Hore

Fotostĺpček 13/2022

Začala jar. Zatiaľ je rozbeh pomalší, ale už je čo fotografovať, ak sa zameriate na detaily.

Snežienky som tento rok fotil málo. Už som myslel, že je po nich, ale na Ondrejskom cintoríne boli minulý týždeň ešte v plnej forme. A keďže nepršalo, boli aj čisté.







Technika: OM SYSTEM OM-1, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO

Na hodinku som si odskočil od práce, aby som stále len nesedel za počítačom. Len k nám za koľajnice, za nimi končí Bratislava a začína vidiek. Z predchádzajúcich rokov viem, že tam na jar kvitnú stromy. Poriadne rozkvitnutý bol len jeden, ale aj to stačilo. Tentokrát som sa zameral na fotografovanie včiel a čmeliakov. Prepol som fotoaparát na kontinuálne zaostrovanie a sériové snímanie. Fotoaparát si viedol dobre, dokonca niekedy aj detekoval včely, asi sa mu podobali na vtákov. Problém je s nepredvídateľnosťou ich pohybu. Ostrých záberov som mal dosť, ale na veľa som im nafotil zadočky.











Technika: OM SYSTEM OM-1, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO

Dlžím vám zvyšok fotografií z môjho výletu do Budapešti. Tentokrát budú farebné.


Technika: OM SYSTEM OM-1, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.

Minulý týždeň bol chudobný na novinky i klebety o pripravovanej technike. Tak si dovolím pridať pár fotografií naviac. Opäť vyrástla moja obľúbená burina, ktorú fotografujem každý rok. Pod fotografiami nájdete link na článok vo Fotoškole, ako takéto low-key fotografie snímať a upravovať.







Technika: iPhone 12 Pro Max

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/pribeh-fotografie/botanica-noir/

Overené i neoverené správy

  • Kodak začal ponúkať obľúbený film Gold 200 aj vo formáte 120, predáva sa po 5 kusoch v balení.
  • Nový superteleobjektív Nikon NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S by mal byť predstavený 4. apríla.
  • Laowa by mala čoskoro predstaviť shift objektív FF S 20mm f/4 C-Dreamer.
  • Spoločnosť Ricoh Imaging oznámila, že prostredníctvom crowdfundingovej kampane vydá v Japonsku extrémne limitovanú edíciu „Jet Black“ verzie svojho fotoaparátu Pentax K-3 Mark III. Táto nová farba je prvým produktom, ktorý Pentax uvádza na trh v rámci svojho projektu Co-Creation Project a bola vybraná, ako najobľúbenejší z piatich návrhov prezentovaných na stretnutí, ktoré sa konalo v novembri 2021. Vyrobených má byť len 232 kusov.


Pentax K-3 Mark III „Jet Black“.

Novinky

Insta360 ONE RS

Insta360 ONE RS je modulárna akčná kamera s 1/2″ 48 Mpx snímačom. Akčná kamera Insta360 ONE RS sa skladá z troch hlavných častí, batérie, procesora a troch rýchlo vymeniteľných šošoviek. Novinka sa môže pochváliť širokouhlým 6K videom. Vďaka modularite môže použiť aj staršie komponenty. Modul s 5,7K 360° videom, alebo modulom s 1" snímačom a objektívom Leica.



https://www.insta360.com/product/insta360-oners

Inšpirácia

Ako na adaptívne ISO v Lightroome Classic CC? David Surovec vás naučí, ako ušetriť množstvo času pri odšumovaní. Na začiatku to chce trochu práce, ale tá sa vám vyplatí.



Fruitmap

Rozkvitajú stromy, ale kde vo vašom okolí? Existuje špeciálna mapa, kde sú zaznamenané stromy. A ak nejaký nájdete aj vy, môžete ho do mapy pridať.

https://www.fruitmap.org/

Tipy a triky

Farebná vernosť z mobilu

Jednou z najdôležitejších vecí v produktovej fotografii je farebná vernosť. Nechcete predsa zákazníka voviesť do omylu, že si kupuje produkt určitej farby a v skutočnosti dostane inú. Profesionáli používajú pomôcky pre presné nastavenie expozície a manuálne vyváženie bielej. Napríklad X-Rite Colorchecker.

Nemusíte byť produktovým fotografom, aby vám záležalo na verných farbách. Napríklad chcete niečo predať na inzerát. Niekedy sú to veci, kde na vernosti farieb záleží. Často to vyfotíte telefónom a rovno zverejníte. Minimum pre to, aby ste mali aspoň ako tak verné farby, je použiť korekciu expozície a vyváženie bielej, ak vidíte, že automatika nefunguje tak, ako má. Ukážeme si to na príklade mojej denimovej bundy. Tá má peknú tmavú indigo farbu. Kým je nová, chcel som si urobiť záber na pamiatku. Mám rád textúru denimu, jeho farbu kontrastujúcu s oranžovým prešívaním. Použil som môj iPhone 12 Pro Max. Fotografoval som pri okne, kde je dostatok denného svetla. U tmavého motívu sa často stáva, že automatika záber preexponuje. Treba použiť korekciu expozície do mínusu. Korekcia expozície je moja najpoužívanejšia funkcia. Zábery chcem mať naexponované podľa seba, pritom rád používam poloautomatické expozičné režimy. Platí to aj pre telefón. Druhým parametrom, ktorý si musíte postrážiť, je vyváženie bielej. Väčšina sa spolieha na Auto WB. Ak je na scéne dostatočne veľká neutrálna plocha, Auto WB funguje dobre. Pokiaľ väčšinu plochy zaberá výrazná farba, dôjde k posunu farieb. Tak sa stalo aj pri fotografovaní bundy. Takmer celú plochu záberu zaberá sýto modrý denim. Auto WB Iphonu z nej spravil takmer šedú farbu. Ako tomu predísť alebo to napraviť?

  1. Najjednoduchšie je nastaviť WB manuálne. To musíte, ak fotografujete do JPG. Ideálne je fotografovať za denného svetla, pretože je najneutrálnejšie. V nastavení WB nastavte prednastavenie denné svetlo.
  2. Ak fotografujete do formátu RAW, tak ako ja, môžete vyváženie bielej zmeniť dodatočne. Aj tu stačí len zvoliť prednastavené vyváženie bielej na denné svetlo, alebo iný zdroj svetla, pri ktorom ste fotografovali. V RAW konvertore máte celkov viac možností úprav, doladiť tu môžete aj expozíciu, prekreslenie svetiel a tieňov, nastaviť saturáciu farieb.


Expozíciu som nastavil priamo v telefóne, vyváženie bielej som upravil v Lightroome. Len som vybral “denné svetlo” a jemne pridal saturáciu.

Ja som si detail mojej novej bundy dal ako pozadie na mobil. Ak všetko urobíte správne v telefóne, nemusíte fotografie upravovať v počítači.



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
luboslav
2022-03-29 19:51:59
Tie low-key fotografie rastlín sú veľmi podarené a botanica noir z roku 2016 tiež.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované