Hore

Leica - tradične i moderne (2019)

Leica je legendárny výrobca fotoaparátov, objektívov a optických zariadení. Je niekoľko významných míľnikov pri ceste fotografie medzi najširšiu verejnosť.

Petzval navrhol svetelný objektív, Kodak so svojim fotoaparátom Brownie priviedol fotografiu medzi “nefotografov” a Oscar Barnac stanovil so svojou 35 mm Ur Leicou štandard, ktorý platí dodnes. Leica dala fotografom do rúk kompaktný, ľahko použiteľný, fotoaparát. Ten sa stal aj symbolom kvality. V konkurenčnom boji však zvíťazili iní výrobcovia, ktorí využili technológiu Leica a postavili na nej cenovo dostupnejšie prístroje. Leica ale prežila. Dlhé roky stavala na tradíciách a takmer ručnej výrobe. Aj keď sa od začiatku zapojila do digitalizácie, naplno to bolo až v posledných rokoch. Dnes má Leica prekvapujúco široké portfólio. Cenovo však zostáva na úrovni, ktorá je pre väčšinu fotografov nedostupná.

https://en.leica-camera.com/Photography/Camera-overview

Kompaktné fotoaparáty

Leica dlhé roky spolupracuje s Panasonicom. Kompakty Leica sú vlastne rebrandované fotoaparáty Panasonic s mierne pozmeneným dizajnom, ale rovnakými parametrami. Ako konzervatívnej značke, Leice chvíľu trvá, kým po Panasonicu predstaví svoju verziu nového modelu. Naviac si za známe logo v červenom kruhu nechá zaplatiť. Napr. Leica D-Lux 7 stojí 1.150,- €, Panasonic LX100 II, z ktorého vychádza, je za 850,- €. Za rovnaký fotoaparát zaplatíte o 35% viac.


Leica D-Lux 7.

V tejto kategórii má Leica 1" ultrazoom V-Lux 5 (Panasonic FZ1000 II), prémiový kompakt 4/3 D-Lux 7 (Panasonic LX100 II) a kompaktný  model s 1" snímačom C-Lux (Panasonic TZ200). Aktuálne sú tak všetky modely rovnakej generácie, ako u Panasonicu.

Leica má v ponuke aj vlastný plnoformátový kompakt Q2. Pod konzervatívnym dizajnom sa ukrýva to najmodernejšie, čo aktuálne digitálna technika ponúka: 47 Mpx FF snímač, 4K video, pevný objektív 28/1,7, 3,68 Mpx OLED hľadáčik, WiFi a Bluetooth. Aktuálne sa jedná asi o najlepší kompakt na trhu.

Predchádzajúci model Q je teraz ponúkaný v špeciálnej nenápadnej verzii Q-P, v matnej čiernej farbe, bez výrazného loga a označenia.


Leica Q2.

https://en.leica-camera.com/Photography/Compact-Cameras/About-Leica-Compacts

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-Q/Leica-Q2

APS-C bezzrkadlovky CL a TL

Na rozdiel od kompaktov, v tejto kategórii Leica ponúka vlastné modely v dvoch modelových radoch. Rad CL je konzervatívnejší, rad TL futuristickejší. APS-C bezzrkadlovky Leica používajú vlastný bajonet L, je spoločný pre obidva rady. Špeciálne pre APS-C modely sú určené objektívy radu TL, aktuálne je v ponuke 7 objektívov. 100% kompatibilné sú všetky objektívy s bajonetom L, určené pre FF bezzrkadlovky. Prostredníctvom adaptérov je možné používať aj objektívy s bajonetom M a R.

Modely CL aj TL sú moderné fotoaparáty s automatickým zaostrovaním a vychytávkami, aké ponúka aj konkurencia.

Cenovo je Leica samozrejme drahšia, APS-C bezzrkadlovky sa tak pohybujú na cenovej úrovni plnoformátových fotoaparátov konkurenčných značiek. Aj tak sa ale jedná o cenovo najdostupnejšie systémové fotoaparáty Leica.


Leica CL má elektronický hľadáčik zabudovaný.


Leica TL2 vsádza na rozmerný dotykový displej. Je možné k nej dokúpiť externý el. hľadáčik.


https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-CL-TL2/Leica-CL

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-CL-TL2/Leica-TL2

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-CL-TL2/Lenses-for-Leica-TL

Plnoformátové bezzrkadlovky SL

Aj plnoformátové bezzrkadlovky Leica radíme medzi moderné fotoaparáty, parametrovo a funkčne porovnateľné s konkurenciou. Používajú objektívy s L-bajonetom. V ponuke je 8 objektívov. Celkovo je však ponuka väčšia. Leica spolupracuje s Panasonicom a Sigmou. Obidve značky vyrábajú objektívy s L-Bajonetom, plne kompatibilné s bezzrkadlovkami radu SL. Samozrejme prostredníctvom adaptérov je možné používať aj objektívy s bajonetmi M a R, prípadne aj iné.

Objektívy radu TL sú 100% kompatibilné, ale fotoaparát sa vtedy prepne do crop režimu.


Leica SL2 s 47 Mpx snímačom a 4K videom.

Aktuálny model SL2 patrí k špičke v kategórii FF bezzrkadloviek, parametrami je porovnateľný s Panasonicom S1R. Na rozdiel od kompaktov tu ale ide Leica vlastnou cestou a S2 sa od Panasonicu S1R líši v dizajne, ovládaní i niektorých funkciách. Cena Leicy je dvojnásobná v porovnaní s Panasonicom.

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-SL/Leica-SL2

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-SL/SL-Lenses

Zrkadlovky S

Leica má v portfóliu totálne profesionálne zrkadlovky s takmer stedoformátovým snímačom o rozmeroch 45x30 mm (o 50% väčší ako FF). Ponúka vyššiu, takmer stredoformátovú, obrazovú kvalitu v tele plnoformátového fotoaparátu. V ponuke je 10 objektívov, niektoré sú aj vo verzii CS, s centrálnou uzávierkou. Prostredníctvom adaptérov je možné používať objektívy pre Hasselblady H a Contax 645.

Zrkadlovky Leicy S sú moderné prístroje s automatickým zaostrovaním. Najvyšší model S3 má 64 Mpx snímač a video v 4K rozlíšení. Predávať sa začne na jar 2020.


Leica S3 s 64 Mpx snímačom 45x30 mm.

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-S/Leica-S-System

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-S/S-Lenses

M systém

M systém je klenot značky, priamo nadväzujúci na legendárnu Ur Leicu Oscara Barnaca. Reprezentuje tradíciu značky. Všetky modely sú typu rangefinder, čiže s priehľadovým diaľkomerným hľadáčikom. Zaostrovanie je manuálne. V rade M nájdete digitálne aj analógové modely. Leica pravidelne predstavuje aj limitované zberateľské modely.

Všetky modely používajú osvedčený M bajonet, v ponuke je 16 objektívov. K ním pripočítajte staršie objektívy a objektívy iných značiek.

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-M/About-the-M-System

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-M/M-Lenses

Digitálne Leicy radu M

Na prvý pohľad panuje v ponuke Leicy trochu chaos. Všetky modely M sa na seba podobajú. Skúsime si v nich ale urobiť poriadok. 

Leica M-E (model 240) je vstupný model. Za esenciálny model môžeme považovať Leicu M  (model 262). Špeciálne dokumentárne modely sú M10, M10-D a M10-P. Modely M10 sú rozmermi aj dizajnom najviac podobné pôvodným analógovým modelom. Model M10-D nemá zadný displej, fotí sa s ním podobne ako s filmovým fotoaparátom. Fotograf uvidí fotografie až doma, alebo v smartfóne. M10-P je model, ktorý má byť nenápadný. Má najtichšiu mechanickú uzávierku a nepúta pozornosť výrazným červeným logom. Všetky spomínané modely majú 24 Mpx plnoformátový snímač. Špeciálnym modelom je Leica M Monochrom, ktorá má tiež 24 Mpx snímač, ale monochromatický. Niektoré modely majú možnosť pripojiť externý el. hľadáčik.


Leica M10.


Digitálna Leica M10-D nemá zadný displej.


Leica M Monochrom v limitovanej edícii "Stealth Edition".


Limitovaná edícia Leicy M Monochrom, podľa návrhu Lennyho Kravitza. K dispozícii je aj špeciálne limitované príslušenstvo.

Analógové Leicy radu M

Leica samozrejme pokračuje vo svojom najúspešnejšom rade filmových fotoaparátov. Ten na rozdiel od zrkadloviek radu R prežil digitalizáciu. V ponuke sú dva modely. Model MA má elektronicky riadenú uzávierku, model MP mechanickú a dokáže fungovať aj bez batérie.


Leica MP, analógový model s mechanickou závierkou.

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-M/Leica-M-A

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-M/Leica-MP

Instantné fotoaparáty Sofort

Leica má v ponuke dnes tak populárne fotoaparáty pre instantnú fotografiu. Pokiaľ u kompaktov spolupracuje s Panasonicom, instantné fotoaparáty vyrába v spolupráci s Fujifilmom, využíva systém Instax.


Leica Sofort, okamžitá fotografia na báze Fujifilm Instax.

https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-SOFORT/Leica-SOFORT

Záver

Leica, hlavne kvôli cene, nie je príliš rozšírenou značkou i keď jej meno je legendárne a pozná ho asi každý fotograf i väčšina nefotografov. Mnohí si pod menom Leica predstavujú len modely M. Pritom portfólio značky je až prekvapujúco široké. Modelový rad M, digitálny i analógový, pokračuje v tradíciách a je do veľkej miery konzervatívny. V ostatných radoch ale firma využíva najnovšie technológie a nebojí sa ani moderného dizajnu.

Odporúčané stránky

http://m-magazine.photography/ceemes/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan21
2019-11-27 08:19:07
Krása, Konzervatizmus, Klasika.

Rad by som videl čísla predaja s lokalitou a typom (modelom) pristrojov.

..že keď vezmem mne ladiacu filmovú M bude nárast o 100% v našom regióne?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované