dávku autizmu a trpezlivosti... Ale výsledky ak sa to podarí sú o to radostnejšie. Sú tam aj krásne veľké drevokazy, ktoré zväčšene pripomínajú potvorky z drahých holywoodských filmov...

Viem, že vyvstanú otázky typu: čím to fotíš? Hmyz fotím priamo z ruky kvôli flexibilite s bleskom a s MP-E 65mm. Mnoho mojich fotiek však vzniklo s lacnejšími alternatívami. Napríklad medzikrúžky, predsádky a podobne. Nie je to však zdaľeka tak pohodlné - ale dá sa to nafotiť skoro rovnako dobre. Ak vás extrémna makro fotografia zaujala, odporúčam zhliadnuť video Thomas Shahan - macro photography. Tam je názorne ukázané, ako sa dajú takéto zábery robiť s omnoho lacnejšou výbavou. Reverznutá 50mm a medzikrúžky s bleskom. Thomas je dôvod, prečo som vlastne začal s makrom. Resp. jeho prezentácia, ktorú mi raz niekto poslal do emailu. Ihneď ma to fascinovalo a povedal som si, že sa to chcem naučiť. A tak som sa to naučil.. :-) Malá ukážka, aké potvorky môžte nafotiť v botanickej záhrade...

Image title

Odkedy som muchu nafotil v takejto blízkosti a pozrel jej do očí, nedokážem ich už zabíjať...Uvedomil som si tú nádheru a komplexnosť tohto tvora, ktorý je síce otravný, ale v prírode má obrovský význam.

Image title

Šidielko je modro-očko, s ktorým môže súperiť iba Paul Newman

Image title

MRAVEC DREVOKAZ

Image title

Skákavky sú v skutočnosti maličké pavúčiky do 1cm. Sú extrémne fotogenické a pomerne bežné. Skáču za svojou korisťou a dokážu prekonávať až neuveriteľné vzdialenosti.

Image title

Na tento typ fotiek potrebujete veľakrát ísť čo najskôr ráno, ale v chladné dni a noci sa dá nájsť hmyz, ku ktorému sa môžte priblížiť aj na 1cm... Rosa sa niekedy fejkuje sprejom, ale nie vždy.

Image title

Toto je dravá mucha, ktorá loví iný hmyz. Tu je dobre vidieť, že som použil iba jeden blesk zhora, čiže je to fotené starým systémom bez twin flashu.

Image titleŠidielko je tá maličká vážočka, ktorá má hlavičku asi 1cm. Sú extrémne fotogenické už kvôli zvlášnemu potmehúdskemu úsmevu a krásnym očiam

Image title

Táto osa nebola fotená v botanickej, ale pre úplnosť ju zahrniem do galérie. Na osi tam určite narazíte. Dajte mi v bufete v lete kofolu :-)

Image titleZáhrada je samozrejme plná rôzneho hmyzu, stačí si veľakrát kľaknúť a nechať pracovať zmysly našich pradávnych predkov.

Image title

Na tieto jašteričky mám špeciálne miesto, ihneď vľavo asi 50m od vchodu je málá sekcia kaktusov, hneď vedľa bufetu. Tam ich vždy nájdete. Stačí malá hra na myš a mačku, zodraté kolená a máte to v kapse...

Image title

Rovno pred sekciou kaktusov je zopár bodliakov, ktoré jednoducho milujú rôzne druhy osičiek, čmeliakov a iných zaujímavých tvorov. Raz som tam rozložil obrovskú odrazku a nasvietil som si celé rastliny, kedže som nechcel blýskať..

Image title

Filip zo včielky Maji nemôže samozrejme chýbať...

Image title

Lienka je pomerne špatné neoholené stvorenie, ktoré maskuje svoj vzhľad obrovským bodkovaným červeným chrbtom...

Image titleTento motýľ nie je z botanickej, ale sú to vďačné krásne subjekty, ktorých je v botanickej tiež dostatok.


KVETY.

Botanická záhrada je samozrejme plná kvetov. Nie vždy sú dostupné na fotenie, ale viac menej sa tam vždy dá nájsť dostatok zaujímavých subjektov, ktoré nasýtia hladné oko makro fotografa.

Image title

Kvitnú tam krásne čerešne, ruže,okrasné stromy i magnólie. Na ich nafotenie to chce samozrejme určité načasovanie. Napríklad magnólie sú tam cca medzi 5-10 aprílom. Lekná sú tam skoro stále. Najlepšie obodbie je samozrejme na jar.

Image title


Image title


Image title

Image title

Image title


Image title

Image title


Image title

Image title

Poprípade si zablbnúť s dlhou expozíciou a led lampou..

Image title

Image title


PLODY A RASTLINY

Vnímavému oku makro fotografa však neuniknú ani nenápadné plody na zemi, rastliny, povrchy listov, ktoré sa dajú spracovať do zaujímavých abstraktných fotografií.

Image title

Listy niekedy ponúkajú naozaj prenádherné tapety a variácie, ktoré sa neustále menia.

Image title

Image title

Image title

Image title

Ak máte šťastie a pozorné oko, podarí sa vám v botanickej nafotiť aj PAC MANA !!! Bolo to v jeden daždivý deň, kedy som zostal v botanickej asi jediný. V kľudnom daždíku som si hľadal námety a narazil som v malom jazierku na uväznenú žubrienku. Aranžmá prírody nepozná hraníc...

Image title

Toto bolo v jeden jesenný deň, kedy som nevedel nájsť vyčerpaný absolútne žiadnu inšpiráciu. Všetko mi prišlo akési šedé a nezaujímavé. Ale aj šedé a nezaujímavé sa dokáže stať zaujímavým, ak tam pridáte špetku křemele...

Image title

Image title

Image title

Image title

Takté zvláštne oriešky pre popolušku sa tam bežne váľajú po zemi...

Image title



Image title

Dajú sa tam nájsť aj naozaj abstraktné námety z pavučín.... Fantázie sa medze nekladú...

Image title

Špongia huby.

Image title


Image title

Image title

Pri troche šťastia si môžte dať aj trocha vitamínu C.Image titleChobotnice rastlinnej ríše

Image title

Krvavočervené listy akoby už hlásili prichádzajúcu zimu....

Image title


HUBY

V botanickej sa k nachádza aj pomerne slušné množstvo húb, hlavne na jeseň.

Image title

Image title

Image title


Image title

Image title

Image title

Image title

Image title

A ako úplnú čerešničku na záver dávam túto fotografiu. Na jeseň si dajú pracovníci námahu naaranžovať rôzne druhy tekvíc. Nikdy by ste nepovedali, čo všetko sa dá nafotiť v jednej botanickej záhrade ! :-)


Chcem týmto poďakovať celému tímu botanickej záhrady, že sa za pár korún starajú o túto malú oázu v centre uponáhľaného mesta. Takisto ďakujem tímu ephoto.sk za skvelý portál. Ak sa vám článok a fotky páčia, urobíte mi radosť ak ho sharnete na facebooku. Poprípade navštívite moju stránku. Dúfam, že som inšpiroval aspoň jedného nového makro fotografa, ktorý ponesie fakľu ďalej...

Denis Veselý.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Juraj Gavura
2019-04-21 13:23:09
Veľmi pekne napísaný článok, taktiež fotografie sú krásne. Ďakujem za inšpiráciu. Želám naďalej "dobré svetlo" a veľa inšpirácie a veľa subjektov.
 
mab
2019-04-22 09:53:09
Každý Tvoj článok je radosť prečítať a s ešte väčšou pasiou pozerať! Díkes
 
spektrum
2019-04-23 09:36:32
Ja som vysadzala roky Astropark pri Hvezdarni v RS, kde bol len holy kopec. A potom sa tam nastahoval život a ja som podobne začala fotiť. Po rokoch, keď už všetko skoro bolo odfotené, mám radšej také blbnutia s dlhou expozíciou, tiež som tak maľovala vetrom..sú to úžasné nenapodobiteľné obrazy.
 
venca
2019-04-23 15:51:46
Moc pěkné ukázky.
 
poqy
2019-04-28 07:19:33
Parádne fotky. Ja som si myslel, že tie "z očí do očí" sa dajú fotiť len so zmrazeným či inak upraveným hmyzom.
 
j.a.r.o.
2019-04-28 10:36:18
Veľmi pekná práca!
 
pedro81
2019-04-28 15:36:36
super
 
Seemann Martin
2019-05-03 15:20:12
s radosťou som prečítal tento článok
 
Miro Sabo
2019-05-04 07:37:04
Ďakujem za článok, veľmi zaujímavé.
 
Krtko fotografom
2019-05-04 09:30:03
Krásne fotky, a zaujímavé čítanie.
 
filip.p3k
2019-05-05 18:17:15
Mega, tie fotky textúr sú veľmi dobré!
 
HerdaRudolf
2019-05-08 18:23:44
....veľmi rád som sa pozrel ..... pekné zábery.....
 
DenisBede
2019-05-10 22:44:54
Skvelá inšpirácia a krásne fotografie! Veľa úspechov a dobré svetlo prajem
 
pista58
2019-05-15 14:10:45
ta chrobac je excelentna! perfektne fotky
 
vlcimak
2019-06-28 18:03:10
Makro moc nemusim, v tomto pripade som bol nuteny urobit vynimku. Fotky su paradne, pod mnohe by som sa hrdo a rad podpisal...
 
kasinco
2019-07-12 11:44:11
že supiš počteníčko aj pokukaníčko
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované