Hore

Autor: Stian Klo

Fotostĺpček šéfredaktora 20/2019

Ani skúsený fotograf sa občas nevyhne triviálnym začiatočníckym chybám.

Voľný deň uprostred týždňa som ako správny workoholik chcel stráviť prácou. Potreboval som otestovať nový objektív od Olympusu a pokročiť v testovaní NiSi filtrov. To by som však nesmel nechať v čítačke kartu pre Nikon Z7, do ktorého bohužiaľ SD karta z Olympusu nepasuje. Tak som vykonal len polovicu toho, čo som si predsavzal. Recenziu na objektív M.Zuiko 12-200/3,5-6,3 si môžete prečítať už dnes. V najbližšom čase sa budem venovať brašnám a batohom National Geographic, jednu zo série Africa už testujem a môžete ju vidieť na obrázku.

Bratislavčania možno zaznamenali, že niektoré prevádzky Slovnaftu prechádzajú rekonštrukciou. Z hluku a smradu majú radosť tí, ktorí bývajú bližšie ako ja. Pohľad na Slovnaft je však zaujímavý. Odo mňa je 3km vzdušnou čiarou a takto vyzerá jeho panoráma.


Skladaná panoráma, Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 300/4 IS PRO.

Odmalička chodím na Devínsku Kobylu, kúsok Slovenska s jedinečným charakterom. Je to moje obľúbené miesto, keď chcem fotografovať makro, Devín, povodie Moravy, Rakúsko. Vedel som, že tu žijú aj včelárikovia, krásni pestrofarební vtáci. Až doteraz som žiadneho nevidel. Je pravda, že som ich ani nevyhľadával. V posledných rokoch ochranári odviedli kus práce a včelárikovia sa usadili aj na iných miestach, napr. priamo na najobľúbenejšej stene Sandbergu.

Na našej partnerskej stránke Bratislava24 pravidelne sledujem, čo sa bude diať cez víkend. Tentokrát tam bola pozvánka na akciu “Pozorovanie vtáctva na Devínskej kobyle”. To je príležitosť zistiť, kde tí včelárikovia vlastne hniezdia. Sandberg zaplavili doslova davy birdwatcherov, ktorí vyplašili, čo sa dalo. Vzdal som sa skupinového poznávania krás Kobyly a keď som zistil, kde včelárikovia hniezdia, odtrhol som sa na sólo jazdu. No úplne sólo to nebolo, pretože som si pokecal s dvomi ephoťákmi, ktorí majú s wildlife oveľa viac skúseností ako ja.

Na prvý pokus sa mi nepodarilo nafotiť vyslovene detaily, tak som musel viac pracovať s kompozíciou a pozadím. Hlavne treba prísť, keď tam nie je toľko ľudí, ktorí vám budú včelárikov plašiť. Na zahodenie nie je určite ani maskovanie, pretože blízko k sebe vás nepustia.









Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 300/4 IS PRO + telekonvertor. Ekvivalentná ohnisková dĺžka 840 mm.

Overené i neoverené správy

Yashica Y35 digiFilm spôsobila na Kickstarteri veľa vzrušenia, pritom je to technická blbosť bez perspektívy (pardon za silnejšie slová), len dúfam, že sa nikdy do výroby nedostane. Táto značka nemá nič spoločné s legendárnym duom Yashica/Contax, ale len ťaží zo známeho mena. Tragédia pokračuje ďalej. Novinkou je fotoaparát Yashica MF-1, čo nie je nič iné, ako variácia na papierové jednorazové fotoaparáty, kedysi hojne predávané vo fotolaboch. Fixný čas, fixná clona, fixné zaostrenie. K dispozícii budú dva filmy, ISO 400 a ISO 400 80s Golden. Táto novinka má predsa len väčší zmysel a poteší lomografistov.

Pripravovanou novinkou je opätovné znovu uvedenie do výroby fotoaparátu Yashica MF-2 Compact. Akoby neboli v obehu státisíce podobných fotoaparátov, prakticky zadarmo. Novým projektom na Kiskstarteri je aj stredoformátová filmová dvojoká zrkadlovka Yashica 44-TLR.

  • Nástupca APS-C kompaktu Fujifilm X100F by mal prísť v roku 2020 a konečne by mal ponúknuť nový objektív.
  • Zatiaľ silne neoverená je správa, že Sony pracuje na 32 Mpx snímači pre Micro 4/3 fotoaparáty. Mňa by to docela potešilo v modely pre krajinársku fotografiu.
  • V priebehu 2 rokov by sa vo fotoaparátoch mala objaviť podpora kariet SD Express, až 10x rýchlejších ako karty UHS-I.
  • Zverejnené finančné výsledky Nikonu nie sú optimistické (ročný prepad o 18%). Nie som si istý, či Nikon a Canon urobili dobre, keď sa nechcú podeliť s výrobcami objektívov o informácie. Mohlo by to oživiť trh s novými FF bezzrkadlovkami. Takto bude trvať dlhšie, kým sa na trhu objavia objektívy Sigma a Tamron s bajonetmi Z a RF. Obidve firmy už na nich pracujú.
  • Samsung predstavil nový 64 Mpx snímač pre smartfóny, vyrobený technológiou Quad-Bayer, produkujúci 16 Mpx fotografie.
  • Na Photokine bol predstavený objektív Laowa 100mm F2.8 macro so zväčšením 1:2. Teraz ide konečne do predaja a to za sympatickú cenu 449 USD.
  • Hasselblad ukončil výrobu modelu X1D, čoskoro máme očakávať nástupcu.

Novinky

Firma STC predstavila clip filtre pre Micro 4/3 fotoaparáty. Filtre sa inštalujú pred snímač, do priestoru za bajonetom. Inštalácia by mala byť jednoduchá. Výhodou tohto riešenia je, že nepotrebujete rôzne filtre pre rôzne objektívy. Clip filter naviac chráni snímač. V ponuke sú ND filtre, Protector, infračervené filtre, UV-IR Cut a Astro filter. Vyrobené sú z optického skla SCHOTT® B270 obojstranne potiahnutého Nano vrstvami. V ponuke sú filtre aj pre iné bajonety.



https://stcoptics.com/en/clip_filter/

Najzaujímavejšou novinkou minulého týždňa je blesk Nissin MG80 Pro, zatiaľ najvýkonnejší systémový blesk od Nissin. Označenie môže mýliť, pretože smerné číslo je 60 pri 200 mm. Blesk má zabudované rádiové ovládanie, kompatibilné so systémom Air. Napájaný je štvoricou AA batérií. Hlava je zoomovateľná v rozsahu 24-200 mm. V ponuke bude vo verziách pre Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Panasonic/Olympus. Nechýba podpora TTL a HSS. Firmvér je možné aktualizovať cez Micro SD kartu. Ovládanie je optimalizované pre prácu so skupinami bleskov.



https://www.nissindigital.com/mg80pro-details

Inšpirácia

Nathan Elson zverejnil poučné video o svietení v ateliéri. Určite ho ocenia všetci začínajúci ateliéroví fotografi a to ani nemusia mať jeho výbavu. Svetlo je svetlo. Na súťažiacich čaká 11 kategórií.


Red Bull spúšťa súťaž pre fotografov športu. Víťaz si zafotí s tímom SanDisk Extreme Team a dostane fotoaparát Sony Alpha A9 s objektívom 24-70 mm f2.8 z radu G-Master. Zapojíte sa?


http://www.redbullillume.com/

Tom Hegen nafotil krásnu sériu ľadovcov z vtáčej perspektívy.



Foto: Tom Hegen


https://www.behance.net/gallery/78797785/The-Iceberg-Series-II

Ostaneme ešte v chladných končinách, ale s nórskym fotografom Stianom Kloom.






Foto: Stian Klo

https://www.behance.net/gallery/78526517/Svalbard-in-winter-A-frozen-wilderness-by-Stian-Klo

https://www.behance.net/gallery/77689017/Faroe-Islands-Part-I

https://www.behance.net/gallery/78523949/Svalbard-in-Autumn-A-series-by-Stian-Klo

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bear
2019-05-13 07:37:14
Karol, jeden tip. Dvierka od karty/baterky na fotaku nazatvaram, pokial nie je karta/baterka spat vo fotaku.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2019-05-13 08:06:30
To vacsinou robim, ale niekedy, ked mam na stole 4-5 fotakov...
 
Asti
2019-05-13 08:35:06
No teda. Karol, nehnevaj sa. Tvoje foto Včelárikov sú nádherné, aj keď ja nemusím niekedy vinetáciu.
Ale fotografia (tá prvá) od pána Kloom ma dostala. Dobrý výber!
 
calimero
2019-05-13 18:02:35
Výborne, len veta "Mňa by to docela potešilo v modely pre krajinársku fotografiu." je ťažko nespisovná.
Správne "Mňa by to celkom potešilo v modeli pre krajinársku fotografiu."
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované