Hore

Monochromaticky s mobilom?

 Ak ste fanatik do čiernobielej fotografie, musíte túžiť po fotoaparáte s monochromatickým snímačom.

Aktuálne je to Leica Monochrome (Typ 246) s cenou okolo 7000€ za telo. Nie je to len preto, že fotoaparát s monochromatickým snímačom fotí čiernobielo a to aj do RAW. Monochromatický snímač nemá farebnú masku a nie je nutné demozaikovanie. Farebná maska spôsobuje miernu neostrosť záberov, ktorú treba softvérovo kompenzovať. Každý záber zo snímačov s Bayerovou a X-Trans maskou musí prejsť demozaikovaním a doostrovaním. Monochromatický snímač teoreticky poskytuje vyššiu ostrosť. A to je niečo, na čo my fotografi počúvame. Keďže si Leicu bežný fotograf nemôže dovoliť, nemôže ani vyskúšať, aké je to pracovať s monochromatickým snímačom. Alebo, žeby áno?

Pre prístroj s cenovo dostupným monochromatickým snímačom sa musíme pozrieť do sveta chytrých telefónov. Už nejaký čas používa monochromatický snímač značka Huawei/Honor (vo vybraných modeloch). Nie je to preto, že by chcela urobiť veľkú radosť priaznivcom ČB fotografie. Monochromatický snímač sa využíva hlavne v kombinácii s farebným, informácie z dvoch fotoaparátov sa počítačovo spracujú a dosahuje sa menší šum za horších svetelných podmienok, prípadne lepšie priblíženie. Konkrétne môj Huawei P20 má 12 Mpx farebný fotoaparát a 20 Mpx monochromatický.


Nastavenie monochromatického režimu u telefónov Huawei.


Fotografovať čiernobielo umožňujú rôzne aplikácie, ale len v niektorých telefónoch Huawei je použitý pri tom monochromatický snímač.

Aplikácia fotoaparát umožňuje fotografovať aj čiernobielo. Režim sa nachádza v záložke Viac, pod ikonou Jednofarebne. V režime Pro môžete ovládať parametre expozície. Huawei P20 umožňuje fotografovať do formátu RAW (DNG). Nie však čiernobielo, pritom používa monochromatický snímač. Huawei P20 produkuje pekné monochromatické zábery. Fotografie, ktoré som nafotil, stačilo len mierne upraviť, najčastejšie gradáciu pomocou krivky. Veľa práce s nimi nebolo a sú prakticky okamžite publikovateľné. V tomto odvádza prístroj dobrú prácu. Ak chcete ČB fotografie priamo z fotoaparátu/mobilu, sú modely Huawei s monochromatickým fotoaparátom asi najlepšou voľbou.

V galérii nájdete fotografie nasnímané v režime Jednofarebne.


Monochromatické snímače majú jednu veľkú nevýhodu. Nie je u nich možné filtrovať pomocou primárnych farieb. Nad prevodom farieb na odtiene šedej nemáte žiadnu kontrolu. Rovnako je to aj s monochromatickými súbormi JPG. Maximálnu kontrolu nad prevodom farieb máte s farebnými súbormi JPG, alebo ešte lepšie RAW/DNG. Platí to aj pre spomínanú Leicu, teoreticky možno ostrejšie fotografie by som osobne nevymenil za možnosť pohodlnej filtrácie farieb.


Huawei P20, farebný záber s výrazným kontrastom farieb.


Huawei P20, nasnímané v režime Jednofarebne, kontrast sa bohužiaľ vytratil. To je nevýhoda snímania s monochromatickým snímačom, bez možnosti ovplyvniť filtrovanie farieb.


V Lightroom C som farebný záber konvertoval na monochromatický. Keďže som mal k dispozícii farby, mohol som pri konverzii nastaviť, akým spôsobom sa budú prevádzať na odtiene šedej.

U Leica Monochrome, ale aj u Huawei P20 je možnosť používať optické farebné filtre. Práca s nimi však nie je taká pružná a nemá také bohaté možnosti, ako pri softvérovom filtrovaní. Hlavne pri mobile je to nepraktické, bolo by to riešenie typu DYI (urob si sám).


Huawei P20. Skúsený fotograf, ktorý plánuje prevod do ČB, už vopred vie, že využije výraznú červenú.


Huawei P20, nasnímané v režime Jednofarebne. Pevne nastavená filtrácia neumožňuje zvoliť, do akého odtieňa šedej bude červená farba prevedená. Preto splýva so šedým zvyškom statívu.


Huawei P20, nasnímané v režime Jednofarebne. Pred objektív som umiestnil oranžovo-červený filter, ktorý som našiel v krabici nepoužívaného fotopríslušenstva. Rozdiel je veľký. Použitie optických filtrov pri prístrojoch s monochromatickým snímačom má svoj význam.

Záver

Čiernobiela fotografia je populárna, dostupná aj tým, ktorí fotia mobilmi. Rovnako ako pri fotoaparátoch môžete fotografovať rovno čiernobielo (do formátu JPG), alebo farebne a fotografie neskôr previesť do ČB pomocou mobilnej aplikácie, alebo v počítači. Puritánom, ktorí chcú neupravené ČB zábery priamo z fotoaparátu mobilného telefónu, dávam do pozornosti vybrané modely Huawei, pretože ako jediná značka používa fotoaparáty s monochromatickým snímačom. Tým samozrejme nechcem povedať, že iné značky sú horšie. V tomto je však Huawei jedinečný.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované