Hore

ČB fotografia digitálne - tlač

Čiernobiela fotografia je stále veľmi populárna možno aj preto, že najviac pripomína analógovú fotografiu. Dnes sa dá napodobniť aj filmové zrno a emulovať rôzne ČB filmy.

Či už ponecháte ČB fotografie tak ako vyšli z digitálneho fotoaparátu, alebo ich štylizujete do podoby fotografií vyvolaných z filmu, tými pravými fotografiami sa stanú až po vytlačení. V počiatkoch digitálnej fotografie neboli tlačiarne najkvalitnejšie. Výsledky v porovnaní s fotografiami vyzväčšovanými a vyvolanými chemickou cestou boli nepresvedčivé. Výtlačky kvalitatívne nedokázali konkurovať vyvolaným fotografiám a mali krátku životnosť. Odvtedy sa technológia tlače celkovo výrazne zlepšila. Pozrime sa, aké máme možnosti, ak chce amatérsky fotograf tlačiť fotografie vo Fine Art kvalite.

Domáca tlač

Tlačiarne

V domácnostiach sú najrozšírenejšie atramentové tlačiarne so 4 farebnými zásobníkmi (cyan, magenta, yellow, black). V ovládačoch viete zvoliť čiernobielu tlač, ale často výsledky nie sú dostatočne dobré. Tieto tlačiarne využívajú všetky farby aj pri ČB tlači, takže je to monochromatická tlač. Často sa stáva, že výtlačok nie je neutrálne šedý, ale má nežiadúce zatónovanie. To sa len ťažko odstraňuje a aj keď tam nie je, môže sa objaviť podľa toho, pri akom zdroji svetla sa na fotografie pozeráme. Pri niektorých tlačiarniach môžete zvoliť tlač len čiernou farbou, tým sa vyhnete problémom s neutrálnosťou. Fotografiám však chýbajú bohaté poltóny.

Multifunkčná domáca tlačiareň vám vytlačí fotky do formátu A4, v kvalite porovnateľnej s fotkami z minilabu, nie však v špičkovej kvalite. ČB fotografie nemusia byť neutrálne šedé.

Základné modely tlačiarní sa na ČB fotografiu príliš nehodia, rovnako ani multifunkčné a laserové už vôbec nie. Minimom sú špecializované fototlačiarne s rozšírenými zásobníkmi, ktoré poskytujú vyššiu kvalitu tlače. Ale ani tu nie je štandardom optimalizácia pre ČB tlač. Na problémy s neutrálnosťou šedých odtieňov tu môžete tiež naraziť. Tlačiarne navrhnuté aj pre kvalitnú ČB tlač majú zásobníky rozšírené o sivé atramenty. Tlač je zabezpečená len čiernou a sivou, čo je zárukou neutrálnosti. Sivá umožňuje tlačiť bohaté poltóny.

Kvalitnú domácu tlač vo Fine Art kvalite zabezpečia jedine profesionálne tlačiarne. Aj keď chcete tlačiť len amatérsky pre vlastnú potrebu, potrebujete vybavenie ako profesionálny fotograf. Kvalitná ČB tlač nie je lacná. Canon PIXMA PRO-100S ponúka dva rozširujúce sivé zásobníky…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované